İntraabdominal kompartman sendromuna bağlı akut böbrek yetersizliği gelişen olgularda, serum neutrophil gelatinase-associated lipocalin, asymmetric dimethylarginine ve interlökin-6 düzeyleri ve intraabdominal basınç ölçümlerinin mortalite ve böbrek yetersizliği üzerine etkisi
Intraabdominal compartment syndrome due to acute renal failure development, serum neutrophil gelatinase-associated lipocalin, asymmetric dimethylargin, and interleukin-6 levels and unless pressinterominal methods of pressinterominal methods
- Tez No: 689821
- Danışmanlar: PROF. DR. NUMAN GÖRGÜLÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: İntraabdominal basınç, intraabdominal kompartman sendromu, akut böbrek yetersizliği, mortalite, Intraabdominal pressure, Intraabdominal compartment syndrome, acute renal failure, mortality
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Abdominal kompartman sendromu yükselmiş karın içi basınç ile birlikte gelişen ilerleyici organ disfonsiyonuna verilen kliniğin adıdır. Karın içi basınç yükseldikçe bu basınç komşudaki boşluklara iletilir. Böylece kardiyovasküler, solunum, renal ve merkezi sinir sisteminin normal fonksiyonlarında bozulmalar gözlenir. Bu hastalarda renal hipoperfüzyona bağlı akut böbrek yetersizliği gelişmektedir. Bu tablo da hastanede yatan hastalarda önemli bir morbidite ve mortalite sebebidir. Materyal ve Metot: Çalışmaya Ocak 2019-Aralık 2019 tarihleri arasında hastanemiz İç Hastalıkları ve Kardiyoloji servislerinde kalp yetersizliği, malignite, karaciğer sirozu gibi nedenlerle yatan ve intraabdominal basınç yüksekliği olup, ABY gelişen 18-80 yaş arası toplam 24 hasta alındı. 3. boşluğa sıvı kaçışına bağlı prerenal, toksik hasara bağlı veya uzamış prerenale bağlı intrarenal, ilaçlara ve enfeksiyona bağlı intrarenal, postrenal ABY, nefrotik sendromlu olgular ve onam vermeyen hastalar dahil edilmemiştir. ABY ve İntraabdominal hipertansiyon/abdominal kompartman sendromu (İAH/AKS) gelişen bu hasta grubunda, intraabdominal basınç değişikliği, serum NGAL, ADMA ve IL-6 düzeylerinin böbrek yetersizliği ve mortalite ile ilişkisi değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmamızda, tanı durumlarına göre hastalar arasında mortalite oranlarının istatistiksel açıdan anlamlı seviyede farklı olduğu (X2=9,59, p=0,016) bulundu. Malign olanların %100'ü mortal seyrederken, nonmalign olanların %33.3'ü mortal seyretmiştir ve fark istatistiksel anlamlı bulundu (p=0.01). Mortalitesi olmayan vakaların ilk ve son ölçümleri arasında serum kreatinin (p=0,023), serum NGAL (p=0,002) ve Basınç (p=0,002) ortalamalarının istatistiksel açıdan anlamlı seviyede azaldığı bulundu. Mortalite olan ve olmayan vakalar arasında serum IL-6 son ölçüm ortalamalarının istatistiksel açıdan anlamlı derecede farklı olduğu (Z=-2,62, p=0,004), mortalitesi olan kişilerin son serum IL-6 ortalamalarının mortalite olmayan vakalara göre daha yüksek olduğu bulundu. İlk ve son gün serum kreatinin fark ortalamalarının mortalitesi olmayan vakalarda mortalitesi olan vakaların ortalamalarına göre anlamlı derecede daha yüksek olduğu (Z=-2,44, p= 0,013) bulundu. İlk serum kreatinin ile ilk serum NGAL (r=-0,424, p=0,039) negatif anlamlı ilişkili ve son serum kreatinin ile son serum NGAL negatif anlamlı ilişkili olduğu (r=-0,627, p=0,009) bulundu. Sonuç: İntraabdominal basıncın düşürülmesi mortalite oranının azalmasına katkı sağlayacaktır. NGAL, İAH/AKS'u olan hastalarda böbrek yetersizliğinin erken habercisi olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Abdominal compartment syndrome is the name of the clinic given to progressive organ dysfunction that develops with increased intra-abdominal pressure. As the intra-abdominal pressure rises, this pressure is transmitted to the adjacent spaces. Thus, deterioration in the normal functions of the cardiovascular, respiratory, renal and central nervous systems is observed. These patients develop acute renal failure due to renal hypoperfusion. This picture is also an important cause of morbidity and mortality in hospitalized patients. Material and Method: A total of 24 patients aged 18-80 years, who were hospitalized in the Internal Medicine and Cardiology departments of our hospital between January 2019 and December 2019, and had high intra-abdominal pressure and developed ARF due to reasons such as heart failure, malignancy, and liver cirrhosis were included in the study. Cases with prerenal due to fluid leakage into the third space, intrarenal due to toxic damage or prolonged prerenal, intrarenal due to drugs and infection, postrenal ARF, nephrotic syndrome and patients who did not give consent were not included. The relationship between intra-abdominal pressure change, serum NGAL, ADMA, and IL-6 levels with renal failure and mortality was evaluated in this group of patients who developed ARF and Intra-abdominal hypertension/abdominal compartment syndrome (IAH/ACS). Conclusion: In our study, it was found that mortality rates were statistically significantly different among patients according to their diagnosis (X2=9.59, p=0.016). While 100% of the malignant ones were mortal, 33.3% of the non-malignant ones were mortal and the difference was statistically significant (p=0.01). It was found that the mean of serum creatinine (p=0.023), serum NGAL (p=0.002) and pressure (p=0.002) decreased statistically between the first and last measurements of the cases without mortality. It was found that the mean serum IL-6 final measurement between cases with and without mortality was statistically significantly different (Z=-2.62, p=0.004), and the final serum IL-6 averages of people with mortality were higher than those without mortality. It was found that the mean difference of serum creatinine on the first and last day was significantly higher in cases without mortality than in cases with mortality (Z=-2.44, p= 0.013). First serum creatinine was found to be negatively correlated with first serum NGAL (r=-0.424, p=0.039), and last serum creatinine was negatively correlated with final serum NGAL (r=-0.627, p=0.009). Discussion: Lowering the intra-abdominal pressure will contribute to a decrease in the mortality rate. NGAL can be used as an early predictor of renal failure in patients with IAH/ACS.