İşgücü verimliliğinin ölçülmesi ve işgücü verimliliğinde etkili faktölerin belirlenmesine ilişkin bir uygulama
Measurement labour force productivity and application about the evaluation of the factors of labour force productivity
- Tez No: 68948
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ÖZMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Verimlilik, İşgücü, İşgücü Verimliliği, İşgücü Verimliliğinin Ölçülmesi, Productivity, Labour Force, Labour Force Productivity, Measurement of Labour Force Productivity
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi İŞGÜCÜ VERİMLİLİĞİNİN ÖLÇÜLMESİ VE IŞGUCU VERİMLİLİĞİNDE ETKİLİ FAKTÖRLERİN BELİRLENMESİNE İLİŞKİN BİR UYGULAMA MERAL SAKIZ Anadolu üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İstatistik Ana Bilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Ahmet ÖZMEN 1998, Sayfa 73 Verimlilik, ülke ekonomisinin gelişim düzeyini ve işletmelerin basan derecelerini ortaya koyan önemli bir göstergedir. Verimlilik genel bir ifadeyle, en az girdi ile ençok çıktı alınması şeklinde tanımlanabilir. İşletmelerin temel amacı faaliyetlerini karlı biçimde yürüterek, pazar paylarını artırarak varlıklarını sürdürmektedir. Üretim maliyetlerinin artması ve mevcut pazarlardaki rakiplerinin çoğalması; işletmelerinin amaçlarına ulaşabilmeleri için, sahip oldukları üretim kaynaklarını daha verimli kullanmalarını gerektirmektedir. Verimlilik ölçümü ile ilgili yapılan çalışmalarda genellikle işgücü verimliliği esas alınmaktadır.Bunun temel nedeni, işgücünün diğer üretim faktörleri arasında daha farklı bir yerinin olmasıdır. Üretim sürecinden önce ve üretim aşamasında, tüm üretim faktörlerini bir araya getirip, üretime yönlendiren işgücüdür. İşgücü verimliliğindeki artış, işletme verimliliğini çok yalandan etkilediği için verimlilik ölçme ve değerlendirme ölçütleri işgücü faktörü üzerinde yoğunlaşmıştır. İşletme yöneticilerinin işgücü verimliliğinin artırılması konusunda doğru karar verebilmeleri için, öncelikle işgücü verimliliği ile ilgili doğru bilgilere sahip olmaları gerekmektedir. İşgücü verimliliğinin ölçümü ve öncelikle hangi faktörlerden ne ölçüde etkilendiğinin belirlenmesi sonucunda, yönetim bu konuda daha doğru kararlar alabilecek ve işletmenin başarısı artacaktır. Yönetimin işgücü verimlihğinin artırılması konusunda daha doğru kararlar verebilmesi için, işgücüne ödenen ücret miktarları, teknolojik yatırım kararlan, mesleki eğitim harcamaları, sağlık-güvenlik koşullan ile yönetim ve organizasyon yapısının işgücü verimliliği üzerindeki etkilerinin belirlenmesine yönelik bu araştırma sonucunda, işgücü verimliliğinin artırılmasına ilişkin öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis MEASUREMENT LABOUR FORCE PRODUCTIVITY AND A APPLICATION ABOUT THE EVALUATION OF THE FACTORS OF ABOUR FORCE PRODUCTIVITY MERAL SAKIZ Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Statistics Program SupervisonAssoc.Prof. Ahmet ÖZMEN 1998, Page 73 Productivity is one of the most important consept that, effects to improvement level of country economy end success degrees of corperation. Briefly productivity can be explained as most output with least input. Corpperations' basic aim is to keep their presence by increasing their share in market and to sell at a profit. Increasing production costs and to counter therivals in the market; make corperations tend to utilize their productivity by using their sources. In search of productivity measurment usually the laber force productivity is thaught as a major effect. Labour force a dominant factor according to other production factors. The factor that gathers the whole production factors and leads to product before and duration of production is labour force. Since the increase of labour force productivity effect to the production of corperation; productivity measurment and apprasing criterions well on the factor of laber force. The manegers should keep themselves well informed about labouir force productivity to make right decision for increasing labour force productivity. Knowing the factors which effect the labour force productivity helps the maneger to make right decision for making the company achieved. Managements should think about the labour force fees tecnological investments, occupation training costs, healt and safety conditions, and the condude of research of management and organization stucture which affects the labour force productivity to make the right decisions for increasing labour forceproductivity is given in this text with good suggestions.