Acil servise başvuran viral pnömonili hastalarda serum ACE (Anjiyotensin dönüştürücü enzim) düzeyi ve ACE gen polimorfizminin araştırılması
Investigation of serum ACE level and ACE gene polymophism in patients with viral pneumonia registering to emergency department
  1. Tez No: 710275
  2. Yazar: TARIK GÖREN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM TÜRKÇÜER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genetik, Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, İlk ve Acil Yardım, Genetics, Clinical Microbiology and Infectious Diseases, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Viral pnömoni, Acil Servis, ACE düzeyi, ACE gen polimorfizmi, Covid-19, Viral pneumonia, Emergency Service, ACE level, ACE gene polymorphism, Covid-19
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Viral pnömoniler dünyada pandemiye sebep olabilecek morbidite ve mortaliteye neden olan önemli bir hastalıktır. Bu duruma en yakın örnek Sars-Cov-2 pandemisidir. Sağlıklı bir insanda ACE'nin akciğerde vasküler endotelyal yatakta üretilmesinden dolayı solunumsal patoloji yaratan hastalıklarda serum ACE düzeyi etkilenmektedir. ACE genotip olarak polimorfiktir. Pandeminin yoğun olduğu dönemde yaptığımız çalışmada viral pnömonili hastaların acil servise başvurusu sıktı. Viral pnömoni geçiren hastalarda ACE gen polimorfizminin önemi ve serum ACE düzeyinin hastalığın tanısında, seyrinde ve mortalitesinde önem arz edecek biyobelirteç olup olamayacağını klinik açıdan değerlendirdik. Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Anabilim dalına başvuran 18 yaş üstünde 100 kontrol ve 100 hasta olmak üzere toplam 200 kişi çalışmaya dahil edildi. Hastalardan elde edilen periferik kan örnekleri DNA izolasyon aşamasına kadar -200C'de saklandı. ACE PCR Detection Kit ile genomik DNA izolasyonu yapıldı. Ayrıca periferik kanlardan serum elde edilerek serum ACE düzeyi belirlendi. Hastaların hemogram ve biyokimyasal parametreleri ve komorbiditeleri de bilgisayar ortamına aktarılarak SPSS programı kullanılarak istatistiksel analizler yapıldı. Çalışma grubunda ortalama yaş 43.62±20.81'dir. Hasta grubunda ise ortalama yaş 50.17±19.94'tür. Kontrol grubu katılımcılarının yaş ortalaması ise 37.07±19.66'idi. Katılımcılarımızın 102'si (%51) kadın olup, 98'i (%49) erkektir. Hasta grubunda çekilen tomografi görüntülemelerinde akciğer tutulumu hafif olan 68 kişi (%68), orta-ağır olan 32 kişi (%32) bulunmaktadır. ACE serum düzeyi kontrol gruba kıyasla viral pnömoni geçirenlerde daha yüksektir. ACE serum düzeyi tomografide akciğer tutulumu hafif gruba kıyasla ağır-orta grupta daha yüksek bulundu. ACE gen polimorfizminin hastalık bulaşıyla ilişkisi yoktur. Hastalığa yakalananlarda çekilen toraks tomografisinde akciğer tutulumu hafif veya ağır olması ACE gen polimorfizmiyle ilişkisi yoktur. Elde ettiğimiz verilere göre serum ACE düzeyi viral pnömonide kontrol hasta grubuna göre artmaktadır. I/I genotipi diğer genotiplere göre seyri en iyi olandır. D/D genotipi ise hastalığı en ağır seyreden genotiptir.
Özet (Çeviri)
Viral pneumonia is an important disease that causes morbidity and mortality that may cause pandemics in the world. The closest example to this situation is the Sars-Cov-2 pandemic. Since ACE is produced in the vascular endothelial bed in the lung in a healthy person, the serum ACE level is affected in diseases that cause respiratory pathology. ACE is genotype polymorphic. In the study we conducted during the intense pandemic period, patients with viral pneumonia were frequently admitted to the emergency department. In patients with viral pneumonia; We evaluated clinically the importance of ACE gene polymorphism and whether serum ACE level could be an important biomarker in the diagnosis, prognosis and mortality of the disease. A total of 200 people, 100 controls and 100 patients, aged between 18 and 100 years, who applied to Pamukkale University Faculty of Medicine Emergency Department, were included in the study. Peripheral blood samples obtained from the patients were stored at -200C until the DNA isolation stage. Genomic DNA isolation was performed with the ACE PCR Detection Kit. In addition, serum ACE level was determined by obtaining serum from peripheral blood. The hemogram and biochemical parameters and comorbidities of the patients were transferred to the computer environment and statistical analyzes were performed using the SPSS program. The mean age in the study group was 43,62±20,81 years. In the patient group, the mean age is 50,17±19,94 years. The mean age of the control group participants was 37,07±19,66. Of our participants, 102 (51%) were female and 98 (49%) were male. In the patient group, there were 68 (68%) people with mild lung involvement and 32 people (32%) with moderate-severe tomography imaging. ACE serum level is higher in patients with viral pneumonia compared to the control group. Mild or severe lung involvement in thorax tomography performed in patients with the disease is not related to ACE gene polymorphism. ACE gene polymorphism is not associated with developing the disease. Light or severe thoracic tomography involvement in patients with the disease is not related to ACE gene polymorphism. According to the data we obtained, serum ACE level increases in viral pneumonia compared to the control patient group. I/I genotype has the best course compared to other genotypes. D/D genotype is the genotype with the most severe disease.