Ulaşım ağları için yönlendirme kontrolu tasarımı
Routing control design for transportation networks
  1. Tez No: 68965
  2. Yazar: BANU ATAŞLAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALTUĞ İFTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ulaşım ağları, yönlendirme kontrolü, akış kontrolü, dışmerkezli kontrol, Transportation networks, routing control, flow control, decentralized control. n
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ULAŞIM AĞLARI İÇİN YÖNLENDİRME KONTROLÜ TASARIMI BANU ATAŞLAR Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik- Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Altuğ İFTAR 1998 Bu çalışmada, ulaşım ağlarında ortaya çıkan tıkanıklığı önlemek amacıyla bir dışmerkezli kontrol yaklaşımı önerilmiştir. Akış kontrolü ve yönlendirme kontrolü nün birlikte ele alındığı bu yaklaşım daha önce önerilmiş olan tıkanıklık ölçeğine dayalı olarak geliştirilmiştir. Önerilen algoritma her bir nodda yerel olarak uygu lanabilmektedir. Bu uygulama sırasında ağdaki diğer nodlarla ilgili olarak gereken tek bilgi akış-aşağı nodlara ait tıkanıklık ölçeği miktarlarıdır. Böylece, önerilen al goritma nodlar arası çok az bilgi alış-verişi gerektirmesi anlamında dışmerkezlidir. Ayrıca önerilen algoritma nodlar arası senkronizasyon gerektirmemektedir. Öne rilen yaklaşımın gerçek trafik ağlarında göstereceği performansı önceden saptaya bilmek için benzetim çalışmaları da yapılmıştır. Bu amaçla UNIX ortamında C programlama dilinde bir benzetim programı hazırlanmış ve hazırlanan program kullanılarak iki örnek ağ için benzetim çalışmaları yapılmıştır. Ayrıca, aynı trafik ağlarına aynı tarfik koşulları altında bir alternatif kontrol yaklaşımı da uygulanmış ve elde edilen sonuçlar karşılaştınlmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis ROUTING CONTROL DESIGN FOR TRANSPORTATION NETWORKS BANU ATAŞLAR Anadolu University- Graduate School of Natural and Applied Sciences Electrical and Electronics Engineering Program Supervisor: Prof. Altuğ İFTAR 1998 In this study, a decentralized control approach is proposed for transportation networks to prevent traffic congestion. The approach is developed by consider ing flow control and routing control together and a control algorithm based on a previously proposed congestion measure is presented. The algorithm can be imple mented locally at each node. The only information required from the other nodes is the congestion measure values from the adjacent downstream nodes. Thus, the pro posed controller is a decentralized controller which requires very limited information exchange among the nodes. The controller does not require any synchronization among the nodes either (each node may simply use the last received congestion measure values). In order to illustrate the performance of the proposed control approach, a simulation program is developed in the C programming language un der the UNIX operating system. By using this program, the algorithm has been simulated for two different networks. Furthermore, an alternative control approach has also been applied to the same networks under the same traffic conditions and the performances of both approaches have been compared.