Farklı egzersiz modellerinin ayak postür indeksi üzerine etkisi: Prospektif randomize çalışma
The effect of different exercise models on foot posture index: A prospective randomized study
  1. Tez No: 690283
  2. Yazar: EMRA ARIKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLIHAN UZUNKULAOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Ayak ve ayak bileği ağrısı, ayak postürü, ayak egzersizleri, Foot and ankle pains, foot posture, foot exercises
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Ayak ve ayak bileği ağrısı toplumda sık karşılaşılan bir sorundur. Toplumda ayak postürü bozukluklaıyla sık karşılaşılmakta ve ayak ağrısı yapan nedenler arasındadır. Ayak ve ayak bileği sorunları bireylerde fonskiyonel kayıba, sakatlığa neden olabileceğinden hızlı tanı koyulmalı ve tedavi edilmelidir. Egzersiz programı tedavinin ana komponetlerinden olmalıdır. Çalışmamızda farklı egzersiz modellerinin ayak postürü, ağrı ve denge durumu üzerine etkilerini karşılaştırmak amaçlanmıştır. Çalışmamıza 50 pronasyonda ayak postürüne sahip hasta randomize 25'er kişilik 2 gruba ayrıldı. Grup 1'e postür, kor stabilizasyon ve ayak güçlendirme egzersizleri yaptırılırken Grup 2'ye yalnız ayak güçlendirme egzersizleri fizyoterapist eşliğinde 15'er tekrarlı 3 set halinde haftada 3 kez, toplamda 4 hafta boyunca yaptırıldı. Hastaların ayak postürleri APİ ile, ağrı durumları VAS ile, denge durumları ise Berg denge testi ve kinestetik yetenek eğitmeni ile değerlendirildi. Değerlendirmeler tedavi öncesi, tedavi sonrası 4. haftada yapıldı Çalışmamızda Grup 1'de sağ ve sol APİ ölçümlerinde tedavi sonrası 4. haftada anlamlı olarak düzelme saptandı. Grup 2'de ise sağ ve sol APİ ölçümlerinde düzelme olmakla beraber bu düzelme istatiksel olarak anlamlı değildi. Her iki grupta da ağrıda azalma, Berg denge skorunda artış ve KAT2000 denge indeksinde düşüş istatiksel olarak anlamlı izlenirken Grup 1'de bu düzelmeler daha yüksek idi.
Özet (Çeviri)
Foot and ankle pains are a common problem in public. Foot posture disorders also are frequently encountered in public and may cause foot pain. Since foot and ankle problems can cause functional loss and disability in individuals, they should be diagnosed and treated quickly. The exercise program should be one of the main components of the treatment. In our study, we aimed to compare the effects of different exercise models on foot posture, pain and balance. 50 patients with pronated foot posture were randomly assigned to one of two groups. While posture, core stabilization and foot strengthening exercises were performed in Group 1, in Group 2 only foot strengthening exercises were applied, 3 times a week under the guidance of a physiotherapist, and 3 sets of 15 repetitions were applied to both groups for a total of 4 weeks. Patients were evaluated with FPI for foot posture, VAS for pain status, Berg balance test and kinesthetic ability trainer for balance status. Evaluations were made before treatment and at 4 weeks after treatment. In our study, a significant improvement was detected in the right and left FPI measurements in Group 1 at the 4th week after the treatment. In Group 2, although there was an improvement in right and left FPI measurements, this improvement was not statistically significant. While reduction in pain, increase in Berg balance score and decrease in KAT2000 balance index were statistically significant in both groups, these improvements were higher in Group 1.