Alfa-linolenik asitin sıçan böbreklerinde siklosporin kaynaklı nefrotoksisite üzerine koruyucu etkisi
Protective effect of alpha-linolenic acid on cyclosporine-induced nephrotoxicity in rat kidneys
- Tez No: 689277
- Danışmanlar: PROF. DR. ERKAN DEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Alfa-linolenik asit, nefrotoksisite, NRK-52e, siklosporin, oksidatif stres, Alpha-linolenic acid, nephrotoxicity, NRK-52e, cyclosporine, oxidative stress
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Giriş ve Amaç: Çoklu doymamış yağ asitlerinden biri olan alfa-linolenik asit (ALA), insan yaşamının devamlılığı açısından çok önemlidir. ALA, kalp ve kardiyovasküler sistem için koruyucu bir besindir. Bununla birlikte ALA'nın çok güçlü anti-inflamatuvar ve anti-oksidan özellikleri de mevcuttur. Yapılan çalışmalarda ALA'nın nefrotoksik ilaçların etkilerini azalttığı bildirilmiştir. Bu nedenle Siklosporin (CsA) ile indüklenen nefrotoksisite ürezine Alfa-linolenik asitin koruyucu etkinliği belirlemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Sıçan nefron hücreleri (NRK-52e) kültüre alındı. Hücreler kontrol, ALA, CsA ve siklosporin ile birlikte ALA olarak 4 gruba ayrıldı. CsA grubuna 10 mg/kg CsA uygulaması yapıldı. CsA ile birlikte ALA uygulanan gruba 10 mg/kg CsA ile birlikte ALA (200mg/kg) uygulandı. Deney sonunda oksidatif stres ve apoptozis belirteç (Bax, Caspase 3, MDA) ve enzimatik antioksidan (SOD, CAT, GPx) düzeyleri ELISA yöntemi ile ölçüldü. İstatistiksel karşılaştırmalar için tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve post hoc testi olarak Bonferroni kullanıldı. Bulgular: CsA uygulanan sıçan böbrek hücre kültüründe oksidatif stress belirteçlerinin (Bax, Caspase-3, MDA) yükseldiği, enzimatik antioksidan (SOD, CAT, GPx) düzeylerinin ise azaldığı görüldü. ALA uygulaması oksidatif stress belirteçlerinde önermli bir düşüş ve antioksidan durumda artış sağladığı görüldü. Sonuç: Bu çalışmada bir antioksidan olan ALA'nın CsA'nın sıçan nefron hücreleri üzerindeki oksidatif stress etkisini azaltarak nefrotoksik etkilerini azaltabileceği ve CsA nefrotoksisitesini önlemede alternatif bir tedavi olabileceğini göstermiştir. Ancak daha çok hayvan ve insan çalışmalarıyla ilaçların en yüksek antioksidan etkiyi gösterdiği ilaç dozunun tespitine ve farklı kombinasyonlar sonrası etkilerinin tespitine ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Alpha-linolenic acid (ALA), one of the polyunsaturated fatty acids, is very important for the continuity of human life. ALA is a protective nutrient for the heart and cardiovascular system. However, ALA also has very strong anti-inflammatory and antioxidant properties. Studies have reported that ALA reduces the effects of nephrotoxic drugs. Therefore, we aimed to determine the protective activity of alpha-linolenic acid on uresin of cyclosporine(CsA) induced nephrotoxicity. Material and Method: Rat nephron cells (NRK-52e) were cultured. Cells were divided into 4 groups as control, ALA, CsA and ALA together with CsA. 10 mg/kg CsA was administered to the CsA group. ALA (200mg/kg) was administered together with 10 mg/kg CsA to the group in which ALA was administered together with CsA. At the end of the experiment, oxidative stress and apoptosis marker (Bax, Caspase-3, MDA) and enzymatic antioxidant (SOD, CAT, GPx) levels were measured by ELISA method. One-way analysis of variance (ANOVA) was used for statistical comparisons and Bonferroni was used as post hoc test. Results: It was observed that oxidative stress markers (Bax, Caspase 3, MDA) increased and enzymatic antioxidant (SOD, CAT, GPx) levels decreased in CsA-treated rat kidney cell culture. It was observed that ALA administration provided a significant decrease in oxidative stress markers and an increase in antioxidant status. Conclusion: In this study, it has been shown that ALA, an antioxidant, can reverse the nephrotoxic effects of CsA by reducing the oxidative stress effect on rat nephron cells and can be an alternative treatment for preventing CsA nephrotoxicity. However, more animal and human studies are needed to determine the dose of the drug with the highest antioxidant effect and to determine the effects after different combinations.