Aile hekimlerinin servikal smear sonuçları hakkında bilgi tutum ve davranışları
Information attitudes and behaviors of family doctors about cervical smear results
  1. Tez No: 689671
  2. Yazar: AYŞEN UZUNOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Aile hekimliği, serviks kanseri tarama, bilgi, tutum, davranış, HPV aşı, Family medicine, cervical cancer screening, knowledge, attitude, behavior, HPV vaccine
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Bu araştırmada aile hekimlerinin servikal smear sonuçları hakkında bilgi, tutum ve davranışlarını incelemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, Ocak 2020-Temmuz 2020 tarihleri arasında Bursa ilinde sözleşmeli aile hekimi olarak görev yapan hekimler ile yapıldı. Aile hekimlerine aile sağlığı merkezlerinde ulaşıldı. Çalışmaya katılmayı kabul eden aile hekimlerine sosyodemografik bilgiler ve servikal smear sonuçları değerlendirmesini ölçen bir anket formu ile sorular soruldu. Bulgular: Çalışmamıza 208 aile hekimi katılmıştır. Birimlerine kayıtlı nüfusları ortalama 3446 kişidir. Aile hekimlerinin 30-65 yaş arası kadın hasta sayıları ortalama 814, serviks kanseri tarama programına katılan kadın hasta sayıları ortalama 175'tir. Çalışmamızda aile hekimlerinin çoğunluğunun hastalarını kanser taraması için yönlendirdikleri tespit edilmiştir. Serviks kanseri tarama programına uygun yöneltilen anket sorularına düşük oranda doğru cevap alınmıştır. Yöneltilen 10 bilgi sorusuna kadınlar 7,02, erkekler 6,16 ortalama ile doğru cevap vermiştir. Smear testi sonucu HSIL gelen hastayı ve HPV DNA test sonucu pozitif gelen hastayı %95,7 oranında Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniklerine yönlendiririm yaklaşımı tespit edilmiştir. %60 katılımcı HPV Tip 16-18 in serviks kanseri için yüksek risk olduğunu belirtmiştir. HPV aşısı için hastaları yönlendirme oranı %19,2 olarak tespit edilmiştir. Sonuç: Aile hekimleri servikal smear sonuçları hakkında yeterli bilgi düzeyine sahip değildi. Araştırmamızda serviks kanseri tarama programına katılan hasta oranı düşüktü. Serviks kanserinden korunmada aşı uygulamasına uygun şekilde yönlendirme oranı düşüktü. Serviks kanseri tarama, tanı ve tedavisi, kanserden korunma, sistemlere kayıt ve kayıtlara ulaşma konularında iyileştirmelere ihtiyaç olduğu kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, we aimed to examine the knowledge, attitudes and behaviors of family physicians about cervical smear results. Methods: This study was conducted with January 2020-July 2020 users and those working as contracted families in the province. Family physicians were contacted for family health. Family physicians who agreed to participate in the study were asked questions with a questionnaire measuring sociodemographic information and cervical smear evaluation. Results: 208 Family Physicians participated in our study. The average population registered in is 3446. The average number of female patients between the ages of 30-65 of family physicians is 814. The average number of female patients participating in the cervical cancer screening program is 175. In our study, it was determined that the majority of Family Physicians referred their patients for cancer screening. A low percentage of correct answers were received to the questions asked in accordance with the cervical cancer screening program. Women gave correct answers to 10 information questions with an average of 7.02 and men 6.16. The approach of I refer the patient whose smear test result is HSIL and the patient whose HPV-DNA test result is positive to the Obstetrik and Gynecology Polyclinics was determined as %95.7, 60 percent of the participants stated that HPV Type 16-18 is a high risk for cervical cancer. The rate of referral for the HPV vaccine was %19.2. Conclusions: Family physicians did not have sufficient knowledge about cervical smear results. In our study, the rate of patients participating in the cervical cancer screening program was low. In the prevention of Cervical Cancer, the rate of referral for vaccination was low. We are of the opinion that there is a need for improvements in cervical cancer screening, diagnosis and treatment, cancer prevention, registration in systems and access to records.