Yem katkı maddesi olarak zeolitin kullanımının yumurta özelliklerine etkisi
The Effect on properties of chicken-egg of using zeolite as addivite substance of feed
  1. Tez No: 68966
  2. Yazar: CELİL ACAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖNDER ORHUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Ziraat, Physics and Physics Engineering, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Zeolite, clinoptilolite, ion exchange, adsorption, chicken food
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi YEM KATKI MADDESİ OLARAK ZEOLİTİN KULLANIMININ YUMURTA ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ CELİL ACAR Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik AnabilimDah Danışman : Prof. Dr. Önder ORHUN 1998, Sayfa 64 Zeolitler, alkali ve toprak alkali elementlerin kristal yapıya sahip sulu alûminoslikat olarak tanımlanır. o Zeolitler, 5-13 A arasında gözeneklere sahip oluşu nedeniyle moleküler eleme İşlemlerinde kullanılabilir. Yüzey alanlarının büyük oluşu nedeniyle iyon değişimi ve adsorpsiyon ile ilgili alanlarda çeşitli uygulamalarda kullanılmaktadır. Bu uygulamalardan bazıları, deterjan üretimi, sıvı nükleer atıkların arıtılması, kentsel ve tarımsal atık su arıtımı, baca gazlarının antılmasıdır. Bu uygulamalara son yıllarda, hayvan besiciliğinde tavuk yemi katkı maddesi olarak zeolitin kullanılması eklenmiştir. Zeolitin katkı maddesi olarak kullanıldığı yemlerle beslenen tavuklardan alınan yumurtaların kalitesindeki değişmenin ne olduğu yönünde literatürde bu tür çalışmalara rastlanmamıştır. Bu çalışmada, Manisa Gördes yöresi doğal zeolitinin (klinoptilolitinin) katkılandığı yemlerin tavuk yumurtalarının özelliklerine olumlu etkisi olduğu saptanmıştır. Anahtar kelimeler : Zeoîit, klinoptilolit, iyon değişimi, adsorpsiyon, tavuk yemi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis THE EFFECT ON PROPERTIES OF CHICKEN-EGG OF USING ZEOLITE AS ADDITIVE SUBSTANCE OF FEED CELtL ACAR Anadolu University Graduate Scholl of Natural and Applied Sciences Physics Program Supervisor:Prof. Dr. önder ORHUN 1998, Page 64 Zeolites are defined as crystalline hydro aluminosilicates which has alkali and earth alkali elements. 0 Because zeolites have the pores whose diameters are between 5 and 13 A, they can be used in moleculer sieving. They are used in several applications that are concerned with ion exchange and adsorption, because they have large surface areas. Some of these applications are; detergent production, refining of liquid nuclear effluents, refining of urban and agricultural effluents, refining of funnel gases. Recently, in animal-feeding, it is added to use zeolite as additive substance of chicken food to these applications. There isn't literature about the quality of the eggs from the chickens that are feeded by the foods doped with zeolite. In this study, feeding which is doped whit the zeolite from Manisa-Gordes the positive on the chicken egg's properties is observed.