Konya ve Karaman bölgesinde fotovoltaik (PV) sistemlerde verimliliği etkileyen parametrelerin duyarlılığının deneysel olarak araştırılması
Experimental investigation of the sensitivities of parameters affecting efficiency of photovoltaic (PV) systems in Konya and Karaman regions
  1. Tez No: 701465
  2. Yazar: FARUK ERDEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OSMAN BABAYİĞİT, DOÇ. DR. MURAT MAYDA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Solar energy, panel power, degree of impact, mobile experimental setup
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Fotovoltaik (PV) sistemlerde verimlilik %20-30 gibi düşük bir aralıkta elde edilmektedir. Bu yüzden, sistem veriminin artırılması büyük önem arz etmektedir. PV sistemlerde en yüksek verimin elde edilebilmesi için panel gücünü etkileyen parametrelerin duyarlılığının belirlenmesi bu tezin temel amacı olarak belirlenmiştir. Bu çalışmada Konya ve Karaman şehirleriiçerisinde yer alan farklı rakımlarda beş ayrı konum seçilmiştir (KMÜ, Suğla, Altınapa, Belenbaşı, Sertavul). Ayrıca panel gücüne etkisini incelemek amacıyla yedi parametre belirlenmiştir (dış hava sıcaklığı, rüzgar hızı, ani rüzgar hızı, rüzgar yönü, panel yüzey sıcaklığı, dış hava bağıl nemi ve ışınım). Deneysel çalışma için, taşıma ve montaj kolaylığı düşünülerek mobil bir deney seti tasarlanmış ve 2020 yılı Eylül ayında farklı günlerde aynı zaman dilimi içerisinde deneyler yapılarak parametrelerin farklı konumlardaki dağılımları karşılaştırılmıştır. Deneysel çalışmanın tamamlanmasının ardından elde edilen verilere göre farklı parametrelerin panel gücü üretimindeki etkisini belirlemek amacıyla iki farklı yöntemle (HIPR ve CWM) hassasiyet analizi gerçekleştirilmiş ve sonuçlar farklı konumlar için karşılaştırılmıştır. Çalışmanın sonucunda Konya ve Karaman yöresinde önemli bir güneş enerjisi potansiyelinin olduğu, ışınım değerlerinin panel verimliliğinde çok önemli bir etkiye sahip olması yanı sıradiğer parametrelerin de kurulacak bir pv panel sisteminde etki derece sırasına göre dikkate alınması gerektiği tespit edilmiştir. AnahtarKelimeler:Güneş enerjisi, PV, panel gücü, etki derecesi, mobil deney seti
Özet (Çeviri)
In the photovoltaic (PV) systems, efficiency is achieved in a low range of 20-30%. Therefore, it is of great importance to increase the efficiency of the system. In order to obtain the highest efficiency in PV systems, the determination of the sensitivity of the parameters affecting the panel power has been determined as the main purpose of this thesis. In this study, five different locations at different altitudes within the Konya and Karaman cities are selected (KMU, Suğla, Altınapa, Belenbaşı, Sertavul). In addition, seven parameters are determined to examine the effect of them on the panel power (outdoor temperature, wind speed, instantaneous wind speed, wind direction, panel surface temperature, relative humidity and radiation). For the experimental study, a mobile experimental setup is designed considering the ease of transport and assembly, and the distributions of these parameters in different locations are compared by conducting the experiments in the same time periods on different days in September 2020. According to the data obtained after the completion of the experimental study, sensitivity analysis is performed using two different methods (HIPR and CWM) in order to determine the effect of different parameters in the panel power generation, and the results are compared for different locations. As a result of the study; It has been determined that there is an important solar energy potential in Konya and Karaman locations, and as well as the radiation values have a very important effect on the panel system efficiency, other parameters should be taken into account according to their degrees of impact on a PV panel system to be installed.