Endometriyal polip ve miyoma uterinin endometriyumda fertilite ile ilişkili genlere etkisi
The effect of endometrial polyp and myoma uteri on fertility-related genes in the endometrium
- Tez No: 690100
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH KARAER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Miyoma uteri, endometriyal polip, infertilite, gen ekspresyonu, HOXA-10, prokinetisin1, prokinetisin2, prokinetisin reseptör 1, prokinetisin reseptör 2, Myoma uteri, endometrial polyp, infertility, gene expression, HOXA-10, prokineticin 1, prokineticin 2, prokineticin receptor 1, prokineticin receptor 2
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Endometriyal Polip ve Miyoma Uterinin Endometriyumda Fertilite ile İlişkili Genlere Etkisi Amaç: Bu çalışmanın amacı, endometriyal polip ve miyoma uteri tanısı alan hastalardan alınan endometriyum dokusunda infertilite ile ilişkili genlerin (HOXA10 ve prokinetisin gen ailesi) ekspresyon düzeylerini, sağlıklı kontrollerle karşılaştırmak ve bu genlerin fertilite üzerine etkisini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya endometriyal polip tanısı alan 15 ve miyoma uteri tanısı alan 21 olmak üzere toplam 36 hasta ve 23 sağlıklı kontrol dâhil edildi. Hastalar transvajinal ultrasonografi ile değerlendirildi. Hasta ve kontrol grubundan endometriyal doku örnekleri menstrüel siklusun 19-21. günleri arasında alındı. Reseptivite markerları olan PROK1, PROKR1, PROK2, PROKR2 ve HOXA10 genlerinin ekspresyon düzeyleri RT-PCR ile analiz edildi. Bulgular: Endometriyal polip tanısı alan hastalar sağlıklı kontrollerle karşılaştırıldığında endometriyal polip tanısı alan hastaların endometriyum dokusunda PROKR1 ekspresyonunun istatistiksel anlamlı seviyede artığı gözlendi. Her iki grup arasında incelenen diğer genlerin ekspresyon düzeyleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmadı. Miyoma uteri tanısı alan hastalarda ise kontrol grubuna göre endometriyal PROKR1 seviyesinde istatistiksel anlamlı bir artışın, buna karşın PROK1, PROKR2, HOXA10 gen ekspresyon düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı bir azalmanın olduğu saptandı. PROK2 gen ekspresyon düzeyi açısından iki grup arasında istatistiksel anlamlı bir farklılık saptanmadı. Sonuçlar: Miyoma uteri ve endometriyal polip hastalarının endometriyumunda HOXA10 ve prokinetisin gen ailesi ekspresyonundaki değişikler, bu hastalıkların infertilite ile olası ilişkilerinin bazı yönlerini açıklayabilir.
Özet (Çeviri)
The Effect of Endometrial Polyp and Myoma Uteri on Fertility-Related Genes in the Endometrium Aim: The aim of this study was to compare the expression levels of infertility related genes (HOXA10 and prokineticin gene family) in endometrial tissue taken from patients with endometrial polyp and myoma uteri and from healthy controls. Material and Method: A total of 36 patients, including 15 women with endometrial polyp and 21 women with myoma uteri, and 23 healthy controls were enrolled in the study. All patients were evaluated by transvaginal ultrasonography. Endometrial tissue samples were taken from the patient and control groups between the 19th and 21st days of the menstrual cycle. Expression levels of the receptivity markers PROK1, PROKR1, PROK2, PROKR2 and HOXA10 genes were determined by RT- PCR. Results: When the patients diagnosed with endometrial polyp and the healty controls were compared, it was observed statistically significantly that the expression of PROKR1 increased in endometrium tissue of patients with endometrial polyp. There was no statistically significant difference between the two groups in terms of expression levels of other genes studied. In patients diagnosed with myoma uteri, gene expression levels of endometrial PROKR1 was statistically significant increased and gene expression levels of PROK1, PROKR2, HOXA10 were found to be statistically significantly decreased compared to the controls. No difference was determined between the two groups in terms of PROK2 gene expression levels. Conclusions: Changes in the endometrial expression of the HOXA10 and prokineticin gene family in patients with myoma uteri and endometrial polyps may explain some aspects of infertility in these patients.