Beyazlatma ajanlarının güncel CAD/CAM materyallerinin yüzey pürüzlülüğüne etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of bleaching agents on the surface roughness of novel cad/cam materials
- Tez No: 689388
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERSAN ÇELİK
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Beyazlatma, CAD/CAM blok, yüzey pürüzlülüğü, Bleaching, CAD/CAM block, surface roughness
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasının amacı, beyazlatma ajanlarının güncel CAD/CAM materyallerinin yüzey pürüzlülüğüne etkisini in vitro şekilde değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmada rezin nanoseramik (Lava Ultimate), esnek nanoseramik (GC Cerasmart), hibrit seramik (Shofu Block HC), polimer infiltre ağ seramiği (Vita Enamic) ve güçlendirilmiş kompozit (Brilliant Crios) olmak üzere 5 farklı güncel estetik CAD/CAM bloğu kullanılmıştır. Her bir materyalden 3'er adeti SEM görüntülenmesi için olmak üzere 23'er adet örnek blokların kendi kesiti boyutunda ve 1,5 mm kalınlığında olacak şekilde toplam 115 adet hazırlanmıştır. Materyallere üretici firmaların önerilerine uygun şekilde bitim ve polisaj işlemleri uygulanmıştır. Ev tipi beyazlatma grubuna % 16 karbamid peroksit içerikli Opalescence PF beyazlatma jeli günde 6 saat olacak şekilde 14 gün boyunca, ofis tipi beyazlatma gurubuna % 40 hidrojen peroksit içerikli Opalescence Boost beyazlatma jeli seansta 2 kez 20'şer dakika olacak şekilde 1. Ve 7. Günlerde uygulanmıştır. Örneklerin yüzey pürüzlülük ölçümleri işlem öncesi ve sonrasında kontakt profilometre cihazı ile yapılmıştır. Taramalı elektron mikroskobu (SEM) kullanılarak yüzey görüntülenmiştir. Elde edilen veriler tekrarlı ölçümler varyans analizi testi ve Bonferroni düzeltmesiyle istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Tekrarlı ölçümler varyans analizi testi sonucunda, kullanılan materyal tipi, beyazlatma işlemleri ve etkileşimlerinin yüzey pürüzlülük değerleri üzerine etkisi istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p0,05). Sonuç: Beyazlatma ajanları güncel CAD/CAM materyallerinin yüzey pürüzlülüğünde artış meydana getirmiştir. Bu sebeple tedavi için materyale ve beyazlatma ajanına karar verilirken bu konu göz önünde bulundurulmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the effect of bleaching agents on the surface roughness of novel CAD/CAM materials. Material and Method: In the study, 5 different aesthetic CAD/CAM blocks were used: Resin nanoceramic (Lava Ultimate), flexible nanoceramic (GC Cerasmart), hybrid ceramic (Shofu Block HC), hybrid (Vita Enamic) and reinforced composite (Brilliant Crios). A total of 115 pieces of each material, 23 of which were for SEM imaging, were prepared in a cross-sectional size of their own cross-section and 1,5 mm thick. Finishing and polishing processes were applied to the materials in accordance with the recommendations of the manufacturers. Opalescence PF bleaching gel with 16% carbamide peroxide content for home bleaching group has been applied for 14 days for 6 hours a day, Opalescence Boost bleaching gel with 40% hydrogen peroxide content for office type bleaching group has been applied for 20 minutes 2 times per session on days 1 and 7. Surface roughness measurements of the samples were made with a contact profilometer before and after the process. The surface was visualized using a scanning electron microscope (SEM). The obtained data were statistically evaluated by repeated measurements analysis of variance test and Bonferroni correction. Results: As a result of repeated measurements analysis of variance test, the effect of material type, bleaching processes and interactions on surface roughness values was found to be statistically significant (p0.05). Conclusion: Bleaching agents have increased the surface roughness of novel CAD/CAM materials. For this reason, this issue should be considered when deciding on the material and bleaching agent for treatment.