Prof. Dr. Abdulkadir Şener eserleri ve fıkhi görüşleri
Prof. Dr. Abdulkadir Şener's works and islamic jurisprudence opinions
  1. Tez No: 689352
  2. Yazar: ŞENGÜL TEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH TOK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Fıkıh, Prof. Dr. Abdulkadir Şener, Yüce Kur'an, İslam Hukukunda Hibe, İctihad, Kurul, Kıyas, Kitabu'l-İcmâ, Islamic Jurisprudence, Prof. Dr Abdulkadir Şener, The Holy Qur'an, Grant in Islamic Law, Ijtihad, Shura, Qiyas, Consensus of The Islamic Jurists: al-Ijma
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Biyografi türünde kaleme aldığımız çalışma, son dönemin önemli fıkıh hocalarından Prof. Dr. Abdulkadir Şener'in, içinde bulunduğu tarihsel zamanın koşulları doğrultusunda tecrübe ettiği ilmî, sosyo-kültürel ve fikrî ortamı deskriptif bir yöntemle sunmayı ve ülkemizde devam eden fıkıh çalışmalarına ne oranda katkı sağladığının tespitini amaçlamaktadır. Bu sayede Prof. Dr. Abdulkadir Şener'in yetiştiği ortamın ve zamanın şartları göz önüne alındığında büyük bir mücadele neticesinde sahip olduğu derin fikrî/ilmî düzeyi gözlemleyeceğiz. Doğduğu köyden çıkıp, hafızlığını yaptıktan sonra kendine ilim yolunda bir yol çizen ve bunun için fedakârlıklara katlanan çağımızın önemli mütefekkirlerinden birinin hayatını araştırmak oldukça önemlidir. Diğer taraftan dinî bilimlerde araştırma yapacak olan araştırmacılara Sayın Şener'in hayatı ve ilmî serüveni örnek bir deneyim sunacaktır. Prof. Dr. Abdulkadir Şener'in Mısır ve Irak'ta verdiği ilim öğrenme yolundaki emekler, ülkesinde uzun uğraşlar sonucu meyvesini vermiştir. Hocamız Diyanet İşleri Başkanlığı'nda çalışma hayatına başlamış ancak daha sonra akademik çalışmalar yapabilmek için Ankara Üniversitesi İlahiyat fakültesine geçiş yapmıştır. İlmî hayatı boyunca birçok telif ve tercüme esere imza atan Şener, eserleri, fikirleri ve görüşleriyle bilime olan katkısını sürdürmektedir. Fıkıh alanında uzmanlaşması dolayısıyla eserlerinin çoğunluğunu fıkha ait konularda kaleme almıştır. Ancak en son Prof. Dr. M. Cemal Sofuoğlu ve Prof. Dr. Mustafa Yıldırım ile birlikte hazırladıkları“Yüce Kur'an”isimli eser bir meal çalışmasıdır. Son yıllarda sosyal medya üzerinden gündeme dair görüşlerini takip etme imkânına sahip olduğumuz Prof. Dr. Abdulkadir Şener Hoca'nın fıkhî konulara dair görüşleri son bölümde açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The work we wrote in the form of a biography, one of the important fiqh teachers of the last period, Prof. Dr aims to present the scientific, socio-cultural and intellectual environment that Abdulkadir Şener has experienced in line with the conditions of the historical time in a descriptive method and to determine how much he contributed to the ongoing fiqh studies in our country. In this way, Prof. Dr Considering the conditions of the environment and time in which Abdulkadir Şener grew up, we will observe the deep intellectual/scientific level he had as a result of a great struggle. It is very important to investigate the life of one of the most important thinkers of our time, who left the village where he was born and after he became a hafiz, he set a path for himself on the path of knowledge and made sacrifices for it. On the other hand, the life and scientific adventure of Mr Şener will provide an exemplary expe-rience to researchers who will conduct research in religious sciences. Prof Dr Abdulkadir Şener's efforts in learning science in Egypt and Iraq bore fruit as a result of long efforts in his country. Prof. Dr. Şener started his career at the Presidency of Religious Affairs but later transferred to the Faculty of Theology at Ankara University in order to do academic studies. He has signed many copyrighted and translated works so far. Due to his specialization in the field of Islamic jurisprudence, he wrote most of his works on Islamic jurisprudence subjects. However, the work named“The Supreme Qur'an”, which they prepared together with Prof Dr M Cemal Sofuoğlu and Prof Dr Mustafa Yıldırım is a study of purview. Prof. Dr Abdulkadir Şener, whose views on the agenda we have had the opportunity to follow on social media in recent years, have been tried to be explained in the last section.