Kadın ve şifa: Bir sağaltım aracı olarak masal anlatıcılığı üzerine bir araştırma
Woman and healing: A research on storytelling as a therapeutic tool
- Tez No: 689544
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİKE KAPLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
- Anahtar Kelimeler: Masal Anlatıcılığı, Sağaltım, Holistik Yaklaşım, Toplumsal Cinsiyet, Storytelling, Therapy, Holistic Medicine, Gender Studies
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu çalışmada günümüzde masal anlatıcılarını masalı sağaltım amaçlı anlatmaya yönelten deneyim ve motivasyonları tartışılmıştır. Bununla birlikte bu pratiğin kadınları güçlendirici yönlerinin neler olabileceği bilgisi anlatıcılarla kurulan etkileşim ve paylaşımlarla inşa edilmiştir. Araştırmanın önemi, masal ve toplumsal cinsiyet konusunda yapılan ve metinsel veriler üzerinden ilerleyen akademik çalışmalardan farklı bir yön çizerek masalın anlatıcı tarafından nasıl değerlendirildiğini feminist perspektifle tartışmasıdır. Araştırmada feminist epistemolojiden ve akıl, beden ve ruhu iyileşmede bütünsel olarak değerlendiren holistik sağaltım yaklaşımından yararlanılmıştır. Masal, insanları neden ve nasıl şifalandırıyor ve rahatlatıyor? Kültürün belirleyiciliği masal anlatıcılığına nasıl yansımaktadır? Toplumsal cinsiyet üzerine masal anlatım etkinlikleri ve atölyeleri düzenleniyor mu? Anlatıcıların bu anlamdaki beklenti ve talepleri neler? soruları bu çalışmanın temel araştırma problemleridir. Katılımcıların masal anlatıcılığı, toplumsal cinsiyet ve sağaltım konusundaki yorumları bugünün kültürel kabullerinin değişimini izleme imkânı vermiştir. Yapılan alan araştırmalarından elde edilen veriler yorumlandığında masalın sağaltıcı yönünün holistik (bütüncül akıl-ruh-beden sağlığı) oluşunun insanları masala yönlendirdiği gözlemlenmiştir. Toplumsal cinsiyet perspektifinden incelendiğinde masalların cinsiyetçi olduğu görüşünün değişmeye başladığı gözlemlenmiştir. Masaldaki toplumsal değerleri ve normları insanlığın ve doğanın iyiliği için anlatmada anlatıcının rolü vurgulanmıştır. Daha çok kadınların yöneldiği anlatıcılık eğitimlerinde ve yapılan anlatıcılık sohbetlerinde anlatıcının rolünün dişil değerleri daha iyi tanıma, kendini anlama, insan ve evrenle daha sağlıklı ilişkiler kurma gibi amaçlarla tartışıldığı gözlemlenmiştir. Bu yönüyle masal anlatıcılığı Türkiye'de feminist pedagojiye ve feminist harekete destek olabilecek performatif bir sanat olarak değerlendirilmiştir
Özet (Çeviri)
In this study, the modern storytellers' experiences and motivating reasons leading them to tell folk tales for therapeutic purposes are discussed. In addition, the empowering aspects of the storytelling practice for women are discussed through the interactions with the storytellers. This case study differs from the previous studies, which discuss the symbols of classic folk tales with a feminist perspective, with its focus on storytelling as a performative art. This study builds itself on Holistic Medicine, which defines a complementary treatment taking a person's body, mind, spirit and emotions into account as health aspects. The main research problems of the study are as follows: How do fairy tales heal people? How does culture affect storytelling as a practice in terms of gender norms? Have the storytellers designed any storytelling workshops with a focus on gender studies? What are the expectations and demands of storytellers to work on fairy tales to contribute to gender equality? The research participants' statements in relation to storytelling, gender and therapy allow us to trace the changes of today's culture in comparison to the past. The findings of this case study show that people prefer storytelling as they evaluate it as an alternative healing method treating mind, body and spirit for overall well-being. The study shows that participants in storytelling workshops and training are mostly women. The perception of folk tales as sexist narratives has begun to change due to the storytellers' tendency to portray the gender roles with a twist, to comply with current cultural acceptance and understanding of gender norms. The discussions related to storytelling are based on values such as exploring and understanding oneself, and developing healthy relationships with people and the universe. These values are defined by most of the participants as“feminine”. In the light of these discussions, storytelling as a performative act may contribute to feminist pedagogy and feminist movement in Turkey.