Osmanlı Devleti'nde güreş ve güreşçiler
Wrestling and wrestlers in Ottoman Empire
- Tez No: 511781
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET YİĞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Tarih, Sports, History
- Anahtar Kelimeler: Güreş, Güreşçi, Ceyb-i Hümâyûn, Osmanlı Devleti, Huzur-ı Hümâyûn, Wrest, Wrestler, Ceyb-i Hümâyûn, Ottoman Empire, Biniş-i Hümâyûn
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışmada, Osmanlı Devleti'nde düzenlenen spor müsabakalarından biri olan güreş ve güreşçiler araştırılmıştır. Güreş Türk tarihi açısından oldukça eski bir savaş oyunudur. Türk devletlerinin kurulduğu coğrafyalarda vücudu/bedeni her daim savaşa hazır tutmak amacıyla savaşçılar tarafından yapılan bir spordur. Müteselsil olarak Türk Devletleri tarafından tercih edilen güreş sporu Osmanlı Devleti döneminde de savaşçılar tarafından toplu veya ferdi olarak gerçekleştirilmiştir. Başbakanlık Osmalı Arşivi Genel Müdürlüğü'nde, Osmanlı belgeleri arasında Padişah huzurunda gerçekleştirilen güreş müsabakalarına dair kayıtların çokluğu dikkat çekicidir. Eğlence ve yiğitliğin ispatı anlamında yapılan bu güreşlerde meydana çıkarak güreşen pehlivanlardan galip ve mağluplar farklı olmakla beraber Padişah tarafından ödüllendirilmişlerdir. Bu çalışmada Padişahların huzurlarında gerçekleştirilen güreşlerin mekânları, katılan güreşçi sayısı, galipler/mağluplar, lakaplar, verilen ödüller ve tarihleri verilmiştir. Ata sporumuz olan güreş hakkında belge ve bilgilere dayanan çalışmaların azlığını bir nevi yapılan bu çalışmadaki kaynaklar ile ortaya konulması hedeflenmiştir. Bu sayede ata sporu güreşin Padişah çocuklarının sünnet ve evlilik törenlerinde, binişlerde, elçi kabulünde, taht değişikliklerinde ve ordu geçit merasimleri vs. gibi hallerde yapıldığı tespit edilmiştir. Pehlivanların yaptığı bu güreşler arsasında, tekke güreşleri, yağlı güreş, serbest güreş, aba güreşi, karakucak ve şalvar güreşi gibi çeşitler mevcuttur.
Özet (Çeviri)
In this topic, one of the Ottoman State, were held at the sport of wrestling and wrestlers have been investigated. It's qıite old in terms of Turkısh wrestling history is a war game. The Turkısh State since its inception, geographies of the body in order to keep the warriors ready for battke at all times by a sport. Preferred by the Turkısh State as a number suquence in the sport of wrestling and fighters during the Ottoman period by batch or as. General Diroctorate of State Archives of the Ottoman Sultan performed in the presence of the wrestling between the documents that it is the sense of fun and spunky wrestling based in Gladys pace from those b yare awarded. İn this study, performed in the sultans presence of venues, the number of participating wrestlers, wrestling winners, they defeated, nicknames are given prizes and dates given. Alber sport wrestling as a kind of document and wrist-driven studies cited this study with the aim of reintroducing the resources. In this way, horse sport, wrestling is the Sultan's children in circumcision and marriege ceremonies, boarding, adoption of a change Marks has been found in cases such as is made. The wrestler, does this wrestling; Freestyle wrestling, such as aba wrest, kasula and harem pants are available such as.