Yerel demokrasi ve sivil toplum: Osmaniye örneği
- Tez No: 689194
- Danışmanlar: PROF. DR. ARİF KÖKTAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Sivil toplum teorisi, sivil toplum kuruluşları, yerel demokrasi, yerel yönetim, yönetişim, Osmaniye, Sivil society theory, sivil society organisations, local domocracy, local government, governance, Osmaniye
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 242
Özet
Bu tezin amacı yerel demokrasiyi mümkün kılan sosyal, ekonomik ve siyasal koşulları araştırmaktır. Bunlar sırasıyla, sosyal yapı: toplumda kurumsallaşmış sosyal ilişki kalıpları vasıtasıyla organize olmuş bir sistem; ekonomik yapı ve faaliyetler: organize olmuş ekonomik faaliyetler seti – mal ve hizmetlerin üretim, dağıtım ve tüketimi ve siyasal yapı: siyasal gruplar arasında politik etkileşim kalıpları yoluyla organize olmuş bir sistemdir. Bu tez dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm; sivil toplum teori ve Sivil Toplum Kuruluşları hakkındaki tartışmalardan meydana gelmektedir. İkinci bölüm; devlet-sivil toplum ilişkisi üzerinedir. Üçüncü bölüm; demokrasi teorisi, yerel demokrasi, yerel yönetim ve yönetişim konusuyla ilgilidir. Dördüncü bölüm; Osmaniye'de yerel demokrasi ve sivil toplum üzerine yürütülen alan araştırmasından oluşmaktadır. Bu çalışmanın nihai amacı yerel demokrasinin önkoşullarını bulmaktır. Bu amaç doğrultusunda Osmaniye'de bir alan araştırması yapılmış ve bazı sivil toplum kuruluşları ve Osmaniye Kenti Belediye Meclisi üyeleriyle anket ve mülakat çalışması yürütülmüştür. Araştırma sonuçları analiz edildikten sonra, sonuç bölümünde araştırma bulgularının sentezi yapılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose of this thesis is to search the social, economic ve political conditions that make democracy possible. These are respectively, social structure: a system organized by patterns of institutionalized social relations within the society, economic structure: organized set of economic activities: production, distribution and consumption of goods and services and political structure: a system organized by patterns of political interaction among political groups. This thesis is composed of four parts. First part consists of sivil society theory and theoretical debates on sivil society organisations. Second part is about state-civil society relations. Third part is about the theory of democracy, local democracy, local government and governance. Fourth part is consisted of a field research on local democracy and civil society conducted in Osmaniye. The ultimate aim of this study is to discover the necessary preconditions for local democracy. In accordance with this purpose a field research was conducted in Osmaniye and a survey and interview study were conducted with the members of some NGOs and Municipal Council of the City of Osmaniye. After analyzing survey results, an attempt was made to synthesize research findings in the conclusion part.