İnşaat projelerinde performans yönetimi
Performance management in construction projects
- Tez No: 690384
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN KUŞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Performans yönetimi, Yapı yönetimi, İnşaat projeleri, Performance management, Construction management, Construction projects
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu tez çalışması, inşaat proje performansını değerlendirmek için uluslararası alanda geliştirilen ölçüm sistemlerinin literatür taramasına dayanmaktadır. İnşaat projelerinde performansı etkileyen faktörlerin önem sırasının belirlenmesi amaçlanmıştır. Bununla beraber inşaat endüstrisinin performans ölçüm uygulamalarında iyileştirmeler yapmak için uygun araçların belirlenmesi ve işletmelere performans ölçüm yöntemlerini daha etkin bir şekilde uygulamalarında yardımcı olunması hedeflenmektedir. Bu sayede proje yöneticilerinin proje performansını etkileyebilecek faktörleri önceden belirlemesi ve stratejilerini buna uygun olarak geliştirip değerlendirmesi sağlanabilecektir. Böylece proje daha başarılı bir şekilde uygulanabilecek ve sorunsuz bir şekilde yürütülebilecektir. İnşaat projelerinde performansı etkileyen faktörleri belirlemek için uygulanacak anket çalışması bu tezin konusudur. Tez kapsamında uygulanan anket çalışmalardan ortaya çıkan sonuçların Türkiye ve Filistin'deki inşaat sektörde yer alan işletmelere ait inşaat projelerinde kullanılması hedeflenmiştir. Hem Türkiye'de hem de Filistin'de inşaat projelerinde yüklenici, proje müdürü, saha mühendisi, danışman mühendis veya işveren olarak yer alan profesyonellere anket uygulanmıştır. Yaklaşık yüz adet paydaşa uygulanan bu anket ile paydaşlara ait veriler toplanmış ve istatistiksel analizleri yapılarak (SPSS 23) Türkiye ve Filistin'deki inşaat proje performansını etkileyen faktörler araştırılmıştır. Söz konusu verilerin analiz edilmesi neticesinde inşaat projelerinde performansı etkileyen en önemli üç faktörün sırasıyla; proje yöneticisinin liderlik becerileri, ikinci olarak çalışanların verimi devamında ise üçüncü etkili unsurun proje yöneticisinin karar verme becerisi olduğu sonucu elde edilmiştir. Verilerin analizleri neticesinde Türkiye'de ve Filistin'de en etkili üç faktörün aynı hususlar olduğu görülmüştür. Bu faktörler dikkate alınarak inşaat projelerinin performansının en üst düzeye getirilmesi amaçlanmaktadır. Bu sayede Türkiye ve Filistin'deki inşaat sektörü firmalarının hem ulusal hem de küresel boyutta rekabet avantajı elde edecekleri düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This research is based on a literature review of internationally developed measurement systems to evaluate construction project management performance. It is aimed to determine the order of importance of the factors affecting performance in construction projects. In addition, it is aimed to determine the appropriate tools to make improvements in the performance measurement applications of the construction industry and to help businesses to apply performance measurement methods more effectively. In this way, it will be possible for project managers to determine in advance the factors that may affect the project performance and to develop and evaluate their strategies accordingly. Thus, the project can be implemented more successfully and run smoothly. The survey study to be applied to determine the factors affecting the performance in construction projects is the subject of this thesis. It is aimed to use the results of the survey studies applied within the scope of the thesis in the construction projects of the enterprises in the private sector in Turkey and Palestine. A questionnaire will be applied to professionals who are involved in construction projects as contractors, project managers, field engineers, consultant engineers or employers in both Turkey and Palestine. With this survey to be applied to approximately 100 personnel, the data of the stakeholders will be collected and statistical analyses will be made (SPSS 23) and the factors affecting the construction project management performance in Turkey and Palestine will be investigated. As a result of the analysis of the said data, the three most important factors affecting the performance in construction projects are leadership skills of project manager, secondly efficiency of labors, thirdly decision-making skill of the project manager. As a result of the analysis of the data, it has been seen that the three most influential factors in Turkey and Palestine are the same issues. Considering these factors, it is aimed to maximize the performance of construction projects. In this way, it is thought that the construction sector companies in Turkey and Palestine will gain competitive advantage both nationally and globally.