Development of a hybrid methodology for investigation and manipulation of functional mechanisms of biological macromolecules with a focus on non-globular proteins
Globüler olmayan proteinler kapsamında biyolojik makromoleküllerin işlevsel mekanizmalarının incelenmesi ve manipülasyonu için hibrid bir yöntemin geliştirilmesi
- Tez No: 689420
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ADEMOĞLU, PROF. DR. TÜRKAN HALİLOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyofizik, Biyokimya, Biyomühendislik, Biophysics, Biochemistry, Bioengineering
- Anahtar Kelimeler: Hesaplamalı Örnekleme Yöntemleri, Protein Dinamigi, Gelismis, Computational Sampling Methods, Protein Dynamics, Enhanced Sampling Methods, ANM-LD, Conformational Change, Elastic Network Model
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
- Enstitü: Biyo-Medikal Mühendislik Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
ÖZET GLOBÜLER OLMAYAN PROTEINLER MERKEZINDE BIYOLOJIK MAKROMOLEKÜLLERIN ISLEVLERININ ARASTIRILMASI VE YÖNLENDIRILMESI IÇIN MELEZ BIR YÖNTEMIN GELISTIRILMESI Anizotropik ag modeli (ANM) rehberli Langevin Dynamics (LD) simülasyonu (ANM-LD), geleneksel yöntemlerin yetersiz kaldıgı protein konformasyon degisikliklerini incelemek amacıyla laboratuvarımızda gelistirilmis, ileri bir hesaplamalı örnekleme yöntemidir. ANM-LD'nin performansı, öncelikle çesitli küresel olmayan proteinlerde degerlendirilmis, daha sonra B12 vitamini tasıyıcı proteini BtuCD'de elde edilen sonuçlar, deneysel gözlemler ve maltoz alıcı MalFGK2 ve lipid baglı oligosakkarit tasıyıcı PglK proteinleri için saglanan hesaplamalı sonuçlar ile karsılastırılarak detaylı irdelenmistir. ANM-LD, BtuCD rezidü hareketlerini, gözlemlenen FRET yogunluklarıyla uyumlu olarak tahmin ederken, bu proteinler arasındaki islevsel mekanizma farklılıklarını da saptamayı basarmıstır. Yapılar arası geçisi mümkün kılan anahtar rezidüler, islevsel rezidü agları olarak tanımlanmıs ve bu rezidüler için tahmin edilen sarsım tepkileri, BtuCD'nin bu bölgelerde olusturulan mutantlarının islev deneyleriyle oldukça uyumlu sonuç vermistir (26 mutantın 25'i). Daha sonra simülasyon algoritması, örneklemenin iyilestirilmesi amacıyla, c-Src kinaz ve BtuCD sistemleri üzerinde denererek, çesitli yönlerden gelistirilmistir. Bu iyilestirmeler c-Src kinazda onkogenik bölgelerle örtüsen anahtar rezidülerin belirlenmesini saglamıstır. BtuCD'de ise simülasyona rehberlik eden mod havuzunun çesitlendirilmesi baska geçis patikalarının bulunmasıyla sonuçlanmıstır. Özetle, ANM-LD; pratikligi ve esnekligi ile, proteinlerin dinamiklerini ve çalısma mekanizmalarınıincelemek, ve allosterik iletisim aglarını çıkarmak ve protein islevini tasarlamak hedeflerine yönelik etkili bir araç olarak durmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF A HYBRID METHODOLOGY FOR INVESTIGATION AND MANIPULATION OF FUNCTIONAL MECHANISMS OF BIOLOGICAL MACROMOLECULES WITH A FOCUS ON NON-GLOBULAR PROTEINS Anisotropic Network Model (ANM) guided Langevin Dynamics (LD) method (ANM-LD) is an enhanced sampling algorithm, in-house developed to study conformational changes between functional protein structures, that are not possible by traditional techniques. In this thesis, the applicability of ANM-LD was validated on various non-globular systems, then assessed on vitamin B12 importer BtuCD by means of experimental observations and comparison of computational outcomes with maltose importer MalFGK2 and lipid-linked oligosaccharide flippase PglK. ANM-LD succeeded to extract the mechanistic differences among these transporters while predicting fluctuations and allosteric couplings of BtuCD residues in agreement with previous experiments and observed FRET intensities. The dynamically key residues enabling the sampled transition were defined as functional residue networks and their estimated perturbation response were highly agreeable with the functional assays of the BtuCD mutants on these sites (25 out of 26 mutants functioned as predicted). Later ANM-LD algorithm was advanced to improve sampling, then tested on case systems c-Src kinase and BtuCD. In c-src kinase, these enhancements enabled to predict dynamically key sites that overlapped with known oncogenic mutation sites. In BtuCD, diversification of guiding modes resulted in alternative transition pathways. Consequently with its practicality and modularity; ANM-LD stands as an efficient tool to study protein dynamics and their working mechanisms and to extract allosteric communication networks, toward the aim of controlling protein function.