Fındık kabuğundan taninlerin ekstraksiyonu ve potansiyel uygulamalarının araştırılması
The extraction and potential applications of tannins from hazelnut shell
  1. Tez No: 690479
  2. Yazar: ABAS ABRAR MOHAMMED
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİGEN ZİHNİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Fındık kabuğu ekstresi, Taninler, Tanin-protein etkileşimi, Antioksidan, Hazelnut Shell extracts, Tannins, Tannin-protein interaction, Antioxidant
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyokimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Taninler ilaç, gıda, içecek, mürekkep veya yapıştırıcı üretiminde, boya ve tabaklama endüstrisinde, plastik reçinelerde, su arıtımı ve yüzey kaplama gibi birçok alanda kullanılmaktadır. Diğer yandan yapılan birçok çalışma ile insan sağlığı üzerindeki antioksidan, antidiyabetik, antibakteriyal, antifungal, antikanserojenik, antimutajenik ve radikal süpürücü özelliği gibi birçok biyolojik aktiviteye sahip olduğu rapor edilmiştir. Ayrıca protein bağlama ve çöktürme kapasiteleri açısından da son yıllarda önem kazanmıştır. Ekonomik açıdan önemli bir yere sahip olan fındık meyveleri kullanıldıktan sonra kabukları atık durumda bulunmaktadır. Bu atık olarak değerlendirilen fındık kabuğu tanenler, flavonoidler, polifenoller, alkaloidler, antosiyaninler, terpenoidler, karotenoidler ve vitaminler gibi ç eşitli aktif doğal antioksidan içermektedir. Bu bağlamda bu çalışmada fındık kabuğundan (Corylus avellana) tanin ekstrelerinin hazırlanması, fitokimyasal içeriklerinin kalitatif ve kantitatif belirlenmesi, metal şelatlama, antioksidan ve protein çöktürme etkinliklerinin araştırılması hedeflendi. İleri aşamada ise fındık kabuğu ekstresi ile hazırlanan protein agregatlarının metal tutulum kullanım potansiyeli araştırıldı. Sonuç olarak doğal bir atık olan fındık kabuğu ekstrelerinin gerek antioksidan, metal şelatlama gibi biyolojik aktivite gerekse metal giderim çalışmalarında potansiyel bir kaynak olabileceği gösterildi. Ancak kullanılacak yere göre etken madde saflaştırılması ve yapı tayini, adsorpsiyon kapasitesi vb. ileri düzeyde çalışmalarının yapılmasının gerekli olduğu açıktır.
Özet (Çeviri)
Tannins are used in many industries such as in medical, food & beverage, paint and spraying, plastic and surface coating. On the other hand, many studies have reported that they have many biological activities such as antioxidant, antidiabetic, antibacterial, antifungal, anticarcinogenic, antimutagenic and radical scavenging properties on human health. In addition, it has gained importance in recent years in terms of protein binding and precipitation capacities. The shells of this economically important fruits remain environmental wastes after peeled from the kernels. This hazelnut shell, which is evaluated as waste, contains various active natural antioxidants such as tannins, polyphenols, alkaloids, anthocyanins, terpenoids, carotenoids and vitamins. In this context, this study aimed at preparation of tannin extracts from hazelnut shell (Corylus avellana), determination of their phytochemical contents qualitatively and quantitatively, investigation of metal chelating, antioxidant and protein precipitation activities. Furthermore, the metal uptake potential of protein aggregates prepared with hazelnut shell extract was investigated. As a result, it has been shown that hazelnut shell extract, which is a natural waste, can be a potential source in both biological activity such as antioxidant and metal chelation and also in metal removal studies. However, according to application area to be used active substance purification and structure determination, adsorption capacity, etc. it is clear that further work is required.