Racism and identity loss in The Kite Runner by Khalid Hosseini and Beloved by Toni Morrison
Toni Morrison'un Sevgili ve Khalid Hosseini'nin Uçurtma Avcısı adlı eserlerinde ırkçılık ve kimlik kaybı
  1. Tez No: 689695
  2. Yazar: ALI ABDULABBAS MEZAAL ALWTHALI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OLGAHAN BAKŞİ YALÇIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Sömürgecilik sonrası, Oryantalizm, Irkçılık, Kimlik Kaybı, Ayrımcılık, Postcolonialism, Culture difference, Racism, Identity Loss, Discrimination
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu tezin amacı Khalid Hosseini' nin Uçurtma Avcısı (2003) ve Toni Morrison' ın Sevgili (1987) adlı eserlerindeki ırkçılık ve kimlik kaybı sorununu, Afgan toplumundaki kültürel çoğulculuk ve etnik köken sorununa ve Amerika'daki siyah ve beyaz toplumlar arasındaki ırk ayrımı kavramına vurgu yaparak, Sömürgecilik sonrası kuramı ışığında analiz etmektir. Bu çalışma, her iki romandaki azınlıklara ait ırkçılık söylemlerinin ve olaylarının örneklerini içermektedir. Bu romanlardaki sömürgeci toplumun egemenliği Oryantalizm, kültür, emperyalizm ve sömürgecilik sonrası kültür ışığında kültürel, sosyal, dini ve politik açılardan incelenmiştir. Bu çalışma, ağırlıklı olarak özellikle Doğu'da ve Afrika'daki azınlıklara karşı yapılan adaletsizlikleri ortaya çıkarmaya odaklanmaktadır. Örneğin, bu azınlıklar geri kalmış, budala, zayıf ve sessiz olarak tasvir edilirler ki bu da Batı'nın ve sömürgeci toplumun yansıttığı yanıltıcı bir görüntüdür ve ırkçılığın yan etkilerinden biri olan kimlik kaybıyla sonuçlanmaktadır. Sonuç olarak, bu romanların analizi ışığında her iki yazarın da - Hosseini ve Morrison - kendi toplum imgelerini güçlendirmeye ve onların seslerini yükselterek ve koloniciliğin uzun süreli etkilerini ve sömürünün zarar verici amaçlarını ortaya çıkararak onlara tam bir özgürlük kazandırmaya çalıştıkları aşikârdır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to analyze the problem of culture difference and identity loss in The Kite Runner (2003) by Khalid Hosseini and Beloved (1987) by Toni Morrison in the light of postcolonial theory with an emphasis on the problem of cultural plurality and ethnicity in Afghan Society as well as the concept of racial discrimination between the White and Black communities in the United States. This study consists of examples of racist discourses and events from the minority societies in both narratives. The hegemony of the colonizers in these novels is examined in the cultural, social, religious, and political aspects in the light of Orientalism, culture and imperialism, and postcolonial culture. This study mainly focuses on exposing the injustices committed against the minority communities, especially in the East and Africa. For instance, they are described as backward, foolish, weak, and silent, which is the false image that West and colonial societies convey, which results in the loss of identity, one of the adverse effects of racism. As a result, it becomes apparent in the light of the analysis of these novels that both writers, Hosseini and Morrison, try to consolidate the image of their societies and give them complete freedom by raising their voice and exposing the pernicious goals of exploitation and the long-lasting effects of colonialism.