Temiz su arıtma tesislerinin iş güvenliği açısından risk değerlendirmesi: Çanakkale ilinde bir uygulama
Risk assessment in terms of work safety in the clean water treatment plants: an example in Çanakkale province
- Tez No: 689369
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA BAYCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: İş Güvenliği, Risk Analizi, İçme Suyu, Arıtma Tesisi, Work safety, Risk assessment, Clean water, Treatment plants
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Su, canlıların en temel ihtiyacıdır. Günümüzde teknolojik gelişimlere bağlı olarak içilemez-kullanılamaz haldeki tatlı sular, birtakım arıtma işlemlerine tabii tutularak (klorlama, havalandırma, koagülatör dozlama, filtrasyon) içilebilir-kullanılabilir hale getirilmektedir. Arıtma prosesi, bir üretim süreci ile benzerlikler taşır. Üretim proseslerinde hammadde işlenip nihai ürüne dönüştürülürken arıtma proseslerinde doğadan alınan ham su işlenir, dezenfekte edilir, filtre edilir ve sonuçta içilebilir-kullanılabilir duruma getirilerek vatandaşın kullanımına sunulur. Arıtma tesisi, yapı itibariyle çalışanlar için farklı riskler ortaya çıkarmaktadır. Bu nedenle arıtma süreçleri iş sağlığı ve güvenliği yönünden değerlendirilmeli, tespit edilen tehlikelerin bertarafı ve risklerin ''kabul edilebilir'' düzeye indirilmesi için risk analizi yapılmalıdır. Risk analizi sonrasında gerekli çalışmaların yapıldığına dair aksiyon ve önlemler kayıt altına alınarak iş sağlığı ve güvenliğinin devamlılığı sağlanmalıdır. İçme suyu arıtma tesisleri bir üretim süreci olduğundan farklı üretim süreçlerinde bulunabilen bütün risk etmenlerini içinde barındırmaktadır. Bu nedenle arıtma süreci içerisinde iş sağlığı ve güvenliği sağlanmalı, iş kazaları ve meslek hastalıklarını önleyici tedbirler alınmalıdır. Bu tez çalışması kapsamında Ayvacık ilçesi temiz su arıtma tesisinde bir risk değerlendirmesi yapılarak, belirlenen risklere karşı alınması gereken tedbirler belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Water is the most basic need of living things. Today, depending on technological developments, undrinkable-unusable fresh waters are made drinkable-usable by subjecting them to some treatment processes (chlorination, ventilation, coagulator dosing, filtration). The purification process bears similarities with a manufacturing process. While the raw material is processed and transformed into the final product in the production processes, the raw water taken from the nature is processed, disinfected, filtered and finally made drinkable-usable and offered to the use of the citizens. The treatment plant creates different risks for the employees due to its structure. For this reason, treatment processes should be evaluated in terms of occupational health and safety, and risk analysis should be carried out in order to eliminate the identified hazards and reduce the risks to an“acceptable”level. After the risk analysis, the actions and measures that show that the necessary studies are carried out should be recorded and the continuity of occupational health and safety should be ensured. Since drinking water treatment plants are a production process, they contain all risk factors that can be found in different production processes. For this reason, occupational health and safety should be ensured during the treatment process, and preventive measures should be taken against work accidents and occupational diseases. Within the scope of this thesis, a risk assessment was made at the clean water treatment plant in Ayvacık district and the measures to be taken against the identified risks were determined.