Çocukluk çağı örselenme yaşantıları ile benlik saygısı,bağlanma ve cinsel ilişkilerdeki tutumlar arasındaki ilişkinin incelenmesi
Childhood baby experiences self-respect in adult years, investigation of the relationship between attitudes and attitudes in sexual relationships
- Tez No: 690489
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİDEM ELİTEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Psikoloji, Forensic Medicine, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Çocukluk Çağı Örselenme Yaşantıları, Bağlanma, Benlik, Benlik Saygısı, Cinsellik, Childhood Abuse Experience, attachment, ego, self respect, sexuality
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
ÖZET ÇOCUKLUK ÇAĞI ÖRSELENME YAŞANTILARI İLE YETİŞKİNLİK YILLARINDAKİ BENLİK SAYGISI, BAĞLANMA VE CİNSEL İLİŞKİLERDEKİ TUTUMLAR ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ Bu çalışma çocukluk çağı örselenme yaşantıları ile yetişkinlik yıllarındaki benlik saygısı, bağlanma ve cinsel ilişkilerdeki tutumlar arasındaki ilişkininin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini, araştırmaya gönüllü olarak katılan 18 yaş üstü, 240 Kadın, 121 Erkek, 3 LGBTQ+ birey oluşturmaktadır. Örneklemi oluşturan katılımcılar rastgele örnekleme yöntemi ile çalışmaya dahil edilmiştir. Veriler çevirim içi olarak toplanmıştır. Katılımcılara Google anketlerden oluşturulan ölçeklerin linki ulaştırılmıştır. Tüm katılımcılarla gönüllü onam formu ile araştırmaya dair bilgiler paylaşılarak katılımcıların rızası alınmıştır. Araştırma kapsamında araştırmacı tarafından düzenlenmiş olan ''Sosyo- Demografik Bilgi Formu'', Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği, Çocukluk Çağı İlişki Ölçekleri Anketi, Hendrick Cinsel Tutum Ölçeği, Rosenberg Benlik Saygısı Anket Formu'' veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Verilerin istatiksel analizi Spss paket programı ile yapılmıştır. Araştırma bulguları doğrultusunda katılımcıların Sosyo-Demografik değişkenleri ile veri toplamak amacıyla kullanılan Çocukluk Çağı Travma Ölçeği, İlişki Ölçekleri Anketi, Hendrick Cinsel Tutum Ölçeği , Rosenberg Benlik Saygısı Anket Formu'' arasındaki yapılan analizlerde anlamlı farklılıklar saptanmıştır. Sosyo-Demografik değişkenlerin kişilerin çocukluk çağı travmaları, bağlanma, benlik saygısı ve cinsel ilişkilerdeki tutumları üzerinde etkili olduğu görülmüştür. Katılımcıların çocukluk çağı örselenme yaşantıları ve bağlanma stilleri, çocukluk çağı örselenme yaşantıları ve benlik saygısı, çocukluk çağı örselenme yaşantıları ve cinsel ilişkilerdeki tutumlar arasındaki ilişkiler değerlendirilmiştir. Bu bağlamda yapılan değerlendirmeler neticesinde, çocukluk döneminde yaşanılan olumsuz yaşantı deneyimlerinin yetişkinlik dönemindeki kurulan ilişkileri de olumsuz etkilediği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CHILDHOOD BABY EXPERIENCES SELF-RESPECT IN ADULT YEARS, INVESTIGATION OF THE RELATIONSHIP BETWEEN ATTITUDES AND ATTITUDES IN SEXUAL RELATIONSHIPS This study was conducted to examine the relationship between childhood traumatic experiences, self-esteem in adulthood, attachment and attitudes in sexual relations. The sample of the study consists of 240 female, 121 male, 3 LGBTQ+ individuals over the age of 18 who participated in the research. The participants who made up the sample were included in the study with the random sampling method. Data were collected online learning. The link of the scales created from the Google surveys was sent to the participants. The consent of the participants was obtained by sharing information about the research with all participants with a voluntary consent form. Within the scope of the research,“Socio-Demographical Information Form”, Childhood Trauma Scale, Childhood Relationship Scales Questionnaire, Hendrick Sexual Attitude Scale, Rosenberg Self-Esteem Questionnaire, which were prepared by the researcher, were used as data collection tools. Statistical analysis of the data was done with Spss package program. In line with the research findings, significant differences were found in the analyzes made between the Socio-Demographic variables of the participants and the Childhood Trauma Scale, Relationship Scales Questionnaire, Hendrick Sexual Attitude Inventory, and Rosenberg Self-Esteem Questionnaire, which were used to collect data. It has been observed that socio-demographic variables are effective on individuals' childhood traumas, attachment, self-esteem and attitudes in sexual relations. The relationships between the participants' childhood traumatic experiences and attachment styles, childhood traumatic experiences and attachment styles, childhood traumatic experiences and self-esteem, childhood traumatic experiences and attitudes in sexual relations were evaluated. As a result of the evaluations made in this context, it has been determined that negative life experiences in childhood also negatively affect the relationships established in adulthood.