Konya-karaman bölgesinde kömür sahalarında yeraltı su kalitesinin ve membran uygulamaları ile arıtılabilirliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of ground water quality and treatability with membrane applications in coal fields in Konya-Karaman region
  1. Tez No: 689048
  2. Yazar: BETÜL YAKUTER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇAĞATAYHAN BEKİR ERSÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yeraltı Suyu, Membran, Kömür Sahası, Tuzluluk Giderimi, Anyonlar, Katyonlar, Groundwater, Membrane, Coal Field, Salinity Removal, Anions, Cations
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Çalışma alanı Konya İli Karapınar İlçesi sınırları içerisinde Maden Tetkik Arama (MTA) kurumuna ait ruhsat sahasında olup geniş bir kömür yayılımına sahiptir. Söz konu sahada yeraltı işletmeciliği açısından sorun teşkil edebilecek yeraltı suyunun drenajına yönelik hidrojeoloji ön etüt ve detay etüdü yapılmış, sonraki yıllarda bu bölgede yapılacak kömür üretimi faaliyetleri esnasında karşılaşılabilecek olası hidrojeolojik etkileri tespit edilmiş, bu etkilerin çevre ve halk sağlığı açısından uygun ve ekonomik şekilde çözülmesi için membran uygulamalarının uygunluğunu değerlendirmiştir. Membran uygulaması ile birlikte seçici çöktürme ön işlemi de kullanılarak bu su akımlarından değerli madenleri zenginleştirerek kazanma imkanlarını çalışmak da önemli hedeflerdendir. Bu işlemler neticesinde elde edilecek arıtılmış suyun alıcı ortamlara deşarjda uygunluklarının ve madencilik faaliyetlerinde farklı alanlarda kullanımlarının değerlendirilmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The study area is in the license area of Mineral Research and Exploration (MTA) institution within the borders of Karapınar District of Konya Province and has a wide coal distribution. Hydrogeological preliminary and detailed studies have been carried out for the drainage of groundwater, which may pose a problem in terms of underground management in the aforementioned area, possible hydrogeological effects that may be encountered during the coal production activities to be carried out in this region in the following years have been determined, and in order to solve these effects in an appropriate and economical way in terms of environment and public health. Evaluated the suitability of membrane applications. It is also important to study the possibilities of enriching precious metals from these water streams by using selective precipitation pretreatment together with membrane application. The suitability of the treated water to be obtained as a result of these processes for discharge into receiving environments and its use in different areas in mining activities were evaluated.