SARS-COV-2 salgınında acil servis çalışanlarının işe bağlı gerginlik ve tükenmişlik derecesi
Level of work related strain and burnout of emergency service workers in the time of SARS-COV-2 pandemic
  1. Tez No: 689147
  2. Yazar: MERVE NİLAY ENGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEM OKTAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: SARS-CoV-2 enfeksiyonu, COVID-19, işe bağlı gerginlik, tükenmişlik, SARS-CoV-2 infection, COVID-19, work-related strain, burn-out
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: 2020 Mart ayında başlayan ve günümüzde hala devam eden COVID-19 salgını karşısında sağlık personeli, hem fiziksel hem psikolojik baskı altındadır. Pandeminin beraberinde getirdiği stres ve buna eşlik eden duyguların yanında, olası vakalarla yüksek riskli temasta bulunan, çalışma düzeni değişen, içinde bulunulan şartlar nedeniyle aile ve sosyal çevresinden izole olmaya itilen hastane personellerinde stres düzeyinin daha belirgin olacağı ve iş yaşamını etkileyebileceğini öngörmek açıktır. Çalışmamız, COVID-19 pandemisi süresince acil servis çalışanlarının işe bağlı gerginlik ve tükenmişlik düzeylerini etkileyen faktörleri, bu düzeyleri etkileyen sosyodemografik özellikleri ve bu düzeylerin zaman içindeki değişimini belirlemek amacı ile yapılmıştır. Yöntem: Araştırma, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Acil Servis'inde görev yapmakta olan çalışanlarla gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak çevrimiçi anket uygulaması kullanılmıştır. Araştırmanın 1. anketi Mayıs-Haziran 2020, 2. anketi Kasım- Aralık 2020 tarihleri arasında yapılmıştır. Acil Serviste pandemi alanında çalışan personellerin demografik verileri tanımlanmış, işe bağlı gerginlik ve tükenmişlik düzeyleri ölçülmüş, bu ölçeklerin yaş, cinsiyet, medeni durum, mesleki unvan, evde riskli birey ile yaşama, SARS-CoV-2 enfeksiyonu geçirme ile eğitim alma değişkenleri ile ilişkisi ve zaman içindeki değişimi incelenmiştir. Bulgular: Çalışma sonuçlarına göre yaşça büyük olan grubun gençlere göre daha az duygusal tükenme ve duyarsızlaşma yaşadığı; bekâr çalışanların evli çalışanlara göre daha fazla tükenme yaşadığı; sekreterlerin işe bağlı gerginliğinin ve tükenmişliğinin diğer meslek gruplarına göre daha fazla olduğu; tüm meslek gruplarında zaman içinde işe bağlı gerginlik, duygusal tükenmişlik, duyarsızlaşma ve kişisel başarı ilgili alt başlıkların bazılarını içeren, artış yönünde değişiklikler olduğu; sekreterlerin diğer meslek gruplarına kıyasla daha fazla işe bağlı gerginlik ve duygusal tükenme yaşadığı; hekimlerin duyarsızlaşma ve düşük kişisel başarı konusunda diğer meslek gruplarına göre daha fazla riskli olduğu; konu ile ilgili alınan eğitimlerin işe bağlı gerginliği ve duyarsızlaşmayı azaltırken kişisel başarı oranını artırdığı; SARS-CoV-2 enfeksiyonu geçirmiş olmanın tükenmişlik düzeyini artırdığı saptanmıştır. Sonuç: Yaş, medeni durum, mesleki unvan, eğitim alma ve SARS-Cov-2 enfeksiyonu geçirmenin değişik oranlarda işe bağlı gerginlik ve tükenmişliği etkilediği saptanmış olup evde yüksek riskli birey ile yaşama ve cinsiyetin işe bağlı gerginlik ve tükenmişlik üzerine etkisi olmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Work-Related Strain and Burn-Out Levels of Emergency Room Personnel in the Time of SARS-CoV-2 Pandemic Objective: Healthcare workers are under both physical and psychological pressure in the time of the COVID-19 pandemic, which started in March 2020 and still continues today. In addition to the stress and accompanying emotions brought by the pandemic, it is clear to predict that the stress level will be more pronounced and may affect the work life in the hospital personnel who have high-risk contact with possible cases, whose working order is changed, and who are forced to isolate from their family and social environment due to the current conditions. Our study was conducted to determine the factors affecting the work-related strain and burn-out levels of emegency service workers during the COVID-19 pandemic, the sociodemographic characterteristics that affect these levels and the change in these levels over time. Method: The research was conducted with the employees working in the Emergency Room of Akdeniz University Hospital. An online survey was used as data collection tool. The first survey of the research was conducted between May-June 2020, and the second survey was conducted between November-December 2020. Demographic variables of the emergency staff who is working in the pandemic area were defined, the levels of work-related strain and burn-out were measured, and the relationship of these scores with the variables of age, gender, marital status, professional title, living with a risky individual at home, history of SARS-CoV-2 enfection, the effect of education and changes in these factors were examined. Results: According to the results of the study, the older group experienced less emotional exhaustion and depersonalization than the younger ones; single workers experienced more burn-out than married workers; the work-related strain and burn-out of secretaries is higher than other occupational groups. In all occupational groups, there are changes in the upward direction, including some of the sub-headings related to work-related strain, emotional exhaustion, depersonalizasyon and personal accomplishment, secretaries experienced more work-related strain and emotional exhaustion compared to other occupation groups; physicians have a higher risk of depersonalization and low personal achievement compared to other groups; it has been detected that the training about the subject reduces work-related strain and depersonalization while increasing personal achievement rate; the history of SARS-CoV-2 enfection increases the level of burn-out. Conclusion: It has been found that age, marital status, professional title, education and SARS-CoV-2 infection effect work-related strain and burn-out at different rates, and living with a high-risk individual at home and gender has no effect on work-related strain and burn-out.