Akut böbrek hasarı gelişen abdominal kompartıman sendromlu (AKS) olgularda serum FGF-23, süperoksit dismutaz (SOD) ve idrar (kidney injury molecule) kım-1 düzeylerinin mortalite ile ilişkisi
The mortality of the serum FGF-23, superoxide dismutase (SOD) and urine (kindey injury molecule) kim-1 levels in acute kidney failure patients due to abdominal compartment syndrome (ACS)
  1. Tez No: 615203
  2. Yazar: HARUN MUĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NUMAN GÖRGÜLÜ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: İntraabdominal kompartman sendromu, intraabdominal basınç, akut böbrek yetersizliği, mortalite, Intraabdominal compartment syndrome, intraabdominal pressure, acute renal failure, mortality
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Akut böbrek yetersizliği, hastanede yatan hastalarda sık görülen, mortalite ve morbiditeye neden olan önemli bir tablodur. İntraabdominal hipertansiyon/abdominal kompartman sendromu (İAH/AKS) cerrahi, travma, sepsis veya asit gelişmesi sonrası ortaya çıkan bir klinik sendromdur. Yaygın asiti olan hastalarda, asite bağlı İAH/AKS gelişebilmektedir. Bunun sonucunda renal hipoperfüzyona bağlı akut böbrek yetersizliği gelişmektedir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Şubat 2018-Kasım 2019 arasında hastanemiz İç Hastalıkları ve Kardiyoloji servislerinde, malignite, kalp yetersizliği, karaciğer sirozu gibi nedenlerle yatan ve intraabdominal basınç yüksekliği olup, ABY gelişen 18-80 yaş arası toplam 24 hasta dahil edildi. Prerenal, postrenal ABY, nefrotik sendrom, vaskülit, sepsis, ilaç ve kontrast maddeye bağlı böbrek yetersizlikli olgular dahil edilmemiştir. ABY ve İAH/AKS gelişen bu hasta grubunda, intraabdominal basınç değişikliği, serum süperoksit dismutaz (SOD), FGF-23 ve idrar KIM-1 düzeylerinin böbrek yetersizliği ve mortalite ile ilişkisi değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmamızda, serum delta SOD düzeyi ile delta kreatinin düzeyi pozitif koreledir (p=0.04, r:0,51). İdrar son KIM-1 düzeyi ile kreatinin-son düzeyi arasındaki ilişki, Spearman korelasyon analizine göre pozitif koreledir (p=0.003, r: 0.68). Delta basınç ile idrar son KIM-1 düzeyleri Spearman korelasyon analizine göre negatif korele bulundu (p=0.001, r:-0.58). İntraabdominal delta basıncının mortalite üzerine tek başına etkili bağımsız bir risk faktörü olduğu bulundu (p=0.006, OR:1.88, CI: 1.19-2.95). Delta basınç ile delta kreatinin arasında pozitif korelasyon bulundu (p=0.03, r:0.48). Sonuç: İAH/AKS, ABY'nin göz ardı edilen önemli bir sebebidir. İntraabdominal basıncın düşürülmesi, mortalite oranının azalmasına ek olarak böbrek fonksiyonlarının başlangıca göre iyileşmesini de sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Acute renal failure(ARF) is an important condition that causes mortality and morbidity in patients hospitalized. Intraabdominal hypertension/abdominal compartment syndrome (IAH / ACS) is a clinical syndrome that occurs after surgery, trauma, sepsis or the development of ascites. In patients with massive ascites, ascites-related IAH/ACS may develop. As a result, acute renal failure by renal hypoperfusion develops. Material and Method: In the study, between February 2018 and November 2019, a total of 24 patients aged between 18-80 years who were hospitalised by internal medicine and cardiology clinics and had undergone intraabdominal pressure due to malignancy, heart failure, and liver cirrhosis, were included in the study. Cases with renal failure due to prerenal, postrenal ARF, nephrotic syndrome, vasculitis, sepsis, drug and contrast agent were not included. The relationship between intraabdominal pressure change, serum superoxide dismutase (SOD), serum FGF-23 and urine KIM-1 levels with renal failure and mortality was evaluated in this patient group who developed ARF and IAH/ACS. Results: In our study, serum delta SOD level was positively correlated with delta creatinine (p=0.04, r:0.51). The relationship between urinary end KIM-1 level and end creatinine level was in positive correlation according to Spearman correlation analysis (p=0.003, r:0.68). Delta pressure and urine end KIM-1 levels were negatively correlated according to Spearman correlation analysis (p=0.001, r:-0.58). Intraabdominal delta pressure was found to be an independent risk factor affecting mortality alone (p=0.006, OR:1.88, CI:1.19-2.95). A positive correlation was found between delta pressure and delta creatinine (p=0.03, r:0.48). Conclusion: IAH /ACS is an important neglect of ARF. In addition to decreasing the mortality rate, lowering the intraabdominal pressure also improves kidney function compared to baseline.