2010 sonrası Türk korku filmlerinde din öğesi
The religious element in Turkish horrors after 2010
- Tez No: 689247
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OLGUN ATAMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Din, Dini öğe, Korku, Sinema, Cinema, Horror, Religion, Religious element
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Batman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Sosyal ve kültürel bir fenomen olarak sinemanın sosyal ve kültürel yaşamı değiştirmede önemli bir etkisi olduğu açıktır. Bu etki, toplumun farklı katmanlarında farklı sonuçlarla ortaya çıkmaktadır. Ülkemizde akademik olarak Türk sinemasının sosyal ve kültürel işlevleri üzerine çok sayıda araştırma yapılmıştır. Sinema, sosyal ve kültürel bir zihniyetin oluşumunu etkileyebilir. Dolayısıyla sinema, toplumdaki seyirci üzerinden sosyal hayatla yapıtlarında kurgusal dünya ile kesişmektedir. Bu nedenle sinema filmlerindeki temalar, filmin içindeki ve dışındaki karakterlerin yaşamları, filmdeki semboller ve verilecek mesaj topluluk üyelerini görüntünün seviyesinden haberdar eder. Din ve din unsurları da filmde gösterilecek karakterleri, temaları, sembolleri ve mesajı üstlenebilir.
Özet (Çeviri)
It is clear that cinema as a social and cultural phenomenon has an important effect on changing social and cultural life. This effect occurs with different consequences in different layers of society. Numerous research has been done academically on the social and cultural functions of Turkish cinema in our country. Cinema can influence the formation of a social and cultural mentality. Therefore, cinema intersects with the fictional world in its works with the social life through the audience in society. Therefore, the themes in the movie, the lives of the characters inside and outside the movie, the symbols in the film and the message to be given inform the members of the community of the level of the image. Religion and religious elements can also take on the characters, themes, symbols, and message to be featured in the film.