Okul yöneticilerinin kültürel sermaye birikimlerinin görsel sanatlar öğretmenlerinin yaşadıkları sorunlara etkisi: Çanakkale örneği
The effects of school principles' cultural capital on the experienced problems of art teachers: The sample of Çanakkale
- Tez No: 690037
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN DAVUT GÖKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Görsel Sanatlar, Kültür, Kültürel Sermaye, Okul Yöneticisi, Visual arts, Culture, Cultural Capital, School Principle
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu araştırmanın amacı; entelektüel birikim unsurlarını beşeri sermaye bağlamında incelemek ve okul yöneticilerinin kültürel sermaye özelliklerinin görsel sanatlar öğretmenleri üzerindeki etkisini araştırmaktır. Bu amaç doğrultusunda Çanakkale ilinde faaliyet gösteren İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı ortaokul ve liselerde görev yapan 110 okul yöneticileri ile aynı okullarda kadrolu olarak görev yapan 30 görsel sanatlar öğretmenleri dâhil edilmiştir. Çalışmada ortaokul ve liselerde görevli görsel sanatlar öğretmenlerinin okul yöneticilerinin kültürel sermaye birikim düzeylerinden ve entelektüel özelliklerinden ne derece etkilendiğini belirlemek, bu etkiler arasındaki ilişkileri farklı değişkenler açısından araştırarak bilimsel olarak açıklamak amaçlanmıştır. Çalışanların motivasyon, iş doyumu ve benlik saygısını artırmada önemli olduğu düşünülen yöneticilerin kültürel birikimlerine yönelik davranışları, bu çalışmanın odak noktasını oluşturmaktadır. Neticede yöneticilerin kültürel sermaye birikiminin çalışanların örgütsel bağlılığını etkileme düzeyini bilimsel olarak saptamak amaçlanmıştır. Anketlerden elde edilen veriler SPSS 21.0 programında analiz edilmiş ve böylece okul yöneticilerinin kültürel sermaye düzeyleri değerlendirilmiştir. Ayrıca görsel sanatlar öğretmenleriyle yapılan anket çalışmalarının analizi için MAXQDA programı kullanılarak içerik analizi yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre Çanakkale'de yapılan nicel araştırmada okul yöneticilerinin kültürel sermaye düzeyinin yüksek olduğu saptanmıştır. Eğitim düzeyi, cinsiyet, branş ve mesleki süreleri gibi özelliklerin okul yöneticilerinin kültürel sermaye düzeylerinde anlamlı bir farklılık meydana getirdiği gözlemlenmiştir. Araştırmada yer alan nitel araştırma verilerine göre görsel sanatlar öğretmenleri okul yöneticilerinin kültürel sermaye düzeylerini yeterli bulmamaktadır. Bu nedenle de okul yöneticilerinin kültürel sermaye düzeylerinin eğitim sürecinde meydana gelen sorunlarda bir etken olduğu ifade edilmiştir. Son olarak elde edilen bulgular analiz edilerek yeni araştırmacılara yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to analyze the intellectual properties in the context of the humane capital and to research the effects of the cultural capital properties of principals upon art teachers. For this purpose, one hundred and ten school administrators working in secondary and high schools affiliated to the Provincial Directorate of National Education operating in Çanakkale and thirty visual arts teachers working in the same schools as permanent staff were included. This study tries to find out to which degree, the art teachers are influenced by the level of the cultural capital of the school principles. The relation between these effects is scientifically explained by using different variables. The main point of this study consists of the behaviors of the school principles which emerge as a result of their cultural capital and which are considered to have positive effects on motivation, job satisfaction, and self-esteem of the teachers. Consequently, this study aims at scientifically determining the level of the influence of the cultural capital of the school principles on the organizational commitment of the teachers. The data received from surveys have been analyzed on SPSS 21.0 and therefore, the level of the principals' cultural capital has been evaluated. Additionally, for the analysis of the surveys regarding the art teachers, content analysis has been made using MAXQDA. According to the results of the survey, it has been found that the level of the principal's cultural capital is high. Also, it has been observed that the properties such as gender, the field of study, and the time spent on the profession, lead to a meaningful distinction. According to qualitative search data found in the study, the art teachers find the level of the principals' cultural capital insufficient. For that reason, it has been stated that the level of the school principles' cultural capital is a factor when there is a problem in the process of education. Lastly, some suggestions are made for further researches.