Toplumsal kriz dönemlerinde sosyal medyadaki lider söylemleri: 2020 yılı Koronavirüs salgınında Twitter kullanımı
Leader discourses in social media during social crisis: The use of Twitter in the Coronavirus outbreak of 2020
  1. Tez No: 689696
  2. Yazar: BÜLENT BİRİCİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CİHAN OĞUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kriz, Toplumsal Kriz, Sosyal Medya, Siyasal İletişim, Koronavirüs, Crisis, Social Crisis, Social Media, Political Communication, Coronavirus
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İletişim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Dünyadaki birçok ülkenin liderleri, iletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmelere paralel olarak geleneksel medyanın yanı sıra, yeni medya araçlarından biri olan sosyal medyayı da yoğun bir şekilde kullanmaya başlamıştır. Siyasetçilerin kitlelere mesajlarını iletmek için tercih ettiği sosyal medya platformlarının başında Twitter gelmektedir. Bunun yanı sıra Twitter liderlerin siyaset yapma biçimlerini de önemli ölçüde değiştirmiştir. Siyasal iletişimin vazgeçilmez bir parçası olan Twitter, aynı zamanda uluslararası siyasetin yarı diplomatik kamusal alanı haline gelmiştir. Twitter'ın bu denli popüler olması, zaman ve mekân kısıtlaması olmaksızın ülke liderleri ve siyasetçilerin kendi içeriklerini üretip geniş kitlelerle bu içerikleri paylaşabilme imkânı sunmasından kaynaklanmaktadır. Geniş kitlelerle iletişime geçebilme ve onlarla etkileşim kurabilme, özellikle toplumsal krizlerde daha belirgin bir ihtiyaç haline gelmektedir. Buradan hareketle bu çalışmada, 2020 yılında ortaya çıkan Koronavirüs salgınında Türkiye ve salgının ilk ortaya çıktığı ülke olan Çin ile en yüksek can kaybının yaşandığı 10 ülkenin liderlerinin Twitter üzerinden gerçekleştirdikleri paylaşımlar değerlendirilmiştir. Liderlerin paylaşımları içerik ve söylem analizine tabi tutularak bu krizin aşılmasında yeterince çaba gösterip göstermedikleri öğrenilmeye çalışılmıştır. Yöneltilen araştırma sorularıyla da liderlerin tehlikeyi ne zaman fark ettikleri ortaya çıkarılarak, topluma yönelik uyarı, çözüm girişimi, diğer ülkelerle işbirlikleri, toplumun bilgilendirilmesi gibi kriterleri sağlayıp sağlamadıkları öğrenilmiştir. Araştırma sonucunda sosyal medya söylemlerinden yola çıkılarak 12 ülkenin liderlerinin farklı zamanlarda tehlikenin farkına vardıkları, çözüm konusunda yeterince çaba sarf ettikleri ve kendilerinden beklenen tüm kriterleri sağladıkları anlaşılmıştır. Bülent BİRİCİK, 2021
Özet (Çeviri)
In parallel with the developments in communication technologies, leaders of many countries around the world have started to use social media, which is one of the new media tools, in addition to traditional media. Twitter is one of the social media platforms preferred by politicians to express themselves to the masses. In addition, Twitter has significantly changed the way leaders do politics. Twitter, which is an indispensable part of political communication, has also become a semi-diplomatic public space of international politics. The popularity of Twitter is due to the fact that it offers country leaders and politicians the opportunity to produce their own content and share these contents with large audiences, without time and space restrictions. The ability to communicate and interact with large masses is becoming a more important requirement, especially in social crises. Thus, in this study, twitter posts sent by leaders of Turkey, China, where the epidemic first started and ten countries with the highest casualties are compared in the coronavirus outbreak in 2020. By subjecting the leaders' posts to content and discourse analysis, it was tried to find out whether they made enough effort to overcome this crisis. With the research questions asked, it was revealed when leaders realized the danger, and it was learned whether they met the criteria such as warning, solution initiative, cooperation with other countries, and informing the society. As a result of the research, it was understood that the leaders of 12 countries were aware of the danger at different times, made enough effort to solve them and fulfilled all the criteria expected from them, based on the social media discourses.