Demir eksikliği anemisi olan hastalarda lenfosit alt grup analizi ile immün yanıtın değerlendirilmesi
Evaluation of immune response by lymphocyte subgroup analysis in patients with iron deficiency anemia
- Tez No: 689677
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ITIR ŞİRİNOĞLU DEMİRİZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Allerji ve İmmünoloji, Hematoloji, Allergy and Immunology, Hematology
- Anahtar Kelimeler: Lenfosit alt grupları, NK hücreler, demir eksikliği, anemi, immün sistem, Blood lymphocyte subsets, NK cells, Iron deficiency, anemia, immun system
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Demir eksikliği anemisi (DEA) tüm dünyada temel bir halk sağlığı sorunudur. En yaygın görülen önlenebilir beslenme eksikliğidir. Demir ve immün sistemin yakın bir ilişki içinde olduğu tespit edilmiştir. Demir, DNA sentezinde yer alan enzimler için kritik bir elementtir ve lenfosit aktivasyonunun proliferatif fazı, demir gerektiren bir fazdır bu nedenle DEA sırasında bu işlev zayıflayabilir. İn vitro ve in vivo laboratuvar çalışmaları, demir eksikliği ile lenfosit alt tipleri proliferasyonun bozulması arasında bir bağlantı olduğunu göstermektedir. DEA enfeksiyonlara yatkınlığı artırabilir. Çalışmamızda DEA hastalarının lenfosit alt gruplarını tedavi öncesi değerlendirmeyi, tedavi sonrası ve kontrol grubu değerleri ile karşılaştırmayı amaçladık. Sonuçların etkisini klinik özelliklerle de analiz ettik. Gereç ve Yöntem: 30 DEA ve yaş uyumlu 15 sağlıklı kadının dahil edildiği bu prospektif çalışmada, demir eksikliği anemisi olan menopoz öncesi kadınlarda lenfosit alt gruplarının sayılarını ve yüzdelerini araştırdık. Alınan kan örnekleri temel lenfosit alt gruplarının mutlak sayı ve yüzdelerini belirlemek için akım sitometri yöntemi kullanılarak değerlendirildi. Tedavi öncesi, tedavi sonrası ve kontrol gruplarının CD3+ T lenfosit, CD4+ T lenfosit, CD8+ T lenfosit, CD19+ B lenfosit, NK hücre sayı ve yüzdeleri karşılaştırıldı. Bulgular: NK hücre sayı ve yüzdeleri kıyaslandığında tedavi öncesi ve tedavi sonrası grupların arasında anlamlı farklılık saptandı (sırasıyla p=0,002, p=0,000). Gruplar arasında CD3+ T lenfosit, CD4+ T lenfosit, CD8+ T lenfosit, CD19+ B lenfosit sayıları ve yüzdeleri açısından anlamlı fark saptanmadı. Demir indeksleri (serum ferritin, TDBK ve transferrin saturasyonu) veya hemogram parametreleri ile herhangi bir lenfosit alt grubu arasında korelasyon saptanmadı. Sonuç: NK hücreleri, virüsle enfekte ve tümör gelişen hücrelere karşı savunmada kritik bir rol oynamaktadır. Bu nedenle, DEA'nın NK hücrelerinde azalmaya neden olması bu hastalarda enfeksiyona yatkınlık riskinin arttırabileceği yönünde yorumlanabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Iron-deficiency anaemia(IDA) is a major worldwide public health problem. It is the most common preventable nutritional deficiency. Iron and immunity are found to be in a close relationship. Iron is a critical element for enzymes involved in DNA synthesis, and the proliferative phase of lymphocyte activation is a iron demanding phase and it can be weakened during IDA. In vitro and in vivo laboratory studies indicate a link between iron deficiency and impaired lymphocyte subtypes proliferation. IDA can increase predispotion to infections. In our study, we aimed to evaluate the lymphocyte subgroups of ıda patients before treatment, to compare them with the values of the post-treatment levels and with control group levels. We also analyzed the effect of the results with clınıcal features. Materials and Methods: In this prospective study, we investigated counts and percentage of lymphocyte subsets in pre-menopausal women with IDA; 30 IDA and 15 age-matched healthy women cases were enrolled. Blood samples were evaluated using flow cytometry to determine the absolute and relative numbers of selected basic lymphocyte subgroups. The counts and percentages of CD3+ T lymphocyte, CD4+ T lymphocyte, CD8+ T lymphocyte, CD19+ B lymphocyte, NK cells of the pre-treatment, post-treatment and control groups were compared. Results: The results showed significant differences between before and post-treatment groups in counts and percentage of NK cells (p=0,002, p=0,000, respectively). No significant difference between the groups in terms of CD3+ T lymphocyte, CD4+ T lymphocyte, CD8+ T lymphocyte, CD19+ B lymphocyte numbers and percentages were detected. There was no significant correlation between iron indices (serum ferritin, TIBC, and transferrin saturation) or hemogram parametres and any of lymphocyte subgroups. Conclusion: NK cells play a critical role in defense against virus-infected and tumour-developing cells. Therefore, the fact that IDA causes a decrease in NK cells can be interpreted as increasing the risk of infection susceptibility