2000-2020 yılları arasında Türkiye-Pakistan ilişkileri
Turkey-pakistan relations between the years 2000-2020
  1. Tez No: 690137
  2. Yazar: AYŞE ERDEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET GÖKBEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Pakistan Coğrafyası, Pakistan Tarihi, İkili İlişkiler, Pakistan, Türkiye, Turkey, Pakistan, Pakistan Geography, Pakistani History, Bilateral Relations
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 201
Özet
Türkiye ve Pakistan, tarihi bağlara dayanarak birbirlerini kardeş ülke olarak tanımladıklarından dolayı birçok alanda işbirliğini geliştirmişlerdir. İki ülke arasında bu kadar ilişkiler olmasına karşı uluslararası ilişkiler bilim dalında bu alandaki çalışmaların kısıtlı olduğu görülmektedir. İki ülke arasındaki ilişkilerin ortaya çıkması ve tespit edilmesi konusundaki çalışmalara bir nebze olsun katkı sağlamak amacıyla 21. yüzyılda (2000-2020) taraflar arasındaki ilişkileri çeşitli yönleriyle ele almak için bu konu belirlenmiştir. Tezi yazmadan önce hazırlık aşamasında hem Pakistan ve Türkiye özelinde hem de ikili ilişkiler alanında akademik anlamda yazılmış olan yüksek lisans ve doktora tezleri, makaleler, kitaplar, dergiler araştırılarak literatür taraması yapılmıştır. Bunların dışında internet kaynakları ve gazete haberleri de incelenmiştir. Kaynak incelemesinden sonra elde edilen bulgulara göre yapılan bu çalışmada Pakistan'ın tarihi gelişimi bir bölüm halinde verildikten sonra ikinci bölümde bağımsızlık sonrası Pakistan tanıtılmaya çalışılmıştır. Üçüncü bölümde ise Türkiye ve Pakistan arasındaki ilişkilerin son yirmi yılda nasıl şekillendiği ve günümüzde nasıl devam ettiği siyasi, diplomatik, askeri, ekonomik ve kültürel ilişkiler derinlemesine ele alınmaya çalışılmıştır. Araştırmamızın, günümüzde iki ülke ilişkilerinin bulundukları bölge siyasetini etkileyip bazı konulara yön vermesi nedeniyle Pakistan coğrafyasının tarihi açıdan tanınması ve özellikle son dönemde ikili ilişkilerin iyi ortaya konarak anlaşılması bakımından önemli olduğu kanaatindeyim.
Özet (Çeviri)
Turkey and Pakistan have developed cooperation in many fields as they define each other as sister countries based on historical ties. Although there are so many relations between the two countries, it is seen that the studies in this field in the field of international relations are limited. In order to contribute to the studies on the emergence and determination of the relations between the two countries, this subject has been determined in order to deal with the relations between the parties in the 21st century (2000-2020) from various aspects. Before writing the thesis, a literature review was conducted by searching master's and doctoral theses, articles, books and journals, which were written academically both in Pakistan and Turkey and in the field of bilateral relations. Apart from these, internet resources and newspaper news were also examined. In this study, which was made according to the findings obtained after the source review, after the historical development of Pakistan was given in one part, in the second part, post-independence Pakistan was tried to be introduced. In the third chapter, how the relations between Turkey and Pakistan have been shaped in the last twenty years and how they continue today, political, diplomatic, military, economic and cultural relations are tried to be discussed in depth. I am of the opinion that our research is important in terms of historically recognizing the geography of Pakistan and especially in terms of understanding the bilateral relations well in the last period, since the relations between the two countries affect the regional politics and direct some issues.