İran'daki dil ve konuşma terapistlerinin iş memnuniyet durumlarının belirlenmesi
Job satisfaction status of speech and language therapists in Iran
  1. Tez No: 690284
  2. Yazar: HODA GHANBARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KONROT KONROT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: İş memnuniyeti, dil ve konuşma terapisi, İranlı dil ve konuşma terapistleri, çalışan memnuniyeti, Job satisfaction, speech and language therapy, Iranian speech and language therapists, employee satisfaction
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
İş memnuniyeti, insanların işlerini ve işlerinin çeşitli yönlerini ne kadar sevdikleri anlamına gelmektedir. Dil ve konuşma terapisi mesleğinde, hizmet edilenlerin yaşam kalitesini değerlendirmek, sorunları belirlemek ve çözüm önerileri üretebilmek için önemlidir. Buna karşılık, bu hizmet sektöründe, dil ve konuşma terapistlerinin (DKT) yaşadığı deneyimlerin kalitesini değerlendirmek için yeterince çalışma bulunmamaktadır. Bu tez, dil ve konuşma terapistinin mesleğini icra ederken, onun iş memnuniyetinin düzeyini belirlemeyi, bunu arttıran veya azaltan faktörleri bulmayı amaçlamaktadır. Çalışmaya İran'daki 13 rehabilitasyon üniversitesinden mezun ve özel ya da kamu merkezlerinde en az bir vardiyada çalışan 74 dil ve konuşma terapisti katılmıştır. Araştırmada veri toplama amacıyla, 44 maddelik iş memnuniyeti anketi kullanılmıştır. Bu araştırma sonucunda İranlı dil ve konuşma terapistlerinin işlerinden memnun oldukları görülmüştür. Bununla birlikte maaşın, eğitim ve iş deneyimi seviyesinin, çalıştıkları kurumun sahiplerinin anlayış düzeyinin, iş güvencesinin varlığının veya yokluğunun, terapistin ve danışanların sigorta kapsamında olmalarının iş memnuniyetini önemli ölçüde anlamlı etkilediği gözlemlenmiştir.Ayrıca haftalık kurulan seansları ve memnuniyet ile ilgili anlamlı bir sonuç bulunmamıştır. Ancak söz konusu faktörlerin,DKT'lerin memnuniyetleri ve refahları üzerindeki etkisi hala meçhul ve sonuçlar bazen tutarsız görülmektedir. Bu bulgulardan yola çıkarak dil ve konuşma terapistlerinin memnuniyetinin ve bunu etkileyen faktörlerin, daha iyi değerlendirilmesi için uygun araçların geliştirilmesinin gerekli olduğu sonucuna ulaşılmıştır. İran'daki DKT'lerin işlerini icra ederken hangi sorunların memnuniyetlerini azaltabileceği konusunun daha ayrıntılı olarak araştırılmasına ihtiyaç olduğu sonucuna da varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Job satisfaction is defined as the extent to which people like their job and various aspects of it. In the speech and language therapy profession, a great deal of time and effort is spent assessing and treating the quality of life of those served. In contrast, in this service sector, little effort is made to assess the quality of the experience of speech and language therapists (SLT's). This thesis aims to provide information to determine the level of job satisfaction of a speech and language therapist, and to find the effective factors that increase or decrease it. 74 speech and language therapists who graduated from 13 rehabilitation universities and worked at least one shift in private or public centers participated in the study. A 44-item job satisfaction questionnaire was used to collect data in the study. The results showed that the Iranian speech and language therapists are satisfied with their jobs, However, the level of salary, education and work experience, the level of understanding of the workplace manager (the owners of the institution where they work), the presence or absence of job security, the insurance coverage of the therapist and the clients significantly decrease or increase job satisfaction. has been observed. However, the impact of most of the risk factors on the satisfaction and welfare of the SLP's is not fully understood. Based on these findings, it can be concluded that the satisfaction of speech and language therapists and the factors affecting it require the development of better evaluation tools according to the nature and characteristics of this profession, and it can be concluded that there is a need for research on which problems can be reduced while performing their job.