Alkil sübstitüe p-ter-bütilkaliks[4]aren türevlerinin sentezi ve karakterizasyonu
Synthesis and characterization of alkyl substituted p-tert-butylcalyx[4]arene derivatives
- Tez No: 689023
- Danışmanlar: PROF. SERHAN URUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Kaliksaren, Sıvı kristal, LED, Sentez, Calixarene, liquid crystal, LED, Synthesi
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışmada, p-ter-bütilkaliks[4]aren bileşiğine farklı zincir uzunluklarında alkil sübstitüentler bağlanmış ve karakterize edilmiştir (CX1-CX4). Kaliksarenler, taç eter ve siklodekstrin'den sonra üçüncü kuşak bileşiklerdir, supramoleküler kimyada önemli yapı taşlarına sahiptir. Kaliksarenler, fonksiyonlardırılması kolaydır, katyon ve nötral türlerle kompleks yapabilme, farklı büyüklükte molekül boşluğuna sahip olması gibi bir çok avantajı olan ve literatürde çok fazla ilgi duyulan bileşiklerdir. Kaliks[n]arenler birçok alanda sayısız uygulamaları vardır. Bundan dolayı bilim insanlarının dikkatini çekmektedir ve kaliksarenler ile ilgili bir çok çalışmalar yapılmaktadır. Sentezlenen bileşiklerinin (CX1-CX4) yapısal ve konformasyonel karakterizasyonu, 1H-NMR,13C-NMR, TGA, FT-IR ve element analizi teknikleri ile yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, alkyl substituents having different long chains were bound to p-tert-butylcalyx[4]arene and the synthesized compounds were charaterized (CX1-CX4). Calixarenes are the third generation in supramolecular chemistry after crown ether and cyclodextrin. Due to a lot of advantages such as, easily functionalization, complexability with anion and neutreal derivatives and having different size of molecular cavities, the calixarenes are the great interested compounds. Because of using in numerous applications in many fields, the scientists have focused on the synthesis of calix[n]arene derivatives. The structural and conformational characterization of the synthesized compounds (CX1-CX4) were done by 1H-NMR, 13C-NMR, TGA, FT-IR and elemental analysis techniques.