Rize, Trabzon ve Artvin Gençlik ve Spor il Müdürlüklerinde görev yapan antrenörlerin tükenmişlik düzeylerinin incelenmesi
Examination of the burnout levels of the trainers working in the provincial directorate of YOUTH and sports in Rize, Trabzon and Artvin
- Tez No: 689676
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CENGİZ BAYRAKTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Sporcu, Antrenör, Tükenmişlik, Athlete, Trainer, Burnout
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu tez çalışmasının amacı; Rize, Trabzon ve Artvin illerindeki Gençlik Ve Spor İl Müdürlüğü çatısı altında görev yapan antrenörlerin, çeşitli değişkenlere göre mesleki tükenmişlik düzeylerini belirlemektir. Araştırmanın evrenini Rize, Trabzon ve Artvin Spor Hizmetleri Genel Müdürlüğü merkez ve taşra teşkilatında çalışan 175 antrenör oluştururken, araştırmanın örneklemini ise 134 antrenör oluşturmuştur. Bu araştırmada geçmişte veya şu anda mevcut bir olay var olduğu şekliyle betimleneceği için nicel araştırma yaklaşımları kapsamında tarama modelinden faydalanılmıştır. Veriler, yüz yüze olacak şekilde toplandı. Anket; kişisel bilgi formu ve mesleki tükenmişlik ölçeği olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Araştırmanın verileri SPSS 26.0 paket programı aracılığı ile analiz edildi. Verilerin analizine geçmeden önce verilere normallik testi uygulandı. Araştırmacı, normallik testi kapsamında katılımcı sayısını göz önünde bulundurarak Shapiro-Wilk testini tercih etmiştir. Sonuçlara göre veriler birçok alt boyutta normal dağılım göstermemiştir. Normallik test sonuçları göz önünde bulundurularak ikili karşılaştırmalarda parametrik dağılıma sahip veriler için bağımsız iki grup T-Testi uygulandı. Non-parametrik veriler için ise MannWhitney-U testi uygulandı. Bu duruma karşın 3 ve üzeri grup karşılaştırmalarında parametrik verilere tek yönlü Anova, non-parametrik verilere ise Kruskal Wallis-H testi uygulandı. Ayrıca varyansların homojenliği göz önünde bulundurularak anlamlı bulunan gruplar arasındaki farklılıkların hangi gruptan kaynaklandığını tespit etmek amacıyla Post Hoc testler olarak Tukey's HSD/Tamhane testleri uygulandı. Veriler α= 0.05 anlamlılık düzeyinde sınandı. Araştırma bulgularına göre daha yüksek yaşa sahip olan antrenörlerin duygusal tükenme düzeyleri, daha düşük yaşa sahip olan antrenörlere göre yüksek bulundu. Eğitim düzeyi orta öğretim ve lise olan antrenörlerin, eğitim durumu lisans olan antrenörlere göre daha fazla duyarsızlaşma yaşadıkları görüldü. Hizmet yılı nispeten daha yüksek olan antrenörlerin duygusal tükenme düzeyleri daha yüksek bulundu. Benzer şekilde, 11 yıl ve üzeri çalışan antrenörlerin, 1-5 ve 6-10 yıl çalışan antrenörlere göre daha fazla duyarsızlaştıkları görüldü. Milli olan antrenörlerin milli olmayan antrenörlere göre daha fazla duyarsızlaşma yaşadıkları saptandı. Çalışma süreleri daha yüksek olan antrenörlerin kişisel başarı hissi daha yüksek bulundu. Araştırma sonuçları göz önüne alınarak antrenörlere bazı önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis study is to determine the professional burnout levels of the trainers working under the roof of the Provincial Directorate of Youth and Sports in Rize, Trabzon and Artvin provinces according to various variables. The population of the research consisted of 175 trainers working in the central and provincial organizations of the General Directorate of Sports Services in Rize, Trabzon and Artvin while the sample group of the research consisted of 134 trainers. In this research it was made used of the survey model within the scope of quantitative research approaches because a past or present event will be described as it exists. Data were collected face-to-face. The questionnaire consists of two parts, a personal information form and a professional burnout scale. The data of the research were analyzed with the SPSS 26.0 package program. Before the analysis of the data normality test was applied to the data. The researcher preferred the Shapiro-Wilk test in considering the number of participants in the normality test. According to the results, the data did not show normal distribution in many sub-dimensions. The two independent T-Test groups were applied for the data having parametric distribution in pairwise comparisons taking into consideration of the normality test results. On the other hand the Mann-WhitneyU Test was applied for the non-parametric data. Despite this situation one-way Anova was applied to the parametric data in group comparisons of 3 or more and the Kruskal Wallis-H Test was applied to the non-parametric data. In addition, considering the homogeneity of variances the Turkey's HSD/Tamhane tests were applied as Post Hoc tests in order to determine which group caused the differences between the groups that were found to be significant. The data were tested at α= 0.05 significance level. According to the research findings, the emotional burnout levels of the trainers with a higher age were found to be higher than the trainers with a lower age. It was observed that the trainers with secondary education and high school education experienced more depersonalization than the trainers with undergraduate education. Emotional burnout levels were found to be higher in trainers with relatively longer years of service. Similarly, it was seen that the trainers who worked for 11 years or more became more desensitized than the trainers who worked for 1-5 and 6- 10 years. It was determined that national trainers experienced more depersonalization than non-national trainers. The trainers with longer working hours were found to have a higher sense of personal accomplishment. Some suggestions were made to the trainers in considering the results of the research.