Online bisiklet kullanım performansına, online seyircinin etkisi: kişilik özelliklerinin rolü
The effect of online spectators on online cycling performance: the role of personality traits
- Tez No: 689501
- Danışmanlar: DOÇ. UTKU IŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Spor, Psychology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Kişilik Özellikleri, Beş Faktör Kişilik Envanteri, Online Performans, Online Seyirci, Aktif Video Oyunları, E-Spor, Personality Traits, Big Five Factor Personality Inventory, Online Performance, Online Spectators, Active Video Games, E-Sport
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Online Bisiklet Kullanım Performansına, Online Seyircinin Etkisi: Kişilik Özelliklerinin Rolü Bu çalışmanın amacı online bisiklet kullanım performansı üzerinde online seyircinin etkisini anlamaya çalışmaktır. Ayrıca katılımcıların kişilik özelliklerinin performans değişimi üzerinde ne kadar etkili olup olmadığını anlamaya çalışmakta bu araştırmanın bir diğer amacıdır. Bu araştırmaya Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesinde öğrenim gören ve basit rastgele örnekleme yöntemi kullanılarak belirlenmiş 24 öğrenci katılmıştır. Katılımcılar smart trainer üzerinde 4 hafta arayla iki bisiklet sürüş performansı sergilemişlerdir. Katılımcılar ilk performanslarını tek başlarına ikinci performanslarını ise kurulan Google Meeting oturumu üzerinden katılımcıya destek olmak için bağlanan online seyirciler eşliğinde gerçekleştirilmiştir. Her iki sürüş esnasında da katılımcıların bisiklet simülasyonuna uyguladıkları power, dakikada çevirdikleri pedal sayısı (kadans), harcadıkları kalori, kalp atım hızı değişimleri ve sürüş sürüleri kaydedilmiştir. Ayrıca katılımcıların iki sürüş esnasında elde ettikleri değer değişimlerinin kişilik özelliklerine göre değişip değişmediğini anlamak için katılımcılara Tatar (2005) tarafından geçerliği ve güvenirliliği yapılan“Beş Faktör Kişilik Envanteri Kısa Form (5FKE-KF)”doldurtulmuştur. Katılımcıların 1. sürüş ve 2. sürüş değerlerinde elde ettikleri ortalamaları karşılaştırmak için Paired Sample t-testi analizinden faydalanılmıştır. İki sürüş arasındaki performans değişimde kişilik özellikleri açısından bir fark olup olmadığını anlamak için karışık ölçümlerde iki faktörlü ANOVA analizi kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda deneklerin online bisiklet sürüşü esnasında online seyirci varlığının sürüş süresi, harcanan kalori, bisiklete uygulanan Power, kadans, maksimum kadans, kalp atım hızı, maksimum kalp atım hızı, kişinin çaba algısı üzerinde olumlu yönde etkisi olduğu görülmüştür. Ayrıca bisiklete uygulanan Power ve sürüş süresi ortalamalarından her ikisinde de beş faktör kişilik özelliklerinden öz denetim alt boyutunda anlamlı farklılıklar ortaya çıktığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to understand the effect of online spectators on online cycling performance. In addition, another aim of tihis research is to understand how effective the personality traits of the participants are on the performance difference. 24 students who study at the Faculty of Sport Sciences of Recep Tayyip Erdoğan University and were selected by using simple random sampling method. The participants performed two performances, 4 weeks apart, on the smart trainer. The participants performed their first performances alone, and their second performances were performed with the online spectators connected to support the participant through a Google Meeting. During both rides, the power applied by the participants to the bicycle, the number of pedals they cycled per minute (cadence), the calories they burned, the changes in heart rate and the riding mileage were recorded. In addition, in order to understand whether the measure changes obtained by the participants during the two rides vary according to their personality characteristics, the participants were given the“Five Factor Personality Inventory Short Form”which was validated and deemed reliable by Tatar (2005) was filled. Paired Sample t-test analysis was used to compare the means obtained by the participants in the 1st and 2nd ride measures. Two-factor ANOVA analysis was used for mixed measures of whether or not having the mentioned characteristics makes a difference. As a result of the analysis, it was seen that the presence of online spectators during online cycling of the subjects had a positive effect on the driving time, calories consumed, Power applied to the bike, cadence, maximum cadence, heart rate, maximum heart rate, and the person's perception of effort. In addition, it was determined that there were significant differences in the conscientiousness sub-dimension from the five factor personality traits in both the Power and riding time averages applied to the bike.