Geri Dön

Osmanlı Devleti'nde Rişvan Aşireti (Hâlikan Oymağı)'nın sosyal ve kültürel hayatı

Social and culturel life of the Risvan Tribe (Halikan Carving) in the Ottoman Empire

  1. Tez No: 689682
  2. Yazar: ELİF GEÇGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET OCAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124

Özet

Anadolu'ya 1071 yılından önce başlayan Türk akınları Malazgirt Zaferinden sonra artmış ve Türkmen aşiretlerinin Anadolu'yu yurt edinmelerine olmuştur. Anadolu'ya gelen aşiretler buraya Orta Asya kültürleriyle beraber gelmiş ve konar- göçer yaşam tarzını benimsemişlerdir. Kışın kışlakta yazın yaylaklarda geçen bu yaşamları süresince birçok zorluk ile baş etmek zorunda kalmışlardır. Bunların içerisinde yerel bir yönetim olan Osmanlı Devleti tarafından yönetilmeleri, yerleşik halk ile münasebetleri ve aralarında çıkan eşkıyalarla baş etmeleri yer almaktadır. Büyük aşiretlerden birisi olan Rişvan Aşireti'nin tarihi sürecini anlattığımız bu çalışmada Rişvan Aşireti'nin Anadoluya yerleşmesi ve Rişvan Aşireti'nin bir oymağı olan Halikân Oymağı'nın yerleştiği alanlar ve sosyo-kültürel tarihi ele alınmıştır. Etrak ve Ekrad terimlerinin belgelerde kullanış şekillerinden hareketle etnik bir kimliği tanımalamak için kullanılmadığı anlaşılmıştır. Anadolu'nun hemen hemen her yerine yayılan büyük bir aşiret olan Rişvan Aşireti'nin Osmanlı Devleti ile iyi ilişkiler içerisinde olduğu, devlete karşı sorumluluklarını yerine getirdiği görülmektedir. Vermiş olduğu vergiler, yaşamış olduğu sancaklar ve yaşam şekilleri belgeler desteğiyle sunulmuştur. Halikân Oymağı'nın sosyal ve kültürel hayatı, sahada yapılan çalışmalar ve belgelerde elde edinilen bilgiler ile sunulurken eski ve şimdiki Türk topluluklarından da örneklerle sunulmuştur. Bütün bu bilgiler neticesinde Halikân Oymağı ve Rişvan Aşireti'nin bir Türkmen aşireti olduğu görülmektedir. Çalışmanın Türk kimlik ve kültür tarihine katkı sağlaması amaçlanmıştır.

Özet (Çeviri)

The Turkish invasions that started in Anatolia before 1071 became more frequent after the Malazgirt Victory and caused the Turkmen tribes to migrate here. The tribes who came to Anatolia came here together with the Central Asian cultures and adopted the semi-nomadic lifestyle. They had to cope with many difficulties during their life, which was spent in winter in winter and in summer in highlands. These include being ruled by the Ottoman Empire, a local government, their relations with the inhabitants, and their coping with the bandits between them. n this study, in which we describe the historical process of one of the great tribes, the Rishvan Tribe, the settlement of the Rishvan Tribe in Anatolia and the process of their homeland is explained, the areas where the Halikan Carving, a tribe of the Rishvan Tribe, settled and its socio-cultural history are also explained. It is understood that the terms Etrak and Ekrad are not used to define an ethnic identity based on the way they are used in documents. While the social and cultural life of Halikân Carving is presented with the information obtained, it is also given with examples from the old and current Turkish communities. As a result of all this information, it is seen that the Halikan Tribe and the Rishvan Tribe are a Turkmen tribe. The aim of the study is to contribute to the history of Turkish identity and culture.

Benzer Tezler

  1. Osmanlı Devleti'nde güreş ve güreşçiler

    Wrestling and wrestlers in Ottoman Empire

    RIDVAN MUTLU

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2018

    SporMuğla Sıtkı Koçman Üniversitesi

    Tarih Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. AHMET YİĞİT

  2. Osmanlı Devleti'nde askeri yükümlülükler ve muafiyetler (1826-1914)

    Conscriptions and exemptions from military service in the Ottoman State (1826-1914)

    RIDVAN AYAYDIN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2011

    Tarihİstanbul Üniversitesi

    İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. TAHSİN ÖZCAN

  3. Tanzimat sürecinde Osmanlı Devleti'nin hukuk değişimi ve Namık Kemal'in hukuk anlayışı

    The change of law Ottoman State in Tanzi̇mat process and Namık Kemal's law thought

    RIDVAN DEĞİRMENCİ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2015

    HukukYıldırım Beyazıt Üniversitesi

    Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ALİ ŞAFAK BALI

  4. Türkiye'ye iş gücü göçü sebebi ile gelen yabancı uzmanların iktisadi alandaki faaliyetleri (1923-1938)

    The activities of foreign experts coming to Turkey because of labour immigration in economic science

    RIDVAN SÜSLÜ

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2021

    TarihVan Yüzüncü Yıl Üniversitesi

    Tarih Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. GÜNEŞ ŞAHİN

  5. 19. yüzyıldaki kolera salgınlarının Osmanlı basınına yansımaları (Takvim-i Vekâyi ve Ceride-i Havâdis Gazetelerine göre)

    The reflections of the 19th century cholera epidemics on the Ottoman press (According to Takvim-i Vekayi and Ceride-i Havadis Newspapers)

    RIDVAN PAMUK

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    TarihAfyon Kocatepe Üniversitesi

    Tarih Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. MEHMET GÜNEŞ