Sosyal medya ve dijital medya haber sarmalı: Koronavirüs incelemesi
Social media and digital media spiral of the news: A coronavirus review
  1. Tez No: 689618
  2. Yazar: YUSUF KÖKDEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYTEN ÖVÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Meyda, Yeni Medya, İnternet Haberciliği, Social Media, New Media, Internet Journalism
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yeni Medya ve İletişim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Medya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Türkiye'de ve dünyada son yıllarda kitle iletişim araçları dediğimiz zaman yeni medya olarak ifade ettiğimiz araçlar akla gelmektedir. Bunları eski/geleneksel medya ve yeni medya olarak gruplandırmak bir noktada doğrudur. Eski medya kavramı yazılı basın, radyo, televizyon ve sinemayı ifade etmektedir. Yeni medya ise internet tabanlı ya da internet teknolojilerinden beslenen medyadır. Yeni medya temelde eski medyanın tamamını bünyesinde barındırmaktadır. Tabii bunu yaparken birtakım değişikliklere de uğramıştır. Yeni medya daha rahat erişim imkânı sağlamaktadır. Ayrıca zaman ve mekân kısıtlamasına dahil değildir. Bunların yanı sıra izleyici sadece izleyici konumunda değil aynı zamanda artık üretilen içerikte söz sahibi olandır. İnternet haberciliği internet ortamında bir içeriğin yazı, görsel ve video kısmından sorumludur. Haberleşmenin dijitalleşmesiyle sosyal medya kavramı da günümüzde habercilik yoğun bir şekilde etken olmaya başlamıştır. Sosyal medya özellikle bireylerin kişiselleştirebilmelerinden kaynaklı olarak çok tercih edilmektedir. İnsanlar sosyal medya sayesinde yeni iletişim fırsatlarını keşfetmiştir. Geleneksel kitle iletişim araçlarından farklı olarak sosyal medya araçları hızla genişlemekte olan bir etki alanı sağlamaktadır. Sosyal medya ağları insanlara düşüncelerini paylaşacakları imkanlar yaratmaktadır. Özellikle paylaşım ve tartışmanın esas olması da kitleleri içeriklerin dışında değil, içinde tutmaktadır. Sosyal medya, kullanıcı tabanlı olmasının yanı sıra kitleleri ve insanları bir araya getirmesi ve etkileşimde olmaları açısından büyük önem taşımaktadır. Her geçen gün artan kullanıcı sayısı ile sosyal medya hayatımızın odak noktası haline gelmiştir. Söz konusu tez çalışmasında dijital medya haberleri ile sosyal medya ağlarında paylaşılan haberler ele alınmaktadır. Sosyal medyadan beslenen dijital medya ve dijital medyadan beslenen sosyal medya avantaj ve dezavantajları ile ele alınmaktadır. Bunun için tezde, literatür taramasının yanı sıra haber içerikleri ve sosyal medya paylaşımlarından faydalanılmıştır. Bu noktadan yola çıkılarak sosyal medyada ve dijital haber medyasında içerikler birbiriyle etkileşim içine girmiştir. Bu etkileşimin en temel sebebi sosyal medyanın da artık hayatımızın odak noktası haline gelmesidir. Söz konusu çalışmada bu etkileşimi ve sosyal medya ile dijital medyanın karşılıklı beslenmesini ele almak amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda da dünyada pandemi ilan edilen Korona virüs üzerinden gidilmiştir. Korona virüsün dijital medya mecralarında haberleşmesi sonucu sosyal medya etkileri ve sosyal medya paylaşımları sonucunda dijital medyadaki haberleşme süreci ele alınmaktadır.
Özet (Çeviri)
In turkey and around the world in recent years when we call mass media, the new media comes as the tools we refer to. It is true at some point that they group them as old media and new media. When we call it the old media, it refers to the press, radio, television, cinema. The new media is internet-based or internet technology-fed media. The new media basically contains the entire old media. Of course, he's undergone a number of changes in doing that. The new media provides more convenient access. It is also not included in the time and space restriction. In addition, the viewer is not only in the audience position, but also the content produced now has a say. Internet journalism is responsible for the writing, visual and video part of a content on the Internet. With the digitization of communication, the concept of social media has become an intense factor today. Social media is especially preferred due to the personalization of individuals. People have discovered new communication opportunities through social media. Unlike traditional mass media, social media tools provide a rapidly expanding domain. Social media networks create opportunities for people to share their thoughts with. In particular, sharing and discussion are essential, but also keeping the masses in it, not outside the content. Social media is important for being user-based, as well as bringing audiences and people together and interacting. With increasing number of users every day, social media has become the focus of our lives. The thesis study covers digital media news and news shared on social media networks. Social media and social media, which feed on social media, are dealt with with the right and false concepts. For this purpose, thesis has been used for literature screenings as well as news content and social media posts. Based on this point, content on social media and digital communication media interacted with each other. The main reason for this interaction is that social media is now the focus of our lives. In this study, it is aimed to discuss this interaction and the mutual nutrition of social media and digital media. For this purpose, corona virus was mentioned in pandemics around the world. As a result of the transmission of the Corona virus in digital media, the communication process in digital media is discussed as a result of social media effects and social media sharing.