COVID-19 pnömonisi geçirenlerde genel psikopatoloji, anksiyete, depresyon, uyku ve yaşam kalitesi
General psychopathology, anxiety, depression, sleep quality and health related quality of life in those with COVID-19 pneumonia
  1. Tez No: 689415
  2. Yazar: TUĞBA EKİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NESİM KUĞU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: COVID-19 pnömonisi, Genel psikopatoloji, Anksiyete, Depresyon, Uyku kalitesi, Yaşam kalitesi, COVID-19 pneumonia, General psychopathology, Anxiety, Depression, Sleep quality, Health related quality of life
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Aralık 2019'da Çin'de ortaya çıkan ve kısa sürede tüm dünyaya yayılan yeni tip koronavirüs, geniş kitleleri etkisi altına almış, oluşturduğu hastalığa koronavirüs hastalığı (COVID-19) ismi verilmiş ve durum Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından pandemi ilan edilmiştir. COVID-19 pandemisi oluşturduğu hastalığın ciddiyeti, çabuk yayılması, tedavi ve sonuçlarının bilinmezliği ile ciddi düzeyde ekonomik, sosyal, çevresel, psikolojik sıkıntılara yol açmış, küresel bir sağlık krizi haline gelmiştir. Günümüzde COVID-19'a karşı tedaviler bilinmezliğini nispeten yitirmiş, hastalığa karşı aşılar geliştirilmiş olsa da hastalık halen tüm dünyada şiddetini çeşitli boyutlarda göstermektedir. Hastalığın uzun dönem etkileri bilinmemekle birlikte hem kısa vadede hem uzun vadede kitlelerin psikolojilerini etkilediği açıktır. Bu çalışmanın amacı COVID-19 pnömonisi geçirenlerin, genel psikopatoloji, anksiyete, depresyon, uyku ve yaşam kalitesinin COVID-19 enfeksiyonu geçirmeyenlerle kıyaslanması, ihtiyacı olan katılımcılara kabul etmeleri halinde gerekli tedavilerin başlanmasıdır. Çalışmaya 01.02.2021-01.08.2021 tarihleri arasında Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Polikliniğine başvuran, bilgisayarlı tomografi, laboratuvar tetkikleri ve klinik bulgular sonucunda uzman hekim tarafından COVID-19 pnömonisi tanısı konmuş 79 hasta ve çalışmaya katılmaya gönüllü 79 sağlıklı kontrol grubu bireyi alındı. Katılımcıların tümüne Belirti Tarama Listesi (SCL-90-R), Durumluk-Sürekli kaygı envanteri (STAI I-II), Beck Depresyon Ölçeği (Beck-D), Beck Anksiyete Ölçeği (Beck-A), Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ), Yaşam Kalitesi Ölçeği (SF-36) uygulandı. COVID-19 pnömonisi geçiren ve geçirmeyenlerde SCL-90-R alt ölçeklerine bakıldığında tüm ölçeklerde gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık hesaplanmıştır. Genel olarak tüm alt testlerin puanı COVID-19 pnömonisi geçirenlerde daha yüksektir. İki grup arasında Beck-A, Beck-D, STAI I, STAI II, PUKİ puanlarına bakıldığında gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde farklılık saptanmıştır. Bu ölçeklerin tümünde COVID-19 pnömonisi geçirenlerin ortalama puanı geçirmeyenlerden daha yüksektir. Yaşam kalitesi ölçeği SF-36'ya bakıldığında gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık hesaplanmıştır. Farklılıklara genel olarak bakıldığında COVID-19 pnömonisi geçirenlerin ortalama yaşam kalitesi puanları hastalığı geçirmeyenlere göre daha düşüktür. Sonuç olarak COVID-19 pnömonisi geçiren bireyler bakılan tüm parametrelerde hastalığı geçirmeyenlere göre psikiyatrik açıdan daha fazla etkilenmiştir.
Özet (Çeviri)
The new type of coronavirus, which emerged in China in December 2019 and spread all over the world in a short time, affected large masses, the disease it caused was named coronavirus disease (COVID-19), and the situation was declared a pandemic by the World Health Organization. The COVID-19 pandemic has caused serious economic, social, environmental and psychological problems and has become a global health crisis, with the severity of the disease it created, its rapid spread, the uncertainty of its treatment and consequences. Today, treatments against COVID-19 have lost their obscurity and although vaccines have been developed against the disease, the disease still shows its severity in various dimensions all over the world. Although the long-term effects of the disease are not known, it is clear that it affects the psychology of the masses both in the short term and in the long term. The aim of this study is to compare the general psychopathology, anxiety, depression, sleep quality and health related quality of life of those who have COVID-19 pneumonia with those who do not have COVID-19 infection, and to start the necessary treatments if they accept the participants in need. 79 patients who applied to Sivas Cumhuriyet University Hospital Chest Diseases Polyclinic between 01.02.2021 and 01.08.2021 and were diagnosed with COVID-19 pneumonia by a specialist physician as a result of computerized tomography, laboratory tests and clinical findings, and 79 healthy control group individuals who volunteered to participate in the study were included in the study. Symptom Checklist (SCL-90-R), State-Trait Anxiety Inventory (STAI I-II), Beck Depression Inventory (Beck-D), Beck Anxiety Inventory (Beck-A), Pittsburgh Sleep Quality Index (PUKI), and Quality of Life Scale (SF-36) were administered to all participants. When the SCL-90-R subscales were examined in patients with and without COVID-19 pneumonia, a statistically significant difference was calculated between the groups in all scales. In general, all subtests score higher in those with COVID-19 pneumonia. When the Beck-A, Beck-D, STAI I, STAI II, and PUKI scores between the two groups were examined, a statistically significant difference was found between the groups. On all of these scales, those who have had COVID-19 pneumonia have a higher mean score than those who have not. When the quality of life scale SF-36 was examined, a statistically significant difference was calculated between the groups. When looking at the differences in general, the average quality of life scores of those who have COVID-19 pneumonia are lower than those who do not have the disease. As a result, individuals who had COVID-19 pneumonia were affected more psychiatrically in all parameters compared to those who did not have the disease.