The effect of advergame on brand image, a study on generation Z
Reklam oyunlarının marka imajına etkisi, Z jenerasyonu üzerine bir çalışma
- Tez No: 689693
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYÇA CAN KIRGIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Reklamcılık, Advertising
- Anahtar Kelimeler: reklam oyunlar, marka imajı, z jenerasyonu, advergames, brand image, generation z
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Pazarlama Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
İnternet ve dijitalleşmenin hayatımıza getirdiği değişiklikler ve yeniliklerden markalar da büyük oranda etkilenmiştir. Zamanının büyük bir kısmını online platformlar ve mecralarda geçiren tüketicilere ulaşmak için markalar her geçen gün yeni stratejiler geliştirmiş ve zamanın ruhuna ayak uydurmak üzere aksiyonlar almak mecburiyetine girmiştir. Özellikle Z jenerasyonu olarak bildiğimiz 2000 sonrası doğan jenerasyonun vaktinin çoğunu online platformlarda oyun oynarak geçiriyor olması, bu kitleye hitap eden markaları da, bu alanlarda reklam ve tanıtım çalışması yapmaya yöneltmiştir. Günümüzde henüz çok yeni bir alan olmasına rağmen reklam oyunları uygulamaları marka imajı çalışmaları kapsamında giderek artış göstermektir. Reklam oyunları, marka imajına yönelik yapılan geleneksel faaliyetlerin yanı sıra dijital platformlarda tüketicilere deneyim, etkileşim, sosyalleşme gibi çeşitli imkanlar sunmaktadır. Bilgilendirme, eğlendirme, deneyim sunma, ekileşim sağlama ve sosyalleşme gibi özellikleri eş zamanlı olarak bünyesinde barındırabilme özelliği sayesinde reklam oyun uygulamaları, Z jenerasyonuna kendilerini daha rahat hissetikleri platformlarda ulaşmayı hedeflemektedir. Samimi bir etkileşim ortamında sunulan bu uygulamaların marka imajına olumlu etkileri olduğu düşünülmektedir. Bu çalışma, markaların hayata geçirdiği reklam oyun uygulamalarının Z jenerasyonu nezdinde marka imajına olan etkisini incelemek üzere yapılmıştır. Toplam üç bölümden oluşan araştırmanın birinci bölümünde reklam oyunları kavramı ve türleri incelenirken, ikinci bölümde marka imajı ve jenerasyonlar kavramı ele alınmıştır. Araştırmanın son bölümü olan üçüncü bölüm ise çalışmanın araştırma ve uygulama kısmıdır. Bu bölümde elde edilen verilerin analizi ve sonuçlar yer almaktadır. Araştırmanın ölçeklemini Bahçeşehir Üniversitesi, İşletme bölümü öğrencilerinden oluşmaktadır. Online anket uygulaması üzerinden gerçekleştirilen araştırmaya toplam 210 kişi katılım göstermiştir. Aaştırma sonucu elde edilen verilerin analizi SPSS istatistik programı aracılığıyla gerçekleştirilmiştir. Yapılan istatiksel analizler; frekans analizi, güvenilirlik analizi, Spearman korelasyon analizi, Mann-Whitney U analizi, faktör analizi ve son olarak reklam oyun, marka imajı ve demografik boyutları için Kruskal Wallis analizi yapılmıştır. Araştırma sonucunda, istatistiksel açıdan reklam oyunları ve marka imajı arasında pozitif yönlü ilişki olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The internet and digitalization has brought many changes into our daily life and brands have also been affected from this substantially. In regards to this, brands had to create new strategies and were forced to take action to adapt the zeitgeist to reach to their customers who now spend most of their time in online platforms and channels. Especially, the fact that the people who were born after 2000's, whom we know as generation z's habit of spending most of their time online game playing, has directed the brands to start promotional and advertising activities in these relevant online gaming platforms. Even though it is still a new discovered method, advergames in the scope of brand advertisement is increasingly becoming popular. Advergames, in addition to traditional advertising activities for creating brand image offers various opportunities to consumers in online platforms such as experience, interaction and socializing. With its ability to provide information, entertain, provide experience, interaction and socialize in real time, advergames aim to reach its target audience in a more comfortable zone. It's believed that because advergames offer genuine interaction they also trigger positive perceptions towards brand image. This study is conducted to analyze the effects of advergames in generation z. It consists of three parts where in the first part the concept of advergame and its types are studied and in the second part the concept of brand image and generations are analyzed. The final section of the study includes information regarding the data, methodology and the results of the study. The universe of sample consists of students in Bahçeşehir University, Business Administration program. In total, 210 people participated the online survey which was conducted via online survey tool. The result of the survey analysis was performed with SPSS statistics tool. Statistical analysis method of the study includes; descriptive frequency analysis, reliability analysis, Spearman correlation anlaysis, Mann-Whitney U test to determine the relationship between dimensions, factor analysis in order to determine the validity of the survey and finally to examine the differences between dimensions; brand image, advergame experience and education levels, Kruskal Wallis analysis is used. As a result of the research, it was concluded that there is a positive relationship between advergame experience and brand image.