Çocuk yanıklarının psikiyatrik rehabilitasyonunda multidisipliner yaklaşımın önemi
The importance of multidisciplinary approach in psychiatric rehabilitation of pediatric burn cases
- Tez No: 690373
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÇAĞRI SAVAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
- Anahtar Kelimeler: Yanık, çocuk, psikiyatri, stres bozukluğu, depresyon, Burn, child, psychiatry, stress disorder, depression
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Modern yanık tedavi ünitelerinin kurulmasıyla tedavinin fiziksel, psikolojik ve sosyal yönlerini birleĢtirmeyi amaçlayan yanık rehabilitasyon sürecine gereksinim artmıĢtır. ÇalıĢmamızda, çocuk yanık yoğun bakım ünitesinde takip ettiğimiz çocuk yanık olgularında psikiyatrik bozuklukların yanık ile iliĢkisi, tanı ve tedavi yöntemlerinin tanımlanması amaçlandı. Gereç-Yöntem: Retrospektif olarak yapılması planlanan bu çalıĢmaya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hematoloji-Onkoloji Eğitim ve AraĢtırma Hastanesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Yanık Yoğun Bakım ünitesinde Ocak 2013 ve Ocak 2017 yılları arasında 0-18 yaĢ arası yatan hastaların alınması planlandı. Veriler toplanırken hastane bilgi sistemindeki (SARUS) ve hasta dosyalarındaki kayıtlar kullanıldı. YatıĢ ile birlikte hasta aileleri beslenme ve bakım saatlerinde yanık ünitesine uygun temizlik ve izolasyon koĢulları sağlanarak alındı. Günlük olarak uzman psikolog tarafından değerlendirilmesine rağmen 304 olgunun 85 tanesi (%28) klinik gereklilik görülerek psikiyatri bölümüne danıĢıldı. Bazı hastalara mevcut tedavi yeterli görülürken; bazılarına ise tekli veya ikili psikiyatrik ilaç tedavisi bazı hastalarımıza da davranıĢçı terapi ile tedavi önerildi. Tedavi protokolüne karar verilirken doktor, hemĢire, psikolog ve ailenin gözlemi dikkate alındı. Hasta verileri kayıt sistemi geçmiĢe dönük taranarak hastalarının cinsiyetlerine, yaĢlarına, yanık etiyolojilerine, yanık yüzdelerine, baĢvuru sonrasında hangi semptom ile Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı tarafından konsültasyon istendiğine, konsültasyonların ilk olarak yatıĢtan sonra kaçıncı günde istendiğine, değerlendirilme sonrasında herhangi patoloji saptanıp saptanmadığına, uygulanan tedavi yöntemlerine, tedavi sonuçlarına ulaĢıldı. Veri kaydı olarak toplanan bu bilgilerin ortaya çıkan psikiyatrik patolojilerde etkisi araĢtırıldı. Bulgular: Ocak 2013 ve Ocak 2017 tarihleri arasında çocuk yanık yoğun bakım ünitesinde tedavi edilen 304 olgudan çocuk psikiyatrisine konsülte edilen 85 (%28) olguda psikiyatrik semptomlar görülmesi üzerine Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Anabilimdalı'na konsulte edildi. Olguların yaĢ ortalaması 8,8 yıl olup ortalama yanık yüzdesi % 33,6 olarak saptandı. Yanık etkeni 45 olguda alev (% 52,9), 26 olguda sıcak su (%30,5), 9 olguda elektrik yanığı (%10,5), 5 olguda ise sıcak süt (%5,8) olarak tespit edildi. Çocuk psikiyatrisine konsülte edilme zamanı ortalama 12. gün olarak bulundu. Konsültasyon nedenleri en sık huzursuzluk, uykusuzluk, iĢtahsızlık, diĢ gıcırdatma, iletiĢime geçmeme, ajitasyon ve madde kullanımıydı. Konsultasyon sonucunda 28 olguda (%32,9) psikiyatrik bozukluk saptanmaz iken 29 (%34,1) olguda akut stres bozukluğu saptanmıĢ olup aynı zamanda bu gruptan 2 (%2,3) hastada deliryum saptanmıĢtır. 23 olguda (%27) post-travmatik stres bozukluğu saptanmıĢtır.1 hastada (%1,1) depresif bozukluk saptanmıĢtır.1 hastada (%1,1) ise nöbet eĢlik eden psikoz saptanmıĢtır. 25 olguda (%29,4) tedavi önerisinde bulunulmamıĢtır. Psikiyatrik bozukluk saptanmayan olguların; ortalama yanık yüzdesi 31,1, medikal tedavi verilen olguların ortalama yanık yüzdesi 36,1, davranıĢçı terapi önerilen grupta ortalama yanık yüzdesi 30,09 olarak tespit edildi. 50 Sonuç: Çocuklarda yanık, vücut bütünlüğünü bozmasının yanı sıra ağrı ve psikolojik bozukluklara neden olarak disiplinler arası rehabilitasyon programının önemini artırmaktadır. Yanık sebebiyle yatıĢ yapılan çocuklar psikopatoloji açısından risk taĢır ve sürecin tüm safhalarında multidisipliner yaklaĢım esas olmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: The need for a rehabilitation process that aims to combine physical, psychological and social aspects of treatment after modern pediatric burn units establishment has increased. We aim at evaluating the relation between psychiatric disorder and burn at the pediatric intense care burn unit. Material and Methods: Burn cases which were consulted to pediatric psychiatry between May 2013 and May 2017, receiving treatment at the intense care burn unit were observed backdating concerning age, gender, burn percentage and affects, results of pediatric psychiatry consultation and medical treatment. Results: Between Jan 2013 and Jan 2017,in intense care pediatric burn unit, the 86 cases which were consulted by child psychiatry out of 304 cases that are in progress of treatment consisted of 54 male 31 female. Average age of cases 8.8 years and average burn percentage 33,6%.In 45 cases (52,9%) flame, in 26 cases (30,5%) water burn, in 9 cases (10,5%) electricity burn, in 5 cases(5,8%)milk flour were seen as reasons. Approximately on the 12.day of the bed treatment, they were consulted by child psychiatrist. The reasons of consultation are uneasiness, anorexia, tooth creaking, lack of communication, agitation, and use of drugs.Psychiatric disorder was not found on 28 cases (32,9%). 23 cases (27%) with the diagnosis of post traumatic stress disorder,29 cases (34,1%) with diagnosis of acute stress disorder, 1 cases (1,1%) with depression,2 cases (2,3%) with psycosis,2 cases (2,3%) with delirium were given medical treatment the average burn percentage of cases with no psychiatric disorder was found out to be 31,1%. The average percentage of medically treated cases is 36,1%. In the group for which psychotherapy and more intimate family communication was suggested the approximate burn percentage is 30,09%. Conclusion: Pediatric burn cases increase the importance of the interdiciplinary rehabilitation program by causing pain and psychological disorders as well as disrupting body integrity. Children hospitalized forn burns are at risk in terms of psychopathology and a multidisciplinary approach should be essential at all stages of the process.