Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Acil Servisine başvuran kadın hasta popülasyonunda kadın ve üreme sağlığı farkındalığının belirlenmesi
Determination of women's and reproductive health awareness in the female patient population applying to the Emergency Service of Akdeniz University Hospital
- Tez No: 689148
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM YİĞİT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Halk Sağlığı, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Public Health, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Üreme Sağlığı, Doğum Kontrol Yöntemleri, Kontrasepsiyon, Kanser Tarama, Acil Servis, Reproductive Health, Birth Control Methods, Contraception, Cancer Screening, Emergency Service
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç: Bu çalışmada 18 yaş ve üzeri kadın hastalarda acil servise başvuru yakınmasından bağımsız olarak kadın ve üreme sağlığı ile ilgili bilgi düzeyleri ve olası hastalık semptomları sorgulanmıştır. Çalışma ile toplumdaki kadın ve üreme sağlığı farkındalık düzeyinin belirlenmesi ve acil servislerin bu hastaların doğru yönlendirilmelerine katkı sağlanmasındaki rolünün saptanması amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada, Ocak – Şubat – Mart 2021 tarihlerinde Antalya Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Acil Servisine herhangi bir yakınma ile başvuran 18 yaş ve üzeri kadınlara yüz yüze görüşme tekniğiyle, 18 soru ve çoktan seçmeli şıklardan oluşan yapılandırılmış anket formu uygulandı. Hazırlanan anket formunda, katılımcıların sosyodemografik özellikleri, kişisel alışkanlıkları, doğurganlık ve menstrüasyon özellikleri, jinekolojik ve ürolojik yakınmaları, kullandıkları doğum kontrol yöntemleri ile ilgili sorular yer aldı. Katılımcılara ayrıca serviks ve meme kanseri taramaları ile ilgili bilgi düzeylerini ölçen sorular da yöneltildi. Acil servisten taburcu olurken acil servisteki değerlendirmeyi yapan hekimin hasta şikayetlerine göre ve tarama – takip muayeneleri için yönlendirme yapıp yapmadığı da soruldu. Bulgular: Çalışmaya toplam 523 kadın dâhil edildi. Katılımcıların ortalama yaşı 38.89±14.32 (median: 36, min. 18 – max. 85) idi. Kadınların %91,6'sı kent merkezinde yaşıyordu. Öğrenim durumlarına bakıldığında %35'i üniversite, %25'i lise, %22,2'si ilkokul mezunuydu. Katılımcıların %63,3'ü evli, %31'i bekârdı. Katılımcıların %37,7'si herhangi bir korunma yöntemi kullanmaz iken %38,4'ü bir yöntem kullanıyordu, en çok kullanılan yöntem %11,1 ile kondom idi. Kadınların %42,4'ü KETEM'in sunduğu hizmetleri bilmediğini belirtti. Öğrenim durumuna göre karşılaştırmalarda üniversite mezunlarında KETEM bilinirlik, kendi kendine ve sağlık kuruluşunda meme muayenesi, HPV testi yaptırma, mamografi çektirme oranının daha yüksek ve istatistiksel olarak anlamlı olduğu görüldü. Özellikle yakınmaları olan grupta istatistiksel anlamlı olarak acil servis hekimi tarafından uygun poliklinik yönlendirmesi yapıldığı saptandı. Sonuç: Üreme sağlığı ve kontrasepsiyon yöntemleri konusunda bilgi düzeyi ve KETEM hizmetlerinden yararlanma durumu hala istenilen seviyede değildir. Günümüzde çok çeşitli etkin ve modern yöntemler mevcut olmasına rağmen korunma yöntemi kullanılmaması yaygındır. Üreme sağlığı eğitim ve danışmanlık hizmetlerinin artırılması, yaygınlaştırılması ve sürekliliğin sağlanması ile bu konudaki bilgi eksikliği büyük oranda giderilecek ve yanlış uygulamaların önüne geçilebilecektir. Böylece; kadın sağlığı, üreme sağlığı ve toplum sağlığı daha ileri seviyelere taşınabilecektir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, the level of knowledge about women's and reproductive health and possible disease symptoms were questioned in female patients aged 18 years and older, independent of the complaint of admission to the emergency department. The aim of the study is to determine the awareness level of women and reproductive health in the society and to determine the role of emergency services in contributing to the correct orientation of these patients. Materials and Methods: In this study, a structured questionnaire consisting of 18 questions and multiple-choice options was applied to women aged 18 and over who applied to the Emergency Department of Antalya Akdeniz University Hospital between January - February - March 2021 with a face-to-face interview technique. In the prepared questionnaire, questions about the participants' sociodemographic characteristics, personal habits, fertility and menstruation characteristics, gynecological and urological complaints, and birth control methods they used were included. Participants were also asked questions measuring their level of knowledge about cervical and breast cancer screenings. While being discharged from the emergency room, it was also asked whether the physician who made the evaluation in the emergency room made any referrals according to the patient's complaints and for screening-follow-up examinations. Results: A total of 523 women were included in the study. The mean age of the participants was 38.89±14.32 (median: 36, min. 18 – max. 85). 91.6% of women lived in the city center. Looking at their educational status, 35% were university graduates, 25% were high school graduates, and 22.2% were primary school graduates. 63.3% of the participants were married and 31% were single. While 37.7% of the participants did not use any contraception method, 38.4% used one, the most used method was condom with 11.1%. 42.4% of the women stated that they did not know about the services KETEM provides. In comparisons according to educational status, it was seen that the rate of KETEM awareness, breast examination, HPV test, and mammography were higher and statistically significant in university graduates. It was determined that appropriate outpatient referral was made by the emergency physician, especially in the group with complaints, which was statistically significant. Conclusion: The level of knowledge about reproductive health and contraception methods and the use of KETEM services are still not at the desired level. Although there are a wide variety of effective and modern methods available today, it is common not to use contraception methods. Increasing, disseminating and maintaining reproductive health education and counseling services will largely eliminate the lack of information on this subject and prevent misapplications. Like this; women's health, reproductive health and public health will be able to be carried to a higher level.