Türkiye'de uluslararası ilişkiler teorilerinin genel bir değerlendirmesi: Uluslararası ilişkiler dergisi örneği
A general review on international relations theories in Turkey: İnternational Relations journal as a case study
- Tez No: 690206
- Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN GÖZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası İlişkiler Teoriler, Realizm, Liberalizm, International Relations Theories, Realism, Liberalism
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Orta Doğu ve İslam Ülkeleri Araştırmaları Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 208
Özet
Uluslararası İlişkilerin bir disiplin olarak ortaya çıkmasında teoriler önemli bir yer tutmaktadır. Disiplinin gelişiminde de etkin olan bu teorilerin sıklıkla başvurulan bir alan olduğu düşünülmektedir. Fakat bu sıklığın ne kadar olduğu, teorilerin nasıl çalışıldığı, teorik çalışmalardan nasıl faydalanıldığı ve nasıl katkıda bulunulduğu merak konusu olmuştur. Bilhassa Türkiye genelinde Uluslararası İlişkiler teorilerinin disiplinin bütünü içerisinde nasıl bir paya sahip olduğu merak edilmiştir. Bu sorulara cevap bulmak amacıyla, Uluslararası İlişkiler Dergisi'nde yayınlanan teorik makalelerin içerikleri taranmış ve bulunan bulgular bu çalışmada paylaşılmıştır. Bir başka deyişle, bu çalışmanın amacı Türkiye'deki Uluslararası İlişkiler teorilerinin bir envanterini çıkarmaktır. Çalışmanın neticesinde, realizm ve liberalizm teorilerinin disiplinde hakim teoriler olduğu ortaya çıkmıştır ve odaklandıkları her alt başlıkta eleştirel içeriklerle karşılaşılmıştır. Çalışmada yer alan diğer teoriler, içerik anlamında daha az ve sınırlı bir içeriğe sahiptirler ve odaklandıkları konuda eleştiri almamışlardır. Yapılan bu çalışma ile, Türkiye'deki Uİ teorilerinin bir envanteri çıkarılarak gelişmiş olduğu ve gelişmeye açık olan yönleri belirlenmeye çalışılarak literatüre katkı sağlanması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
International Relations Theories have an important effect on how International Relations comes out and evolves as a discipline. Therefore, it is the field usually applied for. However, there are key concerns such as the frequency to apply for these theories, how they are practised and benefitted from, and how the academicians contribute to the theories. The main concern is to what extent the IR theories are effective in IR discipline in Turkey. To find out this, Uluslararası İlişkiler Dergisi is selected, the related articles are analyzed and the findings are shared in this study. In other words, it is aimed to set the framework of IR theories in Turkey through the theorical articles in Uluslararası İlişkiler Dergisi. As a result of this study, it comes out these findings: realism and liberalism are the main and dominant theories in the literature and all the subtitles that these two theories are focused are critized while the other theories have less and limited content, and each arguments of these theories are not critized, but some. To conclude, realism and liberalism are the main and dominant theories in IR discipline in Turkey. This study aims to contribute to the discipline by drawing the framework of IR theories in Turkey and determine the developed and need-to-develop points in the literature.