Geri Dön

The dynamic relationship between government bond spreads and fiscal indicators: Evidence from Turkey

Devlet tahvili risk primi ve mali göstergeler arasındaki dinamik ilişki: Türkiye'den bulgular

  1. Tez No: 689686
  2. Yazar: OĞUZHAN YELKESEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TEKİN AKDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Ekonomisi (Maliye) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 128

Özet

Borçlanma araçları kamu finansmanında önemli bir yere sahiptir. Finansal piyasalarda 1980'li yıllarda başlayan gelişmelerle birlikte, tahvil ve bono gibi borçlanma enstrümanları kamu finansmanı ihtiyacını karşılamada ilaveten önem kazanmıştır. Devlet tahvili ihracındaki bu artış, devletlerin ve yatırımcıların tahvil risk primine karşı tutumunu değiştirmiştir. Tahvil risk primleri yalnızca borçlanma süreçlerinde kullanılan bir faktör olarak değil aynı zamanda ülkelerin maliye politikalarının etkinliğini ölçmede ve ülkelere özgü risk faktörlerini belirlemede de önemli bir gösterge olarak değerlendirilmektedir. Bu bakımdan, tahvil risk primleri aşırı sermaye ihtiyacı ve zayıf finansal sektör yapılarından dolayı gelişmekte olan ülkeleri daha şiddetli biçimde etkilemektedir. Neticede, tüm bu faktörler yüksek borçlanma maliyetleri nedeniyle kendi kendini besleyen bir döngüye sebep olabilmekte ve başlıca mali göstergeleri etkisizleştirebilmektedir. İlgili çerçevede bu çalışma, Türkiye'de devlet tahvili risk primi ve mali göstergeler arasındaki ilişkiyi belirli bazı kontrol değişkenlerin modeldeki rollerini de göz önünde bulundurarak 2006:Ç1-2019:Ç3 dönemleri arasında incelemeyi amaçlamaktadır. Değişkenler arasındaki dinamik ilişkiyi incelemek amacıyla, Vektör Otoregresif analizi (VAR), Granger nedensellik testleri ve etki-tepki analizleri kullanılmıştır. Bulgulara göre, Granger nedensellik testi, tahvil risk priminden mali göstergelere doğru tek yönlü bir ilişki olduğunu ortaya koymaktadır. Ek olarak, etki-tepki analizleri brüt dış borcun tahvil risk primindeki bir şoka birincil bütçe dengesine kıyasla istatistiksel olarak daha anlamlı tepki verdiğini göstermektedir. İstatistiki analizler sonucunda, Türkiye'de brüt dış borcun birincil bütçe açığına kıyasla dış şoklara karşı direnç sağlamada daha uygun bir mali gösterge olduğu gözlemlenmiştir.

Özet (Çeviri)

Debt instruments have an important place in public finance. With the developments in the financial markets starting in the 1980s, certain debt instruments like the bonds and bills have received significant attention in meeting the financing needs of governments. Subsequently, the increasing volume of the issued government bonds has changed the stance of governments and investors toward the bond spreads. The bond spreads have started to be considered not only as an ordinary factor used in the government borrowing processes, but also as a significant indicator of the effectiveness of the implemented fiscal policies and as a determinant of the risk factors attached to the countries. The bond spreads tend to affect the emerging market economies (EMEs) more intensively due to their excessive need for external financial sources and the relatively poor structure of their financial sectors. After all, all these factors may cause a self-feeding loop and deem the main fiscal indicators ineffective through higher borrowing costs. In this context, the present thesis aims to analyze the dynamic relationship between government bond spreads and fiscal indicators in Turkey by additionally considering the role of some determined control variables for the period between 2006:Q1 and 2019:Q3. To analyze the dynamic relationship between the variables, Vector-Autoregressive (VAR) analyses, Engle-Granger causality tests, and Impulse Response Functions are used. According to the findings, Granger-causality tests show that there is a one-way causality from government bond spreads to fiscal indicators. In addition, Impulse-response functions demonstrate that the reaction of gross external debt to a shock in bond spreads is statistically more significant compared to the reaction of the primary budget balance. As the result of statistical analyses, gross external debt is found to be more appropriate fiscal indicator in providing resiliency to global shocks compared to the primary budget balance for Turkey.

Benzer Tezler

  1. The impact of credit rating changes on the government cost of borrowing in Turkey

    Kredi notu değişikliklerinin Türkiye'nin devlet borçlanma maliyetlerine etkisi

    MURAT GÜRER

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2014

    EkonomiOrta Doğu Teknik Üniversitesi

    İktisat Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. PINAR DERİN GÜRE

  2. Government spending and real exchange rate relationship: Panel evidence from developing countries

    Kamu harcamaları ve reel döviz kuru ilişkisi: Gelişmekte olan ülkelerden bulgular

    GÖKÇE ÇELİK

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2013

    EkonomiKoç Üniversitesi

    İktisat Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. GÜLER SUMRU ALTUĞ

  3. Inter-dynamics between corruption, government effectiveness, and economic growth: A case study for West Africa

    Yolsuzluk, devlet etkililiği ve ekonomik büyüme arasındaki dinamikler arasındaki dinamikler: Batı Afrika için bir örnek çalışma

    SALIFU MANNEH

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2024

    Ekonomiİbn Haldun Üniversitesi

    İktisat Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ ASAD UL ISLAM KHAN

  4. Biyo iktidar gözetiminde planlama: Tarlabaşı kentsel dönüşümü örneği

    Urban planning under the biopower surveillance: Tarlabaşı urban renewal

    SEDA HAYAL

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2013

    Sosyolojiİstanbul Teknik Üniversitesi

    Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. GÜLDEN ERKUT

  5. Portföy yönetiminde dinamik varlık yönetim stratejileri

    Dynamic asset allocation strategies in portfolio management

    MUSTAFA DUMAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2000

    BankacılıkMarmara Üniversitesi

    Sermaye Piyasası ve Borsa Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM KOÇ