Felent Çayı'nda mikro ve makro elementlerin biyotik ve abiyotik öğelerde birikimlerinin araştırılması
An ınvestıgaton on the accumulatıons of makro and mıcro elements on bıotıc and abıotıc components of Felent Stream
- Tez No: 304595
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU ÇİÇEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Felent Çayı, Mikro ? Makro Element, Su Kalitesi, ICP-OES, Felent Stream, Mikro and Makro Elements, Water Quality, ICP-OES
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Felent Çayı, Porsuk Çayı'nın en önemli kollarından biridir ve tarımsal ve endüstriyel su temini için kullanılmaktadır. Ayrıca havzada bulunan Eti Gümüş Tesisi'nin baskısı altındadır. Bu çalışmada, Felent Çayı üzerinde tespit edilen ve bölgeyi en iyi temsil edeceği düşünülen yedi istasyondan örnekleme yapılarak, suda bazı fizikokimyasal parametreler (sıcaklık, pH, elektriksel iletkenlik, tuzluluk, çözünmüş oksijen, oksijen doygunluğu, nitrit, nitrat, sülfat, fosfat ve KOİ) ile Felent Çayı'nın biyotik (Alburnus orontis (Sauvage, 1882), Gobio gobio (Linnaeus, 1758), Lemna trisulca L.(Duckweed), Hirudo sp., Gammarus sp. ve epipelic diatome frustulleri) ve abiyotik (su, sediment) öğelerinde bazı elementlerin konsantrasyon seviyeleri (Al, As, B, Fe, Mn, Zn, Cu, Ni, Cd, Cr, Pb, Ca, K, P, Na, Mg) tespit edilmiştir. Elde edilen veriler, SKKY (Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği), TGK (Türk Gıda Kodeksi) kriterlerine göre değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Felent Stream is the most important branch of Porsuk Creek. It is used for the purpose such as irrigation water, industrial water supply and also the aquatic system which is under affect factory of Eti Silver Mine. This study was carried out to determine the water quality of Felent Stream according to physicochemical parameters (temperature, pH, electrical conductivity, salinity, dissolved oxygen, oxygen saturation, nitrite, nitrate, sulfate, phosphate and COD) and the level of elements (Al, As, B, Fe, Mn, Zn, Cu, Ni, Cd, Cr, Pb, Ca, K, P, Na, Mg) on biotic (Alburnus orontis ( Sauvage, 1882), Gobio gobio (Linnaeus, 1758), Lemna trisulca L.(Duckweed), Hirudo sp., Gammarus sp. and epipelic diatom frustules) and abiotic (water, sediment) components of Felent Stream. The results were evaluated according to the standarts criteria of SKKY (Water Pollution Control Regulation), TGK (Turkish Food Codex)