İki farklı torakal bölge spinal manipülasyon tekniklerinin otonom sinir sistemi üzerine anlık etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of immediate effects of two different thoracic region spinal manipulation techniques on autonomic nervous system
- Tez No: 690767
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN KEREM ALPTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Spinal Manipülasyon, Torakal Bölge, Kalp Atım Hızı Değişkenliği, Otonom Sinir Sistemi, Sempatik Sinir Sistemi, Spinal Manipulation, Thoracic Region, Heart Rate Variability, Autonomic Nervous System, Sympathic Nervous System
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kayropraktik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmada iki farklı torakal bölge spinal manipülasyonlarının kalp atım hızı değişkenliği verileri üzerinden, otonom sinir sistemi üzerindeki anlık etkilerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Çalışmaya üst torakal bölgesinde mekanik hareket kısıtlılığı olan 18-50 yaş aralığında gönüllü 30 birey dahil edildi.Çalışmaya dahil edilme kriterlerine sahip 30 kişi randomize olarak yüzüstü spinal manipülasyon ve sırtüstü spinal manipülasyon grupları olmak üzere eşit iki gruba ayrılmıştır.Yüzüstü spinal manipülasyon grubuna uygulama öncesi sırtüstü yatış pozisyonunda 5'dk eMotion Faros cihazı ile kalp atış hızı değişkenliği ölçümü yapılmıştır, ardından yüzüstü pozisyonda üst torakal bölgeye spinal manipülasyon uygulaması yapılmıştır.Uygulama sonrası kalp atım hızı değişikliği ölçümü sırtüstü yatış pozisyonunda 5'dk olacak şekilde tekrar yapılmıştır.Sırtüstü spinal manipülasyon grubuna da sırtüstü spinal manipülasyon uygulaması yapılmıştır,uygulama öncesi ve uygulama sonrası sırtüstü yatış pozisyonunda 5'dk eMotion Faros cihazı ile kalp atış hızı değişkenliği ölçümü yapılmıştır. eMotion Faros cihazı ile uyguluma öncesi ve uygulama sonrası çıkan veriler Kubios KHD yazılım programıyla analiz edilmiş çıkan sonuçlar istatistiksel olarak karşılaştırılmıştır. Yaptığımız ölçümler ve uygulamalar sonrasında iki grup arasında istatistiksel olarak otonom sinir sistemi değerleri üzerinde anlamlı bir farklılık çıkmamıştır. Sonuç olarak sırtüstü ve yüzüstü uygulanan spinal manipülasyon uygulamaları otonom sinir sistemi üzerinde anlık olarak bir farklılık görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to compare the immediate effects of two different thoracic spinal manipulations on the autonomic nervous system through heart rate variability data. Thirty volunteers aged 18-50 years with mechanical limitation of motion in the upper thoracic region were included in the study. The 30 subjects who had the inclusion criteria were randomly divided into two equal groups as prone spinal manipulation and supine spinal manipulation groups. In the prone spinal manipulation group, heart rate variability was measured with the eMotion Faros device for 5 minutes in the supine position before the application, and then spinal manipulation was applied to the upper thoracic region in the prone position. After the spinal manipulation, the heart rate variability was repeated for 5 minutes in the supine position. Supine spinal manipulation was also applied to the supine spinal manipulation group. Heart rate variability was measured with the eMotion Faros device for 5 minutes in the supine position before and after the application. The data obtained before and after the application with the eMotion Faros device were analyzed with the Kubios HRV software program and the results were compared statistically. After our measurements and applications, there was no statistically significant difference between the two groups on the values of the autonomic nervous system. As a result, supine and prone spinal manipulation applications did not show any instant difference on the autonomic nervous system.