COVID-19 salgını sürecinde bireylerin kaygı ve psikolojik iyi oluş düzeylerinin sosyodemografik özellikler, algılanan sosyal destek, duygusal düzenleme ve empati açısından incelenmesi
Investigation of individuals anxiety and psychological well-being levels in terms of sociodemographic characteristics, perceived social support, emotional regulation and empathy during the COVID-19 pandemia
- Tez No: 690345
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NEVİN KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik İyi Oluş, Kaygı, Empati, Duygusal Düzenleme, Psychological Well-Being, Anxiety, Empathy, Emotional Regulation
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışmada bireylerin psikolojik iyi oluş ve genel kaygı düzeylerinin, sosyodemografik özellikler, algılanan sosyal destek, empatik eğilim ve duygusal düzenleme açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya 15-64 yaş arasında olan toplamda 300 kişi katılmıştır. Araştırmada katılımcıların sosyodemografik bilgilerini içeren Kişisel Veri Formu, Psikolojik İyi Oluş Ölçeği, Beck Anksiyete Ölçeği, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği, Empatik Eğilim Ölçeği ve katılımcıların duygusal düzenleme becerilerini ölçmek için Duygusal Öz Yeterlik Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma COVID – 19 Salgını sürecinde yürütüldüğü için genel kaygının hastalık kaygısından ayırt edilebilmesi için Koronavirüs Anksiyete Ölçeği Kısa Formu uygulanmıştır. Ölçeklerle elde edilen veriler, SPSS 24.0 istatistik programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin analizinde bireylerin iyi oluş ve kaygı düzeylerinin sosyodemografik özelliklerine göre farklılaşıp farklılaşmadığını görmek için bağımsız örneklem t-testi analizleri, iyi oluş ve kaygı düzeylerini yordayan değişkenleri incelemek için Çoklu Doğrusal Regresyon Analizleri uygulanmıştır. Analiz sonuçlarına göre sosyal destek ve empatik eğilimin psikolojik iyi oluş düzeyini yordadığı, yaş, eğitim durumu, yaşanılan yer, gelir durumu ve çalışma durumlarına göre psikolojik iyi oluş düzeylerinin farklılaştığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the psychological well-being and general anxiety levels of individuals in terms of sociodemographic characteristics, perceived social support, empathic tendency and emotional regulation. A total of 300 people between the ages of 15-64 participated in the study. The Personal Data Form, which includes the sociodemographic information of the participants, the Psychological Well-Being Scale, the Beck Anxiety Inventory, the Multidimensional Scale of Perceived Social Support, the Empathic Tendency Scale and the Emotional Self-Efficacy Scale were used in the study. Since the research was conducted during the COVID-19 Pandemic, the Short Form of the Coronavirus Anxiety Scale was applied to distinguish general anxiety from illness anxiety. The data obtained with the scales were analyzed using the SPSS 24.0 analysis program. In the analysis of the data, independent sample t-test analyzes were used to examine the relationship between the dependent variable and sociodemographic data, and Multiple Linear Regression Analyzes were used to examine the variables that predicted the dependent variables. According to the results of the analysis, it was found that social support and empathic tendency affect the level of psychological well-being, and they differ in terms of age, education level, place of residence, income status and working status.