Okul yöneticisi olarak kadınlar: Sorunlar ve beklentiler (Kilis ili örneği)
Women's school managers: Problems and expectations (The case of Kilis)
  1. Tez No: 690596
  2. Yazar: ALİ KILIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH BEKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: kadın yöneticiler, kadın okul yöneticileri, toplumsal cinsiyet algısı, rol ve sorumluluklar, female administrators, female school administrators, gender perception, roles and responsibilities
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu araştırmada Kilis ilindeki kadın okul yöneticilerinin görevleriyle ilgili karşılaştıkları sorunlar ve beklentileri belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmada nitel yaklaşımlardan durum çalışması yöntem kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Kilis ilinde görev yapan 10 kadın okul yöneticisi oluşturmaktadır. Çalışma grubu amaçlı örnekleme tekniğinden yararlanılarak oluşturulmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak; araştırmacı tarafından hazırlanan“Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu”kullanılmıştır. Elde edilen nitel verilerin analizinde içerik analizi uygulanmıştır. Görüşmelerden elde edilen verilerin içerik analizi sonucunda kod, alt tema ve temalar oluşturulmuştur. Yapılan görüşmeler sonucunda kadınların okul yöneticisi olmalarından dolayı aile ve okul hayatlarıyla ilgili sorunlarla karşılaştıkları belirlenmiştir. Aile hayatıyla ilgili olarak; zaman yönetiminde yaşanan sorunlar, rol ve sorumluluklarıyla ilgili sorunlar ve aile desteğiyle ilgili sorunlar yaşadıkları belirlenmiştir. Okul hayatıyla ilgili olarak ise mesai süresinin uzunluğundan, toplumsal algıdan, üst yönetimin tutumundan, kadınların kendileriyle ilgili ön yargılarından, resmi iş ve işlemlerden, okul personeli, veli ve öğrencilerden ile üst yönetimin tutumundan kaynaklanan sorunlar yaşadıkları belirlenmiştir. Kadın okul yöneticilerinin ücret iyileştirmesi, mesai sürelerinin düzenlenmesi, daha çok aile desteği, sorumluluk alanlarının düzenlenmesi, yöneticiliğe atamayla ilgili düzenlemelerin yapılması, yöneticilik eğitimlerinin düzenlenmesi gibi beklentileri olduğu belirlenmiştir. Kadın okul yöneticilerinin çalıştıkları öğretim kademeleri, bulundukları yönetim kademesi, çocuk sayısı ve çocuklarının yaşlarının yöneticiliğe başlama ve sürdürmede etkili olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, it was tried to determine the problems and expectations faced by female school administrators in Kilis. The case study method, one of the qualitative approaches, was used in the research. The study group of the research consists of 10 female school administrators working in Kilis. The study group was formed by using the purposive sampling technique. As a data collection tool in the research;“Semi-Structured Interview Form”prepared by the researcher was used. Content analysis was applied in the analysis of the qualitative data obtained. As a result of the content analysis of the data obtained from the interviews, codes, sub-themes and themes were created. As a result of the interviews, it was determined that women faced problems related to their family and school life because they were school administrators. Regarding family life; It was determined that they had problems in time management, problems related to their roles and responsibilities, and problems with family support. Regarding school life, it has been determined that they experience problems arising from the length of their working hours, social perception, the attitude of the senior management, the prejudices of women about themselves, official business and transactions, school personnel, parents and students, and the attitude of the senior management. It has been determined that female school administrators have expectations such as wage improvement, regulation of working hours, more family support, regulation of areas of responsibility, regulations regarding appointment to administrators, and regulation of management trainings. It has been seen that female school administrators are effective in starting and maintaining their education levels, the administrative level they are in, the number of children and the ages of their children.