Sporcuların zihinsel dayanıklılık düzeyleri ile sporda mücadele ve tehdit algı düzeylerinin engelli-engelli olmayan sporcularda karşılaştırılması
A comparison of the mental strength levels of athletes and the levels of fighting and threat perception in sports in di̇sabled - unimpeded athletes
- Tez No: 690702
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLBERK GÜLTEKİN SALMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Engelli-Engelli olmayan, Zihinsel Dayanıklılık, Mücadele ve Tehdit, Disabled-Unimpeded, Mental Toughness, Challenge and Threat
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışma, spor müsabakalarındaki sporcu performanslarında fiziksel yeterliliğin yanında zihinsel dayanıklılık ve sporcunun mücadele ve tehdit halinde durumsal etmenlere psikolojik olarak nasıl tepki verdiğini ortaya koymaktır. Ülkemizde 29 tane Engelli ve 48 tane de Engelli olmayan branş bulunmaktadır. Bu sebeple psikolojik etmenlerin Engelli ve Engelli olmayan sporcular arasındaki farklılıklardan dolayı, sporcuların psikolojik olarak yarışmaya hazırlık sürecinde veya yarışma anında oluşacak baskı karşısında algı düzeylerini nicel bir çalışma olan anket çalışması ile belirleyip olası farklılıkları ortaya koymaktır. Bu çalışma da 10 maddelik Demografik sorular, 14 maddelik Sheard ve ark (2009) tarafından yapılan ve Altıntaş ve Kuruç (2016) tarafından Türkçeye uyarlanan Zihinsel Dayanıklılık Envanteri (Sport MentalToughness Questionnaire-SMTQ-14) ile 12 maddelik ve Rossato, Uphill, Swain ve Coleman tarafından geliştirilen Mücadele ve Tehdit (Challenge and Threat in Sport) Ölçekleri kullanılmıştır. Demografik olarak cinsiyet, yaş eğitim durumu, yapılan spor kategori ve branşı, aktif sporculuk ve milli ise millilik süresi gibi sorularla ayrıca betimsel istatistikler (aritmetik ortalama, standart sapma) ile karşılaştırma yapılmıştır. Çalışmaya toplamda 400 kişi katılmıştır. Çalışmanın amacına göre ise toplamda 133 Engelli, 267 tane de Engelli olmayan sporcu katılmıştır. Toplamda 400 sporcunun 138 tanesi milli sporcudur.
Özet (Çeviri)
This study aims to reveal the mental endurance and psychological response of the athlete to situational factors in case of struggle and threat, as well as physical competence in the performances of athletes in sports competitions. There are 29 Disabled and 48 Unimpeded branches in our country. For this reason, due to the differences of psychological factors between Disabled and Unimpeded athletes, it is this studies aim to determine the perception levels of the athletes in the psychological preparation process or during the competition, by means of a qualitative study, to reveal the possible differences. In this study, 10-item Demographic questions were prepared by Sheard et al. (2009) and adapted into Turkish by Altıntaş and Kuruç (2016) (Sport MentalToughness Questionnaire-SMTQ-14) and 12-item scale system which is developed by Rossato, Uphill, Swain, and Coleman. (Challenge and Threat in Sport) were used. Demographically, questions such as gender, age, education level, sports category and branch, active sportsmanship, and nationality duration were compared with descriptive statistics (arithmetic mean, standard deviation). A total of 400 people participated in the study. According to the purpose of the study, a total of 133 Disabled and 267 Unimpeded athletes participated. In total, 138 of the 400 athletes are national athletes.