Porsuk Çayı'nda deterjanları parçalayan mikroorganizmaların araştırılması
The Study of the microorganisms degrading detergent in the Porsuk River
- Tez No: 68947
- Danışmanlar: PROF. DR. MERİH KIVANÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Deterjan Aktif Maddesi, Sürfektan, Biyolojik Parçalanma, Detergent Active Substances, Surfactant, Biodegradation
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi PORSUK ÇAYI'NDA DETERJANLARI PARÇALAYAN MİKROORGANİZMALARIN ARAŞTIRILMASI ERDOĞAN ÇAKIR Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Merih KIVANÇ 1998, Sayfa 77 Günümüzde büyük ölçülere ulaşan ve yoğun tartışmalara yol açan çevre kirlenmesinde, sentetik deterjanlar önemli bir yere sahiptir. Biyolojik olarak parçalanamayan maddelerin, su ve toprakta ayrışmadan kalıp akarsularla göl ve denizlere ulaşması, buralarda yaşayan canlıları ve onlarla beslenen insanların sağlığını tehdit etmektedir. Bu çalışmada, Porsuk Çayı'nda deterjanları parçalayan mikroorganizmalar ile bu mikroorganizmaların doğal ortamdaki deterjanları ve ortama ilave edilen SLES, LAB, ALES, ALS ve NI deterjan aktif maddelerini parçalama oranları araştırılmıştır. Deterjanların biyolojik olarak parçalanmasını sağlayan bu mikroorganizmalar, Porsuk Çayı Mezbaha istasyonundan alınan su örneklerine ilave edilen 1 mg/1 oranındaki aktif maddeleri, 36 gün sonunda şu oranlarda parçalamışlardır: SLES % 96.82, ALS % 95.15, ALES % 93.91, LAB % 88.85, NI % 80.54. Deterjan aktif maddesi ilave edilmeyen su örneğindeki deterjan miktarı ise, % 78.62 oranında parçalanmıştır. Porsuk Çayı'nda 10 istasyondan alınan su örneklerinden, deterjan aktif maddelerini kullanan ve biyolojik parçalanmayı gerçekleştiren, toplam 76 tane bakteri izolatı elde edilmiştir. Bu izolatlardan 19 tanesinin Pseudomonas putida; 16 tanesinin Enterobacter aerogenes; 14 tanesinin Bacillus cereus; 11 tanesinin Escherichia coli; 9 tanesinin Proteus vulgaris ve 7 tanesinin de Klebsiella pneumoniae olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak, Porsuk Çayı'ndaki doğal mikrobiyal flora, deterjanları parçalayabilmektedir. Ancak deterjan kirliliğinin belli bir konsantrasyonu aşmaması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis THE STUDY OF THE MICROORGANISMS DEGRADING DETERGENT IN THE PORSUK RIVER ERDO?AN ÇAKIR Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology: Major Biology Supervisor: Prof. Merih KIVANÇ 1998, Page 77 Nowadays, synthetic detergents are very important subject causing discussions. Non biodegradative substances endanger plants and animals and also humen who feed on them staying not get degraded in the soil and water and then glowing in the river to the lakes and seas. In this study, microorganisms that degrade detergent in the Porsuk River and also degradation rates of SLES, LAB, ALES, ALS and NI which are added to this environment as detergent active substances addition to their natural environmental detergents were detected. These microorganisms having active roles in biodegradation degraded 1 mg/1 active substances added to samples taken from The Porsuk River Mezbaha station in 36 days at these rates: SLES 96.82 %, ALS 95.15 %, ALES 93.91 %, LAB 88.85 %, NI 80.54 %. Detergent amount in water sample which didn't have added detergent active substances was degraded at the rate of 78.62 %. Total 76 bacteria isolates, using and degrading detergent active substances in water samples taken from 10 different The Porsuk River stations were obtained. It was seen that 19 of these isolates Pseudomonas putida, 16 of them Enterobacter aerogenes, 14 of them Bacillus cereus, 1 1 of them Escherichia coli, 9 of them Proteus vulgaris and 7 of them were Klebsiella pneumoniae. As a result, natural microbial flora in The Porsuk River can biodegrade detergents. On the other hand, detergent pollution shouldn't be more than a certain concentration rate.