Sağlam kabuklu fındıkta Aspergillus flavus gelişimi
Aspergillus flavus growth strong crustaceous in hazelnut
- Tez No: 200935
- Danışmanlar: PROF.DR. NAFİ ÇOKSÖYLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Aspergillus flavus, Gelisim NR, Aspergillus flavus, infection
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu çalısmada, saglam kabuklu ve iç fındıkta %96 Nisbi Rutubet ortamda ve 28 ºC'de A.flavus gelisimi incelendi. Bu amaçla, kara fındık ve tombul fındık olmak üzere kabuk kalınlıkları farklı iki tür fındık A.flavus sporlarıyla 105 cfu/fındık düzeyinde inokule edildi, kabuklu ve iç tane olarak %96 NR ortamda 28 ºC'de depolandı. Aynı zamanda inokule edilmemis kontrol grupları olusturuldu. Fındıklarda A.flavus gelisimi tanelerin %2'lik hipoklorid çözeltisiyle yüzey sterilizasyonundan sonra PDA'ya dogrudan ekilmesi ile tayin edildi. nokule edilmis iç fındıklarda A.flavus gelisimi oranı 1-2 hafta içinde %80-100'e ulastı. Kabuklu fındıklardan 18. haftaya kadar örnek alındı. Bu grupta 31 depolama örneginden 7'sinde %4-100 arasında A.flavus enfeksiyonu görüldü. Ancak enfeksiyon rasgele bir seyir izledi ve gelisim oranının depolama süresiyle degisimi çok küçük ve istatistiki olarak önemsiz bulundu. Kabuklu ve iç tane kontrol gruplarında A.flavus gelisimi 47 depolama örneginin 3'ünde sadece 1-2 tanede görüldü. Sonuç olarak A.flavus sporları asılanan ve %96 NR ortamda ve 28 ºC'de depolanan saglam kabuklu fındıgın kabugunun iç taneyi A.flavus sporlarının gelisiminden korumada önemli ve rijid bir bariyer oldugu kanısına varılmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, A.flavus infection of intact unshelled hazelnuts at 96% RH and 28 ºC is investigated. For this reason, two species of hazelnut are inoculated with A.flavus spores at the level of 105 cfu for each hazelnut, as shelled and unshelled then stored at 96% RH, and sampled weekly. Also un-inoculated control groups are performed. Infection of hazelnuts is determined by direct plating kernels on PDA after surface disinfection with 2% hypochlorite solution. % 80-100 of the kernels of inoculated shelled group is infected by A.flavus in 1-2 weeks. Unshelled group of hazelnuts were sampled until the end of 18th week. For this group, infection of A.flavus is seen at 7 out of 31 storage samples at the rate of 4-100% of the kernels. However, this infection in unshelled storage samples showed a random behavior and the variation of the infection rate versus storage duration was negligible and statistically is not sigmficous. Both in shelled and unshelled control groups A.flavus infection is observed at only 1 or 2 kernels at 3 out of 47 storage samples. As a conclusion, the intact shell of the hazelnut is a very rigid and important barrier, preventing the kernel from infection of A.flavus spores when inoculated and incubated at %96 RH and 28 ºC.