Sosyo-kültürel değişme açısından yaşlı, yaşlılık ve yaşlı bakımı (Zonguldak örneği)
Elderly, old age and elderly care i̇n terms of socio-cultural change (Sample of Zonguldak)
  1. Tez No: 689242
  2. Yazar: ZEYNEP ALTUNAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN ÖZKUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşlı, Yaşlılık, Yaşlılık Statüsü, Yaşlı Bakımı, Geleneksel ve Modern Bakım, Old, Elderly, Elderly Statute, Elderly-Care, Traditional Care, Community-based Supports
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 436
Özet
Günümüzde toplam nüfus içindeki yaşlı nüfusun oranı artmaktadır. Artan yaşlı nüfusun karşılaştığı sorunlar arasında barınma, yoksulluk, sosyal dışlanma ve bakıma muhtaçlık yaşlı bireyler için önem arz etmektedir. Yaşlı bireyler, aileleri ile birlikte ikamet etmeyi, bakımının yakınları tarafından karşılanmasını ve maddi desteğe ihtiyaç duyduğunda yine aile üyelerinin yardım sağlamasını istemektedir. Kısaca yaşlı nüfusun büyük çoğunluğu, sorunlarının çözümünde aile üyeleri ve yakın akrabalarının desteğine ihtiyaç duymaktadır. Fakat günümüz modern toplumunda en azından bu sorunların hepsini aile üyeleri karşılayamamaktadır. Çünkü aile yapısının değişmesiyle birlikte günümüzde yaşlı ve çocuklar beraber ikamet etmemekte, genç kuşak kentsel alanda yaşamını sürdürürken yaşlıların çoğunluğu kırsal alanda yaşamaktadır. Kentsel ortamda kadın ve erkek birlikte çalışma hayatına katıldığı için bakıma ihtiyaç duyan yaşlısına yardımcı olamamakta ve devlet kurumlarından destek almaktadır. Geleneksel aile yapısını temsil eden geniş ailede, yaşlıların tüm sorunları aile bireyleri tarafından karşılanmaktaydı. Geleneksel geniş aile içinde büyüyen bugünün yaşlıları bu noktada şikayetçi olmaktadır. Eldeki çalışmada yaşlıların sorunları, değişen aile yapısı, bu değişme sürecine etki eden unsurlar ve toplumsal dönüşüm sonucunda yaşlıya yönelik değerlendirmelerin nasıl olduğu, yaşlı bakımında ailenin rolü ve desteği, ekonomik sistemlerin ve modern kurumsal yapıların yaşlılara yönelik hizmetleri araştırılmıştır. Bu doğrultuda öncelikle çalışma konusu mevcut literatürden yararlanılarak ele alınmıştır. Sonrasında Zonguldak ili ve merkez ilçesinde yaşayan 65 yaş ve üzeri nüfus ile gerçekleştirilen alan çalışması sonucunda elde edilen nicel veriler analiz edilmiştir. Nicel veriler örneklem grubunu temsil eden 415 yaşlı bireyle yapılan yüz yüze görüşmelerle elde edilmiş ve bu veriler bilgisayar ortamında istatistiki programlar aracılığıyla tablolara dönüştürülerek analiz edilip anlamlandırılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Today, the share of older persons is increasing in total population. Housing, poverty level, social isolation and disrepair are between the challenges of this growing older population that are really important. Older population expect to live together with their family members and get the care and financial support in time of needs from those family members, again. Shortly, majority of the older population are in the need of their family members' and relatives' support in terms of solving problems. However, in our modern society family members are not able to solve these issues, at least not all of those. Together with changing family structures, older people do not share the same house with the youth ones, children, as most of them live in urbans while the elder people live in rural areas. In urban areas as a result of both women and men having a working life, the elder person in need can not be taken care of and under this situation government or public services provide this care. In a traditional family structure, all of the issues/ problems of elderly were solved by the family members. Today, old people, those growing up in this traditional family structure, complain about this. In this study, problems of elderly, changing family structure and the components affecting this process, how the evaluation against elderly changed with the evolution of society is searched, together with the importance of family members and their support in elderly-care and modern Community-based constitutions' facilities and benefits for elderly. Accordingly, this study subject is taken from the review of actual literature. Later, quantitative data from the field survey applied on the people aged 65 and above in city of Zonguldak and its central district was analysed. Quantitative data was acquired from the interviews made with the sample group consisted of 415 old people and data derived is converted into tables with the statistical softwares and then interpreted.