Küçük hücreli dışı akciğer kanseri nedeniyle bronşiyal sleeve rezeksiyon yapılan hastalarla pnömonektomi yapılan hastaların karşılaştırmalı analizi
A comparative analysis of patients who underwent bronchial sleeve resection and patients who underwent pneumonectomy due to non-small cell lung cancer
  1. Tez No: 690595
  2. Yazar: EMRE YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KORAY AYDOĞDU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Non-small cell lung cancer, Pneumonectomy, Sleeve lobectomy
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Atatürk Göğüs Has. ve Göğ. Cerr.Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Küçük hücreli dışı akciğer kanserinin cerrahi tedavisinde parankim koruyucu cerrahi, yönergelerde öneri-I düzeyindedir. Mümkün olan her durumda pnömonektomi (PN) yerine sleeve lobektomi (SL) yapılması tavsiye edilmektedir. Çalışmamızda SL yapılan hastalar ve PN yapılan hastalar; morbidite, mortalite, cerrahi sınır özellikleri, lokal nüks gelişimi, metastaz gelişimi ve sağkalım özellikleri açısından karşılaştırıldı ve literatür eşliğinde SL'nin PN karşısında avantaj ve dezavantajları tartışıldı. Gereç ve Yöntem: T.C. Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Ankara Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde Ocak 2010 ile Aralık 2020 tarihleri arasında KHDAK nedeniyle 321 hastaya pnömonektomi (PN), 90 hastaya sleeve lobektomi (SL) operasyonu yapıldı. Hasta bilgileri dosyalar ve hastane bilgi yönetim sistemi üzerinden retrospektif olarak incelendi. Çalışmaya gerekli bilgilerine tam olarak ulaşılamayan 50 hasta dahil edilmedi. Toplam 280 PN hastası ve 82 SL hastası çalışmaya dahil edildi. Bulgular: SL grubunda komplikasyon görülme oranı %37,5 (n=30) iken PN grubunda da %37 (n=105) idi (p=1,0). Ciddi komplikasyonlardan; kanama SL grubunda %2,5 (n=2), PN grubunda %11,4 (n=32) olarak aritmi ise SL grubunda %5 (n=4), PN grubunda %13,2 (n=37) olarak tespit edilmiştir (p=0,016, p=0,041). Lokal nüks gelişme oranı SL grubunda %11 (n=9) iken PN grubunda %13,9'du (n=39) (p=0,488). Metastaz gelişme oranı SL grubunda %13,4 (n=11) olarak PN grubunda ise %17,1 (n=48) olarak tespit edilmiştir (p=0,421). 1 yıllık hastalıksız sağkalım oranları SL grubu için %85,5 iken PN grubu için %72,6 olarak bulunmuştur (p=0,025). 5 yıllık hastalıksız sağkalım oranları ise SL grubu için %55,8 iken PN grubu için %37,3 olarak tespit edilmiştir (p=0,009). Ortalama sağkalım SL grubunda 2734,9 gün (89,85 ay) iken PN grubunda 1947,4 gün (63,97 ay) idi (p=0,002). Sonuç: Çalışmamız PN yerine SL'nin daha düşük ciddi morbidite, daha düşük mortalite ve lokal nüks veya metastaz gelişme riskinde artış olmadan güvenli bir şekilde yapılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Parenchyma-sparing surgery is, at recommendation-I level in the guidelines for the surgical treatment of non-small cell lung cancer. Sleeve lobectomy (SL) is recommended instead of pneumonectomy (PN) in any case when possible. In our study, patients who underwent SL and patients who underwent PN; were compared in terms of morbidity, mortality, surgical margins, development of local recurrence, development of metastases, and survival. And the advantages and disadvantages of SL over PN were discussed in the light of the literature. Materials and methods: Between January 2010 and December 2020, because of non-small cell lung cancer, pneumonectomy (PN) was performed in 321 patients, and sleeve lobectomy (SL) was performed in 90 patients at Ankara Atatürk Chest Diseases and Thoracic Surgery Health Practice and Research Center, which is related to Health Sciences University. Patient information; were reviewed via the files and hospital information management system, retrospectively. Fifty patients, whose necessary information could not be reached completely, were not included in the study. A total of 280 PN patients and 81 SL patients were included in the study. Results: The incidence of complications was 37.5% (n=30) in the SL group, while it was 37% (n=105) in the PN group (p=1.0). Of serious complications, bleeding was 2.5% (n=2) in the SL group, 11.4% (n=32) in the PN group, and arrhythmia was 5% (n=4) in the SL group and 13.2% (n=37) in the PN group. (p=0.016, p=0.041). The development rate of local recurrence was 11% (n=9) in the SL group, while it was 13.9% (n=39) in the PN group (p=0.488). Metastasis development rate was 13.4% (n=11) in the SL group and 17.1% (n=48) in the PN group (p=0.421). 1-year disease-free survival rates were 85.5% for the SL group, it was 72.6% for the PN group (p=0.025). The 5-year disease-free survival rates were 55.8% for the SL group and 37.3% for the PN group (p=0.009). Average survival was 2734.9 days (89.85 months) in the SL group and 1947.4 days (63.97 months) in the PN group (p=0.002). Conclusion: Our study shows that SL instead of PN can be performed safely with lower serious morbidity, lower mortality, and no increased risk of local recurrence or metastasis.